Student Hedwig over de lerarenopleiding Duits (voltijd)

‘Studeren aan een Duitse universiteit is de beste beslissing ooit!’ 

Hedwig van Doorn 
Student Leraar Duits bachelor voltijd  


Waarom heb je voor de opleiding Leraar Duits gekozen?  
“Dat was geen makkelijke keuze! Ik vond het lastig om een studie te kiezen die bij mij past. Gesprekken met mijn decaan hebben hier enorm in geholpen. Ik vertelde hem over mijn passie voor talen en over mijn sociale karakter. Die combinatie zag mijn decaan in docentschap wel voor zich. Ik heb nooit een droom of passie voor deze opleiding gehad, maar dacht wel: misschien past het toch wel bij mij. De meeloopdag op Fontys heeft mij echt overtuigd. Vooral het kleinschalige en persoonlijke aspect van de opleiding sprak me erg aan. Ook ‘cultuur’ komt in de opleiding terug. Je leert niet alleen over de Duitse geschiedenis, er wordt ook aandacht geschonken aan de Zwitserse en Oostenrijkse cultuur. Dat vind ik tof!” 

Wat is voor jou tot nu een hoogtepunt in je studie?
  
“Tijdens de opleiding ben je verplicht een keer in Duitsland te studeren. Zo ben ik van mei tot augustus naar Leipzig gegaan voor het volgen van mijn minor. Studeren aan een Duitse universiteit is de beste beslissing ooit! Ik heb er geen moment spijt van gehad. Het heeft zoveel voordelen om naar het buitenland te gaan. Je wordt er volwassen van. Je leert jezelf beter kennen, maar ook de taal echt vloeiend spreken. Je leert mensen over de hele wereld kennen. Zo trok ik op met studiegenootjes uit Taiwan, Turkije, Zuid-Afrika, Italië en Engeland. Dat is echt heel tof! Daar heb ik ook vakken kunnen volgen die ze op Fontys niet aanbieden. Het is heel bijzonder om dit op een andere universiteit te ervaren.” 

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?
  
“Vooral de stages hebben mij echt geholpen om mijn talenten optimaal te ontwikkelen. Hoe je zeker weet dat je docent wil worden? Daar kom je eigenlijk alleen maar achter door het zelf te ervaren. Tijdens deze opleiding word je klaargestoomd voor het werkveld. De afwisseling van twee dagen theorielessen op Fontys en twee dagen stage lopen is perfect. Je kunt de theorie gelijk toepassen in de praktijk en eenmaal terug op school kun je daarop reflecteren. Je doet het naast elkaar en die afwisseling maakt het enorm leuk!” 

Hoe wil jij straks het verschil maken in het onderwijs?
  
“Wat ik belangrijk vind in een docent? Dat is voor mij vooral het contact met leerlingen. Daar geniet ik zelf het meeste van. Aangezien de klassen steeds groter worden, merk je dat leerlingen meer behoefte aan hebben aan contact met hun docent. Ze willen niet alleen met de lesstof bezig zijn, maar ook op een fijne manier door deze nieuwe levensfase heenkomen. Ervaren zij problemen, dan wil ik er voor ze zijn. Een persoonlijk praatje kan daar al heel goed voor zijn. In de toekomst lijkt het me ook erg leuk om vertrouwenspersoon te worden, zodat ik leerlingen op een andere manier kan helpen.” 

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?
  
“Probeer je zo breed mogelijk te oriënteren. Stel: je loopt je eerste stage in een mavoklas, probeer dan in je volgende stage te kiezen voor een havo/vwo-klas. Hierdoor kun je echt verrast worden door bepaalde scholen of opleidingen. Of juist ondervinden wat niet bij je past. Gaat jouw voorkeur uit naar een grote school of liever een kleinschalige opleiding? Dit ontdek je pas echt tijdens je stages.” 

Student Hedwig

Hedwig studeert Leraar Duits voltijd in Tilburg.

ga naar leraar duits (voltijd)