Verkorte bachelor Leraar Pedagogiek

De verkorte bachelor Leraar Pedagogiek is een modulaire deeltijdopleiding, waarbij je diverse modules van de bachelor Leraar Pedagogiek volgt. Per jaar volg je 2 modules van ieder 30 ects. Deze verkorte opleiding is bestemd voor studenten met een diploma van een verwante bacheloropleiding, die een tweedegraads lesbevoegdheid in de Pedagogiek willen behalen. Afhankelijk van jouw vooropleiding duurt deze opleiding 1,5 tot 2 jaar. Je kunt deze opleiding zowel in Sittard als in Tilburg volgen.

Heb je de opleiding tot leraar basisonderwijs (PABO), Social Work (profiel welzijn en samenleving, zorg), CMV of MWD afgerond? Dan kun je een tweejarig traject van vier modules volgen:

Studiejaar 1Studiejaar 2
Module naar keuze van de modulaire deeltijdopleidingLerarenmodule Pedagogisch professional
Lerarenmodule MeesterschapAfstudeermodule

Heb je de opleiding Pedagogiek, Social Work (profiel Jeugd), SPH, Inrichtingswerk of pedagogische wetenschappen afgerond? Dan kun je een traject volgen van 3 modules waarbij je de afstudeermodule versneld kunt doorlopen.

Studiejaar 1Studiejaar 2
Lerarenmodule Pedagogisch professionalAfstudeermodule
Lerarenmodule Meesterschap

Lerarenmodule 'Meesterschap'

In deze module leer je didactische vaardigheden, oftewel de kunst van het lesgeven. Denk hierbij aan een lesvoorbereiding maken, verschillende werkvormen, toetsing en groepsdynamica. Ook is er aandacht voor jouw ontwikkeling als docent pedagogiek: Wat voor leraar wil jij zijn en hoe kun je daar komen?

Lerarenmodule 'Loopbaanleren en Onderwijsinnovatie'

In deze module leer je wat het leraarschap buiten het klaslokaal inhoudt. Je leert hoe je loopbaangesprekken kunt voeren met studenten en hun kunt begeleiden in het ontwikkelen van een beroepsidentiteit. Daarnaast leer je wat er speelt er in de onderwijsorganisatie en hoe kun jij daar een innovatieve bijdrage aan kunt leveren.

Werkplekleren

Bij elke module die je bij de opleiding Leraar Pedagogiek gaat volgen, is het belangrijk dat je ervaring opdoet in de praktijk. Daarom ga je per module 4 uur per week in het mbo stagelopen. We noemen dat werkplekleren. Als je dus de modules ‘Meesterschap’ en ‘Loopbaanleren en Onderwijsinnovatie’ volgt, dan gaat het om 8 uur per week. Dat mag op één dag zijn maar dat kun je ook verspreiden over twee dagdelen.

Als student regel en zoek je de werk(ervarings)plek zelf. Mocht het niet lukken om een werk(ervarings)plek te regelen, dan kunnen wij je uiteraard in contact brengen met mensen in het werkveld.

Instroom vanuit niet-verwante hbo-opleiding

Voor studenten met een afgeronde niet-verwante hbo-opleiding zal door de examencommissie in overleg met de studieadviseur een studieroute voorgesteld worden.

Meer informatie en aanmelden

Wil je meer weten over deze opleiding, neem dan contact op met de administratie via pedagogiektilburg@fontys.nl of pedagogieksittard@fontys.nl.
Lees meer over studiekosten en subsidieregelingen. Wil je een open dag bezoeken? Meld je hier aan.
Aanmelden voor de opleiding doe je via Studielink.

Sfeerafbeelding Fontys

App met docent Monique

Stel mij al je vragen over de inhoud van de opleiding.

Stuur mij een appje

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Oud-student Pinar Yalan

"Je leert niet om leraar te zijn, maar om de leraar uit jezelf te halen"