Journalistiek

Wat leuk dat jij je hebt aangemeld voor deze opleiding. We verheugen ons er op jou te mogen verwelkomen na de zomer! Voordat je echt gaat beginnen zijn er nog een paar zaken die om jouw aandacht vragen. Op deze pagina vind je meer info. Heb je nog vragen? Laat het ons weten. We zijn er om jou te helpen.


Inschrijven

Welke zaken vragen aandacht rondom jouw inschrijving?

Je hebt je aangemeld voor een opleiding. Dat betekent NIET dat je al ingeschreven bent. Je bent pas ingeschreven als je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan. Ga regelmatig naar je Studielinkpagina en check je 'to do' acties. Daarnaast ontvang je na je aanmelding een Fontys e-mailadres. Check dit e-mailadres regelmatig op de to-do acties van de toelatingsprocedure van je opleiding.

Wij vinden het heel belangrijk dat je de juiste opleiding kiest en met een fijn gevoel aan je studie begint. Daar kan de Studiekeuzecheck en het bijbehorende ‘check-in’ gesprek bij helpen!

Hoe werkt het?

 • Je meldt je aan voor een (of meerdere) opleiding(en) via Studielink. We adviseren je om voordat je je aanmeldt voor een opleiding deel te nemen aan in ieder geval één studiekeuzeactiviteit. Zie hiervoor de studiekeuzeactiviteiten agenda.
 • We sturen je een korte online vragenlijst over je studiekeuze en je verwachtingen.
 • Als je de vragenlijst invult, nodigen we je uit voor een check-in gesprek en bespreken we de antwoorden uit de vragenlijst. Bij sommige opleidingen kunnen aanvullende activiteiten georganiseerd worden zoals een rekenoefening.
 • Je krijgt een persoonlijk studiekeuzeadvies.
 • Als je aan alle inschrijfvoorwaarden voldoet schrijven we je in.
 • Je start met je opleiding, van harte welkom!

Heb je je na 1 mei aangemeld?

Als je je namelijk ná 1 mei aanmeldt dan kán, in het geval van een negatief studieadvies, je inschrijving geweigerd worden. Als je het niet eens bent met je uiteindelijke advies, of als er bijzondere omstandigheden zijn dan kun je bezwaar maken. In de Regeling studiekeuzeadvies staat beschreven hoe je bezwaar kunt aantekenen.

In het hoger onderwijs betaal je elk jaar collegegeld. Collegegeldtarieven kunnen variëren. Dit is afhankelijk van factoren als nationaliteit, een eventueel eerder behaalde graad en de opleiding die je wilt gaan volgen of al volgt.

Aan de informatie en tarieven in de collegegeldmeter kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoe betaal je je collegegeld?

Het collegegeld betaal je via een digitale (incasso)machtiging, ineens of in termijnen (via Fontys). Op of rond 15 mei kun je je betaalgegevens invullen via Studielink.

Meer informatie over het invoeren van je betaalgegevens in Studielink kan je vinden op info.studielink.nl. Daarnaast is veel informatie te vinden in de Studielink VRAAGbaak – sectie betaalgegevens.

Na bevestiging vindt de eerste incasso plaats op of rond 25 september.

Betaal je wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld?

Voor de meeste opleidingen geldt het wettelijk vastgestelde collegegeld. In een aantal situaties is sprake van 'instellingscollegegeld'. Zie hiervoor de 'Toelichting instellingscollegegeld"

Regeling collegegeld

Start je in september met je studie?

Wanneer wordt mijn collegegeld afgeschreven?

De incasso van je collegegeld vindt plaats op of rond de 25e van de maand.

Betaling in termijnen

Er wordt geïnd in maximaal 10 gelijke termijnen op of rond de 25ste van de maand. Het nog te betalen bedrag wordt daarna verdeeld over de resterende termijnen. Dit duurt tot en met juni.
Belangrijk om te weten: Voor betaling in termijnen wordt € 24 administratiekosten per studiejaar berekend. Deze kosten worden gelijktijdig met de eerste termijn afgeschreven.

