Landelijke studiedag klassen- en onderwijsassistenten
Spreker: Anouk Middelkoop - van Erp (Specialist taalontwikkeling)
Gedurende een werkdag voer je veel gesprekken met leerlingen. Een gesprek biedt kansen om nieuwe taal te leren. In gesprek met een leerling, stel je ook vaak vragen. Het stellen van een vraag kan een gesprek op gang helpen, sturen, maar ook belemmeren. Tijdens deze workshop staan we stil bij de type vragen die je kan stellen en de mogelijke invloed van een vraag op een gesprek. Daarnaast onderzoeken we wat er gebeurt als je minder vragen stelt én welke alternatieven er zijn.

Spreker: Olaf Corten (Specialist leiderschap)
Maak spelenderwijs kennis met je kernkwaliteiten (positieve eigenschappen), en krijg inzicht in je valkuilen, uitdagingen en allergieën.
Bewustwording en inzet van je kernkwaliteiten vergroten je welzijn; je valkuilen vermijden door het toepassen van je uitdagingen maakt dat je meer evenwichtig in het leven staat; inzicht in je allergieën leidt tot een verbetering van de interactie met anderen. Een actieve en plezierige workshop, waar je vrolijk en wijzer van wordt!

Spreker: Ilonka van der Sommen (Autismespecialist)
In deze workshop gaan we aan de slag met foto's, beelden en ervaringen van onszelf en van leerlingen en mensen met autisme. We verkennen hoe woorden betekenis hebben voor jou en voor de ander. We delen verhalen en gaan de 'ccdc' inzetten.
In deze workshop doe je ideeën en inspiratie op die je in de klas kan inzetten om samen met leerlingen met autisme expressievormen in te zetten om 'woorden waarde te geven'.
Hoe bewust ben jij je eigenlijk van jouw taalgebruik?

Spreker: Maud Lapien (Specialist motoriek)
Wat als het geschreven woord niet leesbaar is? In deze workshop gaan we aan de slag met tips en tricks om leerlingen te kunnen helpen bij het schrijven, zodat er een leesbaar handschrift ontstaat, waar de leerling trots op is. Het is een praktische workshop waar we door middel van doen en ervaren voor de leerling het verschil kunnen gaan maken.

Spreker: Irma van den Berg (Gedragsspecialist)
Veel scholen gaan uit van de driehoek kind, ouders en school. Samenwerking en communicatie met ouders zijn daarin belangrijk. Wanneer heb jij vanuit jouw professionele rol te maken met communicatie met ouders?Wat vind jij daarin belangrijk?Waar ben je tevreden over en waar heb je vragen over?Maak je wel eens een lastige situatie mee? Kijken vanuit het perspectief van ouders? Met deze vragen gaan we in de workshop aan de slag.
De workshop bestaat uit een mix van ervaren, informatie, uitwisselen en oefenen rondom het thema communicatie met ouders.

Spreker: Bertine de Vroedt (Ontwikkelingspsycholoog)
Bij gedragsvraagstukken willen we graag de stem van de leerling horen. Maar hoe voer je nu een goed gesprek met een leerling over zijn of haar gedrag? In deze workshop zullen we ingaan op hoe je een oplossingsgericht gesprek met leerlingen kan voeren en welke ondersteunende materialen je daarbij in kan zetten.

Spreker: Debbie Verveer (Gedragsspecialist)
Als onderwijsprofessional maak je elke dag grote en vooral kleine beslissingen. Dat doe je in een split of a second. Gelukkig maar….of toch niet? Ouders en/of collega’s kunnen jou vragen waarom je doet wat je doet. Wat zeg je dan? In deze workshop wordt ontdekt hoe belangrijk het is om te weten waarom je doet wat je doet. Wat maakt jou als onderwijsprofessional JOU? We gaan de interactie met jezelf aan om te ontdekken wat jou drijft, waar jij goed in bent, waar je minder goed in bent en of jij je keuze kunt verantwoorden. Hoe beter jij jezelf kent, des te mooier klinkt jouw instrument.
Persoonlijk leiderschap gaat over het ontdekken van je drijfveren, kwaliteiten, maar ook over je blinde vlek, je dilemma’s en zien waar je kansen liggen. Als je komt, neem dan een voorwerp (of instrument) mee dat jou typeert in je werk.

Spreker: Brechje Verhelle en Marianne de Wit - Polet (Jonge kindspecialist)
‘Ja, toe maar, zeg het maar!?’ Maar het lukt die leerling niet om jou antwoord te geven, of het lukt jou niet om hem te verstaan, of… Herken je dit? Dat je zo graag in gesprek zou willen met die ene leerling, met juist dat kind, dat zo moeilijk uit zijn woorden komt? Dat je zo graag zou willen invoegen in zijn of haar spel om contact te maken en er zo achter kan komen wat hem of haar bezighoudt? Hoe kom je in gesprek met minder taalvaardige kinderen?
In deze workshop nodigen we je uit om binnen dit thema je ervaringen te delen en samen met ons mogelijk nieuwe invalshoeken te verkennen met als doel: kinderen uitdagen tot gesprek tijdens het spel. Je gaat naar huis met een aantal mogelijkheden om dit in je praktijk toe te passen.

Save the date
Noteer deze datum alvast in je agenda!
12 april 2024

Heb je vragen?
Neem contact op met ons bedrijfsbureau

