Empower vo/mbo

OpleidingFontys breed, georganiseerd door Fontys Pulsed
ThemaAansluiting, Oriëntatie & Matching
DoelgroepMiddelbare scholieren en mbo-studenten
Werkende principesOpen-ended challenges Realistische ervaring, reflectie en coaching
ContactpersoonSusanne van den Wildenberg
Ineens is het zo ver en moeten vo-leerlingen of mbo-studenten dat belangrijke besluit nemen. Studeren? Of toch een tussenjaar? Het kiezen van een studie en de stap naar het hbo kan gevoelens van stress en onzekerheid met zich meebrengen. Een antwoord daarop is het Empower vo/mbo programma.

Ken jij...

...havisten, vwo-leerlingen of mbo-ers die tot de genoemde doelgroep behoren? En wil je eens in gesprek?

Ben jij...

...een docent, decaan, teamleider, ouder of andere geïnteresseerde die meer wil weten over Empower vo/mbo?

contact Susanne van den Wildenberg

Wat doen we?

Het zetten van de stap naar het hbo kan gevoelens van stress en onzekerheid met zich meebrengen. Daarom werkt Fontys Pulsed nu samen met verschillende scholen aan de ontwikkeling van Empower vo/mbo; een reeks uitdagende activiteiten waarin persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Deze activiteiten zijn bedoeld voor middelbare scholieren en mbo-studenten die een extra boost kunnen gebruiken om vol zelfkennis, zelfvertrouwen en overtuiging aan een hbo-opleiding te beginnen. Maar ook voor degenen die juist géén last hebben van keuzestress of onzekerheid, maar snakken naar extra uitdaging en zelfstandigheid in hun leerproces.

Empower vo/mbo is nieuw. Alle activiteiten die we ontwikkelen, proberen we al in een vroeg stadium uit, om ze vervolgens te kunnen verbeteren en uitbreiden. Het zijn dus nog pilots. Voor bovenbouwleerlingen van havo/vwo en mbo 4-studenten hebben wij alvast twee challenges ontwikkeld die in het teken staan van studiekeuze en het ontwikkelen van hbo-vaardigheden. Deze zijn zo op elkaar afgestemd dat je je kunt inschrijven voor één van de twee challenges of een totaalprogramma van vier weken kunt volgen (3 dagen per week).

Een van de twee challenges of the full package?

Dat ligt dus aan wat bij hen past en gaat in overleg met school. Als deelnemers ervoor kiezen om zich in te schrijven voor beide challenges, gaan ze vier weken lang elke maandag, dinsdag en woensdag aan de slag bij Pulsed. Aanmelden voor startdatum 14 november kan nu.

aanmelden

Challenge 1: My spark

Individueel voer je een korte, open-ended challenge uit die gericht is op het vinden van jouw "spark" (fascinatie) en het ontdekken van je talenten. De challenge start op 14 november en duurt zes dagen (verspreid over twee weken). De contactdagen zijn maandag, dinsdag en woensdag (14, 15, 16 en 21, 22, 23 november).

Challenge 2: Meaningful you

Met een groepje van maximaal vijf deelnemers voer je een groepschallenge uit waarin je samen iets gaat ontwerpen en maken waarmee je van betekenis bent voor een specifieke doelgroep. De challenge start op 28 november en duurt zes dagen (verspreid over twee weken). De contactdagen zijn maandag, dinsdag en woensdag (28, 29, 30 november en 5, 6, 7 december).

Achtergrond

Het maken van een weloverwogen keuze voor een hbo-opleiding is niet voor iedereen uit het voortgezet onderwijs en mbo even gemakkelijk. De coronapandemie heeft daar niet bepaald bij geholpen. Twee jaar lang stond de wereld op z’n kop. Sommige leerlingen en studenten hebben deze tijd ervaren als een periode van overleven. De motivatie om te leren daalde naar het nulpunt en de focus lag voornamelijk op het halen van voldoendes voor toetsen en examens. Tijd en aandacht voor persoonlijke groei en een grondige voorbereiding op de volgende stap in de studieloopbaan was helaas niet vanzelfsprekend in deze roerige tijden.