Betaling in een keer

Als je op 1 september met je studie start, vindt de incasso van je collegegeld plaats op of rond 25 september. Start je na 1 september, dan vindt de incasso plaats rond 25 september of rond de 25ste van de volgende maand. Dit is afhankelijk van de verwerkingstijd na jouw inschrijving.

Belangrijk om te weten: Als je je 'verzoek tot inschrijving' voor het huidig studiejaar na de datum van de laatste incasso (op of rond 25 juni) hebt ingediend, is alleen betaling ineens mogelijk.

Zowel bij betaling ineens of in termijnen ontvang je voorafgaand aan elke incasso een bericht waarin je wordt geïnformeerd over de incassodatum.

Drie maanden voordat je opleiding start vraag je bij DUO studiefinanciering aan. Dit doe je ook als je nog niet weet of je geslaagd bent, of als je niet zeker weet of je bent toegelaten tot de opleiding van jouw keuze. Ben je gezakt, of besluit je toch een andere opleiding te gaan doen? Geef wijzigingen zo snel mogelijk door aan DUO.

Hoeveel geld leen je?

Als je studiefinanciering aanvraagt, zijn je basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct een 'prestatiebeurs'. Dit wordt omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je diploma behaalt. Daarnaast is het ook mogelijk om een lening af te sluiten. Gebruik hieronder de berekeningstool van DUO waarmee je kunt berekenen hoeveel geld je nodig hebt.

Als je studiefinanciering ontvangt, kun je ook een OV-jaarkaart aanvragen. Hiermee kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer.

 
 
Placeholder for Fontys video
Het is fijn te ervaren dat ik veel inbreng en vrijheid heb tijdens mijn studie. Verder is het met studenten én docenten erg gezellig."
Maxim, over zijn eerste studiejaar

 
 

I

Inlog, e-mail en wifi

Na jouw aanmelding heb je een mail gekregen met jouw inloggegevens, je username en wachtwoord.

Open je e-mail online via mail.fontys.nl en log in met je Fontys account.

Je mail op je smartphone bekijken? Hieronder vind je de handleiding voor iOS en Android.

Eduroam is een internationaal netwerk en met je Fontys inloggegevens kun je wereldwijd gebruik maken van een gratis veilige WiFi verbinding. Installeer de verbinding thuis alvast!

De IT Gids geeft informatie over het gebruik van de IT-voorzieningen binnen Fontys, zoals WiFi, e-mail, de studentenkaart en speciale aanbiedingen. (bijv. gratis MS Office365).

*login vereist

Op de meeste Fontyslocaties vind je een IT Servicepoint waar je terecht kunt met je IT vraag.

Openingstijden IT servicedesk
werkdagen 8:00 - 17:00 uur

Boekenlijst en laptop

Als je gaat studeren heb je het een en ander nodig. Naast boeken ook een studentenkaart, misschien een laptop en software. Je kunt ook alvast wat downloaden en opslaan. Het kan maar gedaan zijn!

Informatie over benodigde studiematerialen volgt zodra bekend.


De Fontys Studentenkaart is onmisbaar. Deze is nodig:

 • om te printen en te kopiëren
 • om te parkeren op de campussen

Zorg er daarom voor dat je je kaart op tijd in huis hebt.

Hoe te verkrijgen?

Je Fontys Studentenkaart wordt binnen 10 werkdagen naar je correspondentieadres gezonden wanneer onderstaande stappen zijn afgerond.

Let op: hiervoor heb je je Fontys inloggegevens nodig. Die heb je na je eerste inschrijving per mail ontvangen.

STAP 1. Pasfoto uploaden (alleen desktop/laptop)

STAP 2. Inschrijving volledig afronden, inclusief het afgeven van de digitale machtiging voor de inning van het collegegeld.

Parkeren

Om onze locaties goed bereikbaar te houden, bieden we parkeergelegenheid op onze
terreinen.
Een aantal terreinen zijn voorzien van slagbomen. Als student kun je op sommige campussen gratis parkeren. De slagbomen openen door middel van je Fontyspas of kentekenregistratie. Je kunt je kenteken hier registreren.

In Sittard, op het TU/e terrein Eindhoven en Emmasingel (De Witte Dame) in Eindhoven is betaald parkeren mogelijk.

