Eindhoven,
29
juni
2017
|
12:41
Europe/Amsterdam

RAAK-PRO subsidies voor drie Fontysprojecten

Printing makes sense Gea Resoort)

Drie projecten van Fontys ontvangen grote, vierjarige subsidies binnen de regeling RAAK-PRO van Regieorgaan SIA. Het gaat om de projecten Verder komen met Elektrisch Transport in Steden, Printing makes Sense en e-Exercise lage rugpijn. Fontys diende zes volledige aanvragen in, landelijk waren dat er 64. Van de 25 projecten die een subsidie toegekend kregen is Fontys met drie toekenningen erg succesvol.

VETIS, Verder komen met Elektrisch Transport in de Stad
Bij de transitie naar schone en duurzame mobiliteit gaat in Nederland veel aandacht uit naar elektrische bussen en stadsdistributievoertuigen. Veel bedrijven nemen deel aan die transitie. Zij ontwikkelen elektrische voertuigen, zetten ze in als onderdeel van hun vloot, of leveren diensten om die inzet te verbeteren. Daarbij stuiten ze op problemen, zoals een rijbereik dat kleiner is dan bij vergelijkbare conventionele voertuigen, dat bovendien afneemt in de tijd door veroudering van de batterijen.

Het project Verder komen met Elektrisch Transport in de Stad, VETIS, gaat een vloot van bussen én stadsdistributievoertuigen monitoren. Data worden verzameld, verwerkt en geanalyseerd en uitgebreid met nieuwe voorspellende data-analyse technieken uit de Big-Data wereld. Met de resultaten van het onderzoek zal onderzocht worden hoe rijbereik en energieverbruik van beide testvloten kan worden verbeterd. De rapporten, modellen, tools en handleidingen uit dit project komen na afloop ter beschikking van alle geïnteresseerde Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen. Dr. Rik Baert is projectleider van VETIS.

Printing makes sense
Recente ontwikkelingen rondom zogenaamde “lab-on-a-chip” technologieën maken diagnostische testen buiten het laboratorium mogelijk. Voor medische testen hoeven artsen geen monsters meer op te sturen naar een gespecialiseerd laboratorium en wachten op de uitslag, de gegevens kunnen meteen gelezen worden en eventuele therapie direct gestart of daarop aangepast worden. Maar, de toepassing van de “lab-on-a-chip” technologie loopt in de praktijk achter bij de verwachtingen. Printtechnologieën kunnen op dat punt een uitkomst bieden. Inkjetprinten, plasmaprinten en 3D-printen zijn relatief eenvoudige, goedkope en flexibele technieken die bijna overal kunnen worden toegepast en ze zijn ook nog eens geschikt voor biologische materialen.

Het project Printing makes sense wil – onder leiding van lector dr. Jan Bernards en dr. Stephan Peters - met een combinatie van verschillende printtechnieken een platform genereren waarmee MKB-ers met prototypes de haalbaarheid van hun idee met betrekking tot een bio(medische) sensor kunnen aantonen. Door gebruik te maken van een innovatieve detectiemethode, recent ontwikkeld aan de Technische Universiteit Eindhoven, willen de onderzoekers een volledig geprinte sensor produceren die met een smartphone uit te lezen is.

Er worden twee praktijkgerichte toepassingen uitgewerkt: een sensor die een ernstige longontsteking van een onschuldige verkoudheid kan onderscheiden door detectie van het ontstekingseiwit ‘C-reactief eiwit’. En een sensor die snel en eenvoudig de spiegels van een nieuwe oncologische biomarker kan meten en gebruikt kan worden bij de diagnostiek van bepaalde soorten tumoren en het meten van de therapeutische respons.

e-Exercise Lage rugpijn
Lage rugpijn is de meest voorkomende klacht in de fysiotherapiepraktijk en heeft een grote sociaaleconomische impact. De grootste uitdaging ligt in het bereiken van duurzame gedragsverandering bij de patiënt, omdat onderzoek aantoont dat de effectiviteit van de fysiotherapeutische behandeling grotendeels afhangt van de mate waarin patiënten bewust hun gedrag en levensstijl veranderen en blijven oefenen. Het project E-Excercise Lage rugpijn krijgt de subsidie voor het onderzoek naar ‘blended’ fysiotherapie bij mensen met lage rugpijn. Blended fysiotherapie is een combinatie van face-to-face sessies en een online programma met instructievideo’s, voorlichtingsmodules en een module om fysieke activiteit te stimuleren. Drs. Tjarco Koppenaal, docent Fontys Parademische Hogeschool die komende jaren als onderzoeker/promovendus gaat werken aan het project: “De combinatie van het blended zorgprogramma e-Exercise lage rugpijn en de mogelijkheden om hierbij de fysiotherapeutische zorg op maat aan te bieden zullen naar verwachting de eigen verantwoordelijkheid van de patiënt voor zijn eigen gezondheid en therapietrouw bevorderen. Hierdoor krijgt naar verwachting de patiënt meer regie over zijn lage rugpijn en zal het resultaat van de fysiotherapeutische behandeling toekomstbestendiger zijn en nieuwe perioden van klachten kunnen voorkomen”. Het onderzoek wordt uitgevoerd binnen de Academische Werkplaats eerstelijns Fysiotherapie. Dit is een structurele samenwerking in onderzoek, zorginnovatie en onderwijs tussen Fontys Paramedische Hogeschool, Hogeschool Utrecht, UMC Utrecht en de Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra. Daarnaast participeren in het e-Exercise Lage Rugpijn consortium onder andere de Stichting Gezondheidscentra Eindhoven, VU Amsterdam en de Nederlandse vereniging voor Fysiotherapeuten. Het project wordt geleid door dr. Martijn Pisters.

Over RAAK-PRO van SIA
Regieorgaan SIA financiert onderzoeksprojecten van hogescholen binnen de regeling RAAK-PRO. RAAK-PRO richt zich op het versterken van het praktijkgericht onderzoek aan hogescholen, in samenwerking met de beroepspraktijk, en op het intensiveren van de relaties met andere kennisinstellingen. De vraagstellingen worden ingegeven door de professionele praktijk (‘real life’ situaties). Belangrijk aandachtspunt is de borging van de structurele interactie tussen onderwijs en onderzoek binnen een hogeschool.
Regieorgaan SIA besloot deze ronde naar aanleiding van de hoeveelheid kwalitatief goede aanvragen het budget op te hogen naar € 17,5 miljoen, waardoor er 25 onderzoeksvoorstellen gehonoreerd konden worden.  

 

 

auteur: Monique van Laar