Sprint naar content

Energie

"Het HBO heeft niet de rol om de nieuwe technologieën rondom energievraagstukken te ontwikkelen maar moet inzetten op de controls."

Gespreksleiders: Paul Verstegen (met ondersteuning van Peter Thüne en Coert Bouten)

De Innovatiecafé-sessie wordt gestart met een korte voorstelronde van de deelnemers. Vervolgens geeft Paul Verstegen een overzicht van de drie leerlijnen van het lectoraat Future Automotive. Daarna laat hij een aantal aansprekende projecten de revue passeren zoals Charging Energy Hub en Innocent Drinks.

Waterstofoplossing

Vervolgens werd ingezoomd op een project W4T dat hij in aanvraag heeft samen met Fontyscollega Peter Thüne voor een waterstofoplossing in huis. Peter Thune geeft een toelichting op het concept waarbij in huis met een elektrolyser en een waterstoftank, die gevoed wordt door piekstromen en op de momenten dat de energie duur is deze terug levert. Het concept is gebaseerd op een opslag van 5 tot 10 kW in de waterstoftank die ingezet kan worden om de winter door te komen met de extra opgewekte energie van de zomer (seasonal storage). Het project W4T biedt voor studenten, docentonderzoekers en bedrijven de mogelijkheid om samen tot innovatieve oplossingen te komen.

Levendige discussie

Na de toelichting ontstond een levendige discussie over deze oplossingsrichting. Zo heeft VDL met een soortgelijke oplossing al ervaring opgedaan maar is daarvan afgestapt en ook werd gesproken over de mogelijke inzet van ‘electrofuels’. Zowel vanuit de aanwezige bedrijven, docenten/ onderzoekers als studenten kwamen opmerkingen, ideeën en andere oplossingsrichtingen. Een aantal MKB-ers willen aan dit project deelnemen.

Energie bij Fontys
In het tweede deel van de bijeenkomst stelde Coert Bouten de vraag wat de mogelijke rol van Fontys kan zijn op het gebied van de energietransitie. In eerste instantie werd met name gesproken over verschillende technologieën, waarbij werd aangegeven dat het van belang is om focus aan te brengen en te kiezen, bijv. voor batterijen of waterstof. De stelling werd geponeerd dat het Hbo niet de rol heeft om de nieuwe technologieën te ontwikkelen (dat loopt oa via het GROENVERMOGEN en de NGF-en) maar moet inzetten op de controls. Dit betekent het modelleren met de grote hoeveelheid data die ontstaat en het ontwikkelen van Digital Twins om op verschillende systeemniveaus (huishouden, wijk, regio landelijk netwerk) te komen tot inzicht (monitoring) en optimale mixen van energiestromen’. Verder vertelden de bedrijven dat vraagstukken rondom energietransitie complex zijn en dat daarbij alle hulp welkom is. Ze geven aan dat het binnen Fontys moeilijk is om de juiste ingang te vinden voor dit thema.

Energie-challenge

Vanuit het deelnemende TU/e-studententeam INMOTION werd de suggestie gedaan om multidisciplinaire studententeams aan een energiechallenge te laten werken. Daarbij kwam ook aan de orde dat keuzevrijheid voor studenten van belang is, zodat ze vanuit eigen interessegebieden aan een challenge kunnen werken. Het W4T-project zou daar een rol in kunnen spelen, want dat is een interdisciplinair studentenproject.

Plan van aanpak

Coert Bouten heeft waardevolle input gekregen om zijn plan over de aanpak van Fontys (en daarbuiten) bij het thema energie verder vorm te geven en heeft de toezegging van bedrijven gekregen dat hij het voorstel bij hen kan toetsen.



Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys Sfeerafbeelding Fontys

Foto's gemaakt door Odette Beekmans

MEER INFORMATIE

Wil je meer weten over het thema Energie? Neem dan contact op met Paul Verstegen:

06-24580699
p.verstegen@fontys.nl