Meer over parkeren bij TU/e lees je (zodra je je Fontys inloggegevens hebt) in de handleiding op portal/Connect (onder diensten, H&F).

Lees meer over locatie Emmasingel.

Vragen over parkeren?

Mail je vraag naar parkeerbeheer@fontys.nl

Nadat je je hebt aangemeld bij 1 of meer opleidingen bij Fontys maken we een account voor je aan. Hierover ontvang je vrij snel na je aanmelding een mail.

Het account bestaat onder meer uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Wij adviseren je om de mail hierover goed te bewaren. Als je met de opleiding gaat starten heb je de gegevens uit de mail nodig.

Afzender mail: no-reply@fontys.nl

Onderwerp mail: Fontys account creatie/creation

In de MijnFontysapp vind je je rooster, cijfers en het Fontys Nieuws. Je kunt de app vinden in de App Store of in de Google Play Store onder de naam MijnFontys. Installeer de app alvast!
Sfeerafbeelding Fontys

Wij adviseren een laptop aan te schaffen die minimaal voldoet aan onderstaande eisen:

Windows laptop

 • Windows 10 of 11
 • 16 GB werkgeheugen
 • 256 GB SSD harde schijf
 • Een 'dedicated' videokaart met 4GB geheugen (dus niet ‘onboard’) van Nvidia of AMD
 • Intel® 6th Generation of beter – of AMD Ryzen™ 1000 Series of beter. Advanced Vector Extensions 2 (AVX2) Support noodzakelijk

Apple laptop

 • macOS Monterey (versie 12) of hoger (de laatste versie van Adobe software werkt niet op Mac Pro 2013 of oudere systemen).
 • 16 GB werkgeheugen
 • 256 GB SSD harde schijf
 • Apple M1 of beter. Intel® 6th Generation of beter. Advanced Vector Extensions 2 (AVX2) Support noodzakelijk

Optioneel

 • kaartlezer (voor SD-kaarten)
 • we adviseren een digitale wachtwoordkluis

Er is enkel technische ondersteuning voor Windows laptops/ pc’s. Chromebooks raden we af i.v.m. het Google ecosysteem en de beperkte functies die een Chromebook heeft. Voor Linux is geen ondersteuning. Bijna elke Macbook van de laatste drie jaar is grafisch sterk genoeg om te voldoen aan bovenstaande eisen. Zie ook: Adobe Premiere Pro System Requirements

Bij Fontys Journalistiek wordt onder andere gebruik gemaakt van het softwarepakket Adobe (Indesign, Première, Photoshop). Dit kalender jaar biedt Fontys Journalistiek, in overleg met de IMR, de mogelijkheid om tot december 2024 het pakket via Surfspot aan te schaffen. Je kunt een gedeelte van de kosten declareren, vraag hier naar binnen de opleiding. Op locatie is er een beperkt aantal computers waar de software op beschikbaar is.

Gratis Office 365

Alle studenten van Fontys hebben recht op het Office 365 pakket. Je kunt gebruik maken van de online versie. Maar je kunt het pakket ook downloaden op jouw verschillende devices zoals je laptop en je smartphone.

We adviseren je dringend om gebruik te maken van het Office 365 pakket. Je leest precies wat je moet doen in de handleiding die we op de Fontysportal hebben geplaatst. Gebruik de inloggegevens die je meteen na je aanmelding bij Studielink van ons ontvangen hebt om op de portal te komen (zie ook: Mijn persoonlijke inlog, e-mail en wifi).

Office365

  Waarom Office 365?

  • Veilige opslag voor je Fontys studiemateriaal.
  • Als je internetverbinding hebt, kun je bij je spullen.
  • Je kan er met alle apparaten terecht, als het maar een browser aan boord heeft.
  • Je OneDrive is 1 TB groot, en biedt synchronisatie software voor je privé laptop of desktop.
  • Legaal en gratis de laatste Office versie installeren op wel 10 apparaten.
  • Bijna elk onderdeel van Office365 heeft een aparte app, zoek maar eens in de store van je mobiele apparaat.
  • Je kunt gebruik maken van deze cloudomgeving zolang je hier studeert.

