10
juli
2018
|
14:49
Europe/Amsterdam

Engineering in Practice

Fontysstudenten strijden om de HTSM-award

ES9A6930

Op 4 juli vond het halfjaarlijkse symposium Engineering In Practice plaats. 35 studentgroepen van Fontys Hogeschool Engineering en Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen presenteerden daar projecten waaraan ze de afgelopen maanden met bedrijven hebben samengewerkt. Het Fontys Centre of Expertise HTSM beloonde de drie beste projecten met een HTSM-award. Het publiek kon live stemmen; een jury koos uit de zes op deze manier genomineerde kandidaten de drie prijswinnaars.

GLOW
Het project dat de eerste prijs won, is komend najaar te bewonderen op het Eindhovense lichtfestival Glow. Bij het poppodium Effenaar laten de studenten van ‘Team Glow’ letterlijk geluid zien. Niet op de jaren 60-manier met wat psychedelische waterverfpatroontjes, maar met haarscherpe laser. De kleinste beweging in de geluidsspeaker wordt, met behulp van een stukje spiegel, uitvergroot tot een fascinerend schouwspel.

Niet ingewikkeld 
Het ‘Team Glow’ (Daan van Assouw, Tina Dijkhuizen, Bram van Kuyck, Alexis Venemans, Chris Kaethoven, Kristel Barreda Castillo en Yoonchang Nam) was een beetje beduusd over het winnen van de eerste prijs. Natuurlijk wisten ze dat ze iets tofs hadden gemaakt, dat bleek al bij een proefopstelling bij de Effenaar een paar weken eerder. Er kwam toen iemand van Glow langs, en die was onder de indruk. Cymatics, de naam voor het zichtbaar maken van geluid en ook de naam van dit project, komt meteen op de hoofdroute van Glow. Maar dat ze ook met de prijs van Fontys zouden gaan lopen lag minder voor de hand: ,,Technisch is het niet heel moeilijk wat we gedaan hebben, het gaat meer om het idee. We dachten dat het in het niet zou vallen vergeleken met de robots en andere ingewikkelde techniek.

Apothekers
De slimme kast die het smart storage-team in opdracht van Fontys zelf heeft gebouwd, ziet er superstrak uit. Een gerobotiseerd steekwagentje voert tevreden snorrend zijn opdrachten uit: bakje schroefjes opbergen in een vakje, o nee, de baas wil het toch anders, hoger/lager/meer naar links/rechts. Je zegt het maar, met de remote control. Het team staat er trots bij te kijken. De zes hebben de kast, die de tweede prijs wint, in acht weken gebouwd. ,,Uiteindelijk zie je dat karretje echt bewegen, dat is zo gaaf.” De smart storage werkt op open source software en kan verschillende agv’s ofwel automated guided vehicles aan. Voor de leek is het een soort apothekerskast, maar vergis je niet: “die worden handmatig bijgevuld. Deze doet alles zelf.”

Nauwkeurig maar niet duur
De winnaar van de derde prijs zit ook in de pick & place-sfeer. De FEMM-line machine (Fontys Electrical Mechanical Machine) is een apparaat dat onderdelen op een printplaat legt. De uitdaging voor het tweede achtereenvolgende team dat aan dit project werkt, was om een hoge nauwkeurigheid te bereiken zonder hoge kosten. ,,Dat is ons gelukt door een goedkope actuator te gebruiken voor de grote bewegingen en een duurdere voor de kleine, nauwkeurige bewegingen", vertellen Matthijs en Mike. Er was een behoorlijke competitie, zeggen de twee, dus ze waren erg opgelucht toen bleek dat wat ze in hun hoofd hadden bedacht, in de praktijk ook echt werkte. Zij geven het stokje door aan een derde FEMM-line team, dat gaat zorgen dat het apparaat ook zicht krijgt.

Verbazen
Met de drie prijswinnaars is lang niet alles gezegd over de tweede Engineering Day 2018. Key note speaker Albert Falck vertelde hoe hij met zijn bedrijf Lay3rs in 3D-printing de kosten voor het maken van inlegzolen voor podopraktijk Koks in Gemert aanzienlijk heeft kunnen verlagen. En in de zalen van gebouw R5 was volop techniek, creativiteit en ondernemerschap te zien. Wie een beetje ronddwaalde, hetgeen de studenten, docenten en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven uit de regio volop deden, kon zich verwonderen over tal van innovatieve projecten. Allemaal voortkomend uit de vruchtbare samenwerking tussen studenten, docenten en bedrijfsleven.

Auteur: Christel Ruijs