17
september
2020
|
12:36
Europe/Amsterdam

Fontys International Lifestyle Studies viert tienjarig bestaan

Jubileum voor unieke opleiding trendonderzoek en conceptontwikkeling

10 Jaar ILS - afbeelding

Fontys International Lifestyle Studies (ILS) bestaat deze maand tien jaar. Najaar 2010 startte de opleiding voor trendonderzoek en conceptontwikkeling onder de vlag van Fontys Academy for Creative Industries (ACI). Inmiddels zijn ruim zeshonderd studenten afgestudeerd. ILS viert het jubileum met een programma met interviews over het verleden van de opleiding, maar ook over maatschappelijke trends en de huidige lichting afstudeerders. De première is vandaag om 20.00 uur. Daarna is het programma terug te kijken op het YouTube-kanaal van ACI.

Natuurlijk, Anja Sparidaans, die ruim tien jaar geleden aan de wieg van de opleiding in Tilburg stond, had een grootschaliger jubileumfeest in gedachten. De situatie is er niet naar. Toch wil ILS het tienjarig bestaan niet ongemerkt voorbij laten gaan. Met het programma, maar ook met een speciaal jubileumboek en een artikel over het werk van de nieuwe lichting afstudeerders. Ook bijzonder is een longread van lector Designing the Future Tessa Cramer en docent Trendresearch Saar van der Spek. Daarin gaan ze in op de uitdagingen van deze tijd, op wat corona met ons doet (zie kader onder, download de pdf rechtsboven aan de pagina). Saar van der Spek maakte een visuele podcast bij dit verhaal. Al deze onderwerpen komen in het programma aan bod, evenals de winnaar van de Gouden Meesterproef, een prijs voor beste afstudeerscriptie van het afgelopen jaar.

Verwijzend naar het jubileum, is het thema van het programma Hooray for the Changemakers. De studenten van ILS worden opgeleid om op basis van trendonderzoek concepten te ontwikkelen om zo een verandering teweeg te brengen. Een betere kwaliteit van leven is daarbij altijd het uitgangspunt. Daarmee is ILS uniek. Er is in Nederland geen andere opleiding die trendonderzoek en conceptontwikkeling op deze manier combineert. Daaraan was tien jaar geleden behoefte, herinnert Sparidaans zich. ‘De beroepen waar ILS voor opleidt, trendonderzoek en concepting, daar hoorde je steeds meer over. De behoefte eraan was er vanuit alle sectoren. Dat bleek ook uit onderzoek. Er was, en er is, behoefte aan creatieve, lifestyle-gerichte professionals die de tijdgeest kunnen lezen.’

Zeven lifestylesectoren vormen de basis van Fontys ILS: appearance, work, human movement, living, health, food en leisure. De studenten belanden na hun studie dan ook op de meest uiteenlopende werkplekken in de samenleving, zoals bij bedrijven, overheden, NGO’s, trend- en adviesbureaus. Een deel start een eigen bedrijf. Een zelfstandige houding is daarbij essentieel. Vorige jaar startte ILS daarom met een nieuwe onderwijsmethode waarbij de studenten zoveel mogelijk zelf invulling geven aan hun opleiding. Het nieuwe gebouw dat in december 2019 op Campus Stappegoor in Tilburg betrokken is, biedt daartoe alle ruimte.

Het programma Ten years International Lifestyle Studies - Graduation Night is vanaf donderdag 17 september om 20.00 uur te bekijken via het YouTube-kanaal van ACI.

Auteur: Paul Geerts/Beeld: Vera van het Hof

DRIE HANDVATTEN VAN TOEKOMSTDENKERS OM ELKE STORM TE DOORSTAAN

Maart 2020. De wereld komt door de corona crisis piepend en krakend tot stilstand. Van de een op de andere dag is werken op kantoor niet meer de norm. Bezoek aan een supermarkt wordt een uitje, maar wel in je eentje. De nachten zijn stil, de straten zijn leeg, de ziekenhuizen overvol. De premier houdt een toespraak over de nieuwe regels, we moeten vanaf nu anderhalve meter afstand houden, onze handen stuk wassen en zoveel mogelijk thuis blijven. Lector Designing the Future Tessa Cramer en docent trend research Saar van der Spek gaan op zoek naar de betekenis van stilte, bezinning en traagheid voor toekomstdenken en creativiteit in tijden van crisis en onzekerheid. Download de pdf rechtsboven aan de pagina. Saar van der Spek maakte er een visuele podcast bij. Die vind je hier.