04
april
2018
|
11:48
Europe/Amsterdam

Boeklancering: Mindfulness in de zorg

mindfull

Op 22 juni wordt het boek ‘Mindfulness voor persoonsgerichte zorg: oefeningen in aandacht’ gepresenteerd. Aanleiding van dit boek was de positieve impact van mindfulness die de auteurs hebben ervaren. Het is het eerste Nederlandstalig boek dat mindfulness expliciet koppelt aan persoonsgerichte zorg. Theo Niessen, lectoraatslid en docent bij Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid, is een van de co-auteurs.

Het boek bespreekt hoe de zorgprofessional meer de regie kan pakken over reacties naar zichzelf en anderen. Om zo beter aan te sluiten bij de ander en om de zorg persoonsgerichter te maken. Theo Niessen:‘’Mindfulness is naar ons idee het bewust je aandacht kunnen richten en op te merken wat je denkt, voelt en doet zodat er ruimte ontstaat om te weten hoe je verder gaat. Dit geldt in situaties met jezelf en met de wereld om je heen. Vaak is het namelijk zo dat je reageert en handelt op basis van gewoontepatronen. Door je hier van bewust te zijn, stem je de zorg beter af op de persoon’’.

Het boek wordt tijdens het congres ‘De zorgprofessional in balans’ gepresenteerd. Daar is bewust voor gekozen, aldus Theo Niessen: ‘’In de zorg werken is mooi! Je krijgt de kans om dichtbij iets voor patiënten te betekenen. Tegelijkertijd kan dit soms ook belastend zijn. Als iemand te dichtbij komt, agressief is of heel erg verdrietig. Op zulke momenten kun je uit het lood geslagen worden. Hierbij helpt het ook niet wanneer de regeldruk toeneemt en door krapte op de arbeidsmarkt en een toenemende zorgvraag, werkzaamheden door minder mensen gedaan moeten worden. Hoe houd je dan je balans? Daarover gaat het congres. Mindfulness als mogelijke vaardigheid om jezelf in balans te houden vormt een waardevolle aanvulling in het pallet van activiteiten en vaardigheden die de zorgprofessional tot zijn beschikking heeft.’’

Meer informatie over het congres is te vinden op https://www.nursing.nl/congressen/balans/

Of bekijk het programma.