   Externe harddisk

   Voor je studie journalistiek is het wenselijk over een eigen externe harddisk te beschikken met de juiste eigenschappen.

   • Opslagcapaciteit: Minimaal 500GB
   • Aansluiting: Minimaal USB 3.0
   • Geschikt voor: Windows
   • Geschikte merken: Western Digital, Seagate
   • Voorstel voor hoes: Zoals Case Logic QHDC-101 / Case Logic HDC11K
   • Te koop bij: Coolblue, MediaMarkt, bol.com, Alternate

   Bijvoorbeeld: WD Elements Portable 1TB (50 euro) Seagate Expansion Portable 1TB (50 euro)

    Zorg er voor dat je altijd een back-up maakt van je gegevens op een ander apparaat / harde schijf.

    Smartphone

    Het is wenselijk te beschikken over een smartphone met de juiste eigenschappen.

    Journalisten maken tegenwoordig meer en meer gebruik van hun mobiele telefoon voor het verzamelen van informatie, zowel foto, audio als video. Bij Fontys Journalistiek leer je dan ook onder meer hoe je als journalist je smartphone goed kunt gebruiken. Daarvoor is het wenselijk dat je als student journalistiek over een smartphone beschikt met de juiste eigenschappen. Daarbij moet je denken aan de volgende technische specificaties:

    • foto: een camera van 13 megapixel of meer
    • video: een camera van 720p-1080p
    • voldoende intern geheugen (64 Gb) of de mogelijkheid om een externe geheugenkaart te plaatsen
    • een koptelefoon/microfoonaansluiting (FHJ beschikt over koppelstukken om audioinput te splitsen)

    Daarnaast is een (kleine) databundel wenselijk, zodat je vanaf locatie iets kunt doorsturen.

    Smartphone microfoon

    Voor je studie journalistiek is het handig een smartphone microfoon te hebben.

    Fontys Helpt is een online platform waar je terecht kunt met extra ondersteuningsvragen of twijfels en waar je praktische informatie vindt. Maar ook mooie initiatieven die kunnen inspireren of waar je je bij kunt aansluiten. Sla deze link vast op in je favorieten, als je eenmaal studeert gaat dit een waardevolle omgeving voor je zijn.

    Intro en kennismaking

    Start jij in september met je opleiding bij Fontys dan begin je met een supervette introductieweek: Purple. De Purple introductieweek vindt plaats van 26 t/m 30 augustus 2024.

    Uiterlijk half juni vind je het programma van jouw introductieweek op deze pagina.

    Sfeerafbeelding Fontys
    Sfeerafbeelding Fontys

    Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

    Rooster

    Informatie over de start van het studiejaar 2024-2025 volgt zodra bekend.

    Als je vakanties of andere activiteiten wilt plannen, is het handig te weten wanneer er geen lessen zijn.

    Onderwijskalender 2024-2025

    Purple introductieweek
    26-08-2024 / 30-08-2024

    Onderwijsperiode 1
    02-09-2024 / 17-11-2024

    Onderwijsperiode 2
    18-11-2024 / 09-02-2025

    Onderwijsperiode 3
    10-02-2025 / 27-04-2025

    Onderwijsperiode 4
    05-05-2025 / 27-07-2025

    Vakanties en feestdagen

    Herfstvakantie
    21-10-2024 / 27-10-2024

    Kerstvakantie
    23-12-2024 / 05-01-2024

    Carnavalsvakantie
    03-03-2025 / 09-03-2025

    Goede vrijdag
    18-04-2025

    2e Paasdag
    21-04-2025

    Meivakantie
    28-04-2025 / 04-05-2025

    Bevrijdingsdag
    05-05-2025

    Hemelvaart + dag na Hemelvaart
    29-05-2025 / 30-05-2025

    2e Pinksterdag
    09-06-2025

    Zomervakantie
    25-07-2025 / 24-08-2025

    Contact

    Tilburg

    Locomotiefboulevard 103, Tilburg
    +31885077211
    journalistiek@fontys.nl
    Instagram
    Youtube
    Twitter
    Heb je vragen over het introductiekamp van Fontys Journalistiek? Neem dan contact op met de intoductiecommissie.
    fj-introductiecommissie@fontys.nl