27
februari
2024
|
16:05
Europe/Amsterdam

Werken in een studententeam is verslavend

Auto Mees

Mees Coenen, derdejaars student Automotive Engineering, liep zes maanden stage bij University Racing Eindhoven en is zoals hij zelf zegt, verslaafd.

Al vanaf zijn tiende is Mees fan van racerij. Niet gek toch, dat zijn wegen dan ook naar de Fontys Automotive Engineering opleiding leiden. Als hij aan het begin van zijn derde jaar een stage mag zoeken duurt het niet lang voor zijn oog, in de lange lijst van bedrijven, op University Racing Eindhoven valt. Dat dit een stage optie was wist hij niet, maar dát hij het wilde, wist hij zeker.

Hij schreef een brief en mocht een week later al op gesprek komen. Vanaf dat moment ging het snel en duurde het niet lang voor hij aan de slag kon bij het Eindhovense race team. In eerste instantie dacht hij misschien niet ‘dezelfde taal’ te spreken als de voornamelijk TU/e studenten die deel uitmaken van het team, maar dat viel heel erg mee. ‘’We spreken prima dezelfde taal en je ontdekt heel snel wat je leuk vindt en waar je jezelf in wilt specialiseren’’, vertelt Mees. ‘’Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelfs iets meer praktijkervaring heb dan mijn teamgenoten’’.

Mees Coenen

Dat hij mag ‘blijven hangen’ bij het race team zegt heel veel over het doorzettingsvermogen van Mees. Tijdens zijn stage onderzocht hij de ophanging die er al was. Vervolgens kwamen er toch wat foutjes aan het licht in de huidige ophanging en het anti-roll systeem van de elektrische Formula Student auto en begon hij zijn onderzoek opnieuw. ‘’Ik toetste mijn vele berekeningen en onderzoek uiteindelijk bij een professor aan de TU/e en hij vertelde mij dat het goed was’’.

Hij ronde zijn stage af met een acht en werd uitgenodigd om bij het team te blijven werken. Daar kon Mees geen nee tegen zeggen. Dat het team ontzettend veel heeft aan zijn onderzoek blijkt uit alles. Het team bouwt ieder jaar een nieuwe race wagen. Dat betekent dus ook dat ze dit jaar niet verder bouwen aan de ophanging van vorig jaar, maar dat ze van nul af aan starten met een op het onderzoek van Mees gebaseerde ophanging.

Het doel van de nieuwe race auto? Meedoen aan het grootste race event voor studenten: de Formula Student; bestaande uit een race in Nederland, Hongarije en Duitsland. Dat je het een verslaving kunt noemen steekt Mees niet onder stoelen of banken. ‘’De groep is zó hecht, ik vind het niet eens erg om over te werken en ga graag mee naar events en beurzen om te laten zien wat we doen. Je leert ontzettend veel van je teamgenoten en daarnaast wordt er keihard op je aanwezigheid en commitment gerekend.’’

Een tip? Daar moet Mees even over nadenken. ‘Kies voor je stage een bedrijf/team uit dat je leuk lijkt. Ook al is het buiten je comfortzone, ga ervoor! Ben niet bang om ergens aan te beginnen. Gaandeweg vind je je weg wel.’’

En nu? Nu gaat Mees zich richten op zijn minor Electric Drive op de Automotive Campus in Helmond. Hij wil zich breed blijven oriënteren en zich niet blindstaren op de racerij. Succes Mees!

Auteur: Floor Notten