Mees en Saskia

Sfeerafbeelding Fontys

‘Een leuke uitdaging om een studievereniging op te zetten’

Dankzij het enthousiasme en de voortvarendheid van pedagogiekstudenten Mees Westerlaken (’98) en Saskia van der Vlies (’97) heeft Fontys Pedagogiek in Den Bosch sinds september 2018 een eigen studievereniging: SV BOP ofwel Studie Vereniging Bossche Opleiding Pedagogiek. En deze mag volop gaan groeien en bloeien als het aan de kersverse bestuursleden ligt.

Mees en Saskia maakten twee jaar terug de overstap van de universiteit naar het hbo. Mees studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de universiteit van Nijmegen en Saskia deed Franse taal en- cultuurwetenschappen in Utrecht. “Ik liep daar erg op mijn tenen”, vertelt Saskia “en Utrecht als studentenstad vond ik erg massaal.” Mees kwam erachter dat ze liever praktisch met jongeren bezig wilde zijn in plaats van wetenschappelijk. En zodoende kozen de meiden voor Fontys Pedagogiek in Den Bosch, ‘gezellig, kleinschalig en overzichtelijk’.

“Tijdens ons eerste jaar misten we wel echt de uitdaging, want de overstap naar het hbo was erg makkelijk”, vertelt Saskia, “dus toen ze vanuit de opleiding vroegen of wij een studievereniging wilden oprichten, hadden wij daar wel oren naar. We hadden daar zelf sowieso ook al allerlei ideeën over, want bij studies aan de universiteit is het heel gebruikelijk dat je lid wordt van een studievereniging. Wij waren zelf ook lid geweest, dus we wisten dat een studievereniging erg leuk kan zijn: je ontmoet studiegenoten op een borrel, je kan naar interessante lezingen en uitstapjes. En ook niet onbelangrijk: je krijgt korting op boeken.

Met veel enthousiasme, een financiële impuls vanuit Fontys en tips van studievereniging PIT uit Tilburg regelden Saskia en Mees een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Ze zorgden voor een logo, bedrukten T-shirts, bedachten activiteiten en informeerden aan het begin van het schooljaar op allerlei mogelijke manieren studenten over lidmaatschap van de nieuwe studievereniging SV BOP. De respons viel wat tegen. Saskia: “Medestudenten denken dat het veel tijd kost, dat ze verplicht worden om aan van alles deel te nemen, zoals bij studentenverenigingen. Wij leggen dan weer uit dat een studievereniging ongedwongen is. Laagdrempelig. Dat lidmaatschap tot niets verplicht, maar wel gezelligheid en voordelen oplevert.”

Saskia en Mees kijken als bestuur terug op een aantal gezellige borrels en activiteiten, zoals een Bake Off met heerlijke zelfgebakken taarten voor de kerstviering. “Morgen hebben we weer een lunch met docenten om plannen te maken. Zo staat er binnenkort een voorstelling over ’Lastige ouders’ op het programma - een toneelstuk over ouders met een kind met ADHD. We verwachten dat dit veel studenten zal aanspreken. En ook niet-leden zijn welkom!”