Eindhoven,
27
maart
2015
|
11:55
Europe/Amsterdam

First Tech Challenge Dutch Open: 400 jongeren en robots strijden in Olympische sfeer

50 teams van de nieuwe generatie engineers van 12 t/m 18 jaar maken zich op voor de First Tech (FTC) Dutch Open op 28 maart 2015 in Eindhoven. Vanuit negen landen vliegen de jongeren en hun robots in om deel te nemen aan Europa’s grootste robottoernooi voor het voortgezet onderwijs.

Dutch Open Robotwedstrijd
De FTC Dutch Open maakt onderdeel uit van de mondiale robotcompetitie First Tech Challenge en is mede mogelijk gemaakt door Fontys Hogescholen, de gemeente Eindhoven en verscheidene bedrijven uit de Brainport regio. Internationale teams uit Spanje, Roemenië, Rusland, Verenigd Koninkrijk, Italië, Saoedi-Arabië, Montenegro, Duitsland en Nederland doen dit jaar mee aan de wedstrijd in Olympische sfeer. Deze teams hebben maandenlang gewerkt aan een snelle, intelligente robot, die de strijd nu aan kan met overige deelnemers. Alles draait dit jaar om golfballetjes en honkballen, die met veel precisie en stuurmanskunst in de verrijdbare doelen worden gedeponeerd. Net als bij voetbal zijn sommige robots echte spitsen die willen scoren, terwijl andere robots juist uitblinken in verdediging. “Dit jaar is er de All stars competitie, een mini toernooi waar niet-officiële teams aan mee kunnen doen. ” aldus Marieke Peelen van First Brabant. “Super leuk want nu kunnen bedrijventeams die qua leeftijd niet meer in aanmerking komen toch eens de spanning en plezier van een FTC toernooi beleven” aldus Fontys ICT docent Lennart de Graaf.

Mix van wetenschap en technologie
De First Tech Challenge daagt jongeren uit om een betere wereld te creëren met behulp van wetenschap en technologie. In teams van zes tot acht leerlingen ontwerpen, bouwen en programmeren ze een robot. Samenwerking, respect, plezier en open staan voor andermans ideeën zijn de sleutels tot succes en overwinning. Sportiviteit en respect voor elkaar worden bewaakt door de scheidsrechter. “Het leukste van de FTC, behalve de technische uitdaging, is het teamproces. Je leert elkaar echt kennen en we hebben meer techniek gehad dan ooit op school”, aldus Job, Martin en Pim van team FTC-d’Oultemont.In de PITs is het één groot feest, waar een team met panne wordt geholpen door het team waartegen ze net gestreden hebben. Zo worden internationale vriendschappen gesmeed op basis van een gedeelde passie: Robotica! FTC Open Dutch vindt plaats in de productiehal van Dutchaero/KMWE op Strijp-T in Eindhoven en de toegang is gratis.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact op nemen met Marieke Peelen marieke@FIRST-brabant.nl 06-44148906 of Lennart de Graaf lennart@FIRST-brabant.nl 06-53804656.

Een snelle indruk van de FTC krijgt u via het filmpje met o.a. Will.i.Am op http://firsttechchallenge.nl/what-is-ftc/.

Een animatie van de opdracht van dit seizoen vindt u op https://youtu.be/ABmBxCwHV94?t=2m44s

Meer informatie over de First Tech Challenge Dutch Open is te vinden op http://firstTechChallenge.nl

Fotomateriaal van de FTC is te vinden op: https://www.flickr.com/photos/first-brabant/sets/72157648819329803/