Leraar & Onderwijsondersteuner Consumptieve Techniek

Je hebt je aangemeld bij Studielink voor de deeltijd bachelor Leraar Consumptieve Techniek of associate degree Onderwijsondersteuner Consumptieve Techniek. Fijn dat je bij ons komt studeren! Voordat je start, is het verstandig deze pagina goed door te lezen. Hieronder hebben we veel nuttige informatie voor je bij elkaar gezet. Zo kun je je goed voorbereiden op je studie. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Inschrijven en financiën

Je hebt je aangemeld voor een opleiding. Dat betekent NIET dat je al ingeschreven bent. Je bent pas ingeschreven als je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan. Ga regelmatig naar je Studielinkpagina en check je 'to do' acties.

Contact

Heb je nog vragen over studielink? Wij helpen je graag!
Neem contact op met Bureau Onderwijs (de Service Desk). Je vindt de balie in Fontysgebouw Nexus ('ER' aan 'De Rondom 1') op de derde etage.
Het Bureau Onderwijs is doordeweeks bereikbaar per telefoon, Whatsapp en via e-mail.
Openingstijden: ma t/m vr: 11.00 - 14.00 uur

In het hoger onderwijs betaal je elk jaar collegegeld. Collegegeldtarieven kunnen variëren. Dit is afhankelijk van factoren als nationaliteit, een tweede opleiding en de opleiding die je wilt gaan volgen of al volgt.

Voor de meeste opleidingen geldt het wettelijk vastgestelde collegegeld, maar in een aantal situaties is sprake van instellingscollegegeld. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een tweede bachelor- of masteropleiding of als je uit een land komt dat dat geen onderdeel is van de Europese Economische Ruimte (EER). De hoogte van het instellingscollegegeld wordt vastgesteld door het College van Bestuur en varieert per opleiding of per groep studenten.

Met behulp van de collegegeldmeter kun je bepalen welk collegegeldtarief voor jou van toepassing. De bedragen die genoemd worden in de collegegeldmeter gelden voor het gehele studiejaar (12 maanden). Start je tussentijds of in februari, dan betaal je alleen voor het aantal maanden dat je in het betreffende studiejaar ingeschreven bent.


Aan de informatie en tarieven in de collegegeldmeter kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoe betaal je je collegegeld?

Het collegegeld betaal je via een digitale (incasso)machtiging, ineens of in termijnen (via Fontys). Op of rond 15 mei kun je je betaalgegevens invullen via Studielink.

Meer informatie over het invoeren van je betaalgegevens in Studielink kan je vinden op info.studielink.nl. Daarnaast is veel informatie te vinden in de Studielink VRAAGbaak – sectie betaalgegevens.

Na bevestiging vindt de eerste incasso plaats op of rond 25 september.

Regeling collegegeld

Levenlanglerenkrediet

Wil je een opleiding volgen, maar heb je geen recht meer op reguliere studiefinanciering? Als je jonger bent dan 56 jaar kun je mogelijk geld lenen via het 'Levenlanglerenkrediet'. Kijk op de website van DUO voor de voorwaarden en hoe je het levenlanglerenkrediet kunt aanvragen.

Mijn opleiding

Lesrooster op 'Connect'

Na je inschrijving bij de opleiding kan er wat tijd overheen gaan tot je jouw persoonlijke inloggegevens ontvangt. Daarmee kun je op het Fontys intranet ('de portal': https://connect.fontys.nl/) inloggen. Op deze portal publiceren we het lesrooster. Dit doen we minimaal een week voor aanvang van de studieperiode.

Lesdag

De lesavond voor het eerste leerjaar (bachelor of associate degree) Consumptieve Techniek is:

 • Dinsdag (09.00 - 17.00 uur)

Daarvoor heb je eerst over de introductiebijeenkomst (zie hieronder bij 'Kennismaken, kick-off').

Start in september of februari

Behalve in september kun je ook in februari instromen.

Vragen over lesdagen of rooster?

Heb je vragen over de lesdagen of het rooster? Neem dan contact op met ons op!

Als je vakanties of andere activiteiten wilt plannen, is het handig te weten wanneer er geen lessen zijn.

Onderwijskalender 2024-2025

Purple introductieweek
26-08-2024 / 30-08-2024

Onderwijsperiode 1
02-09-2024 / 17-11-2024

Onderwijsperiode 2
18-11-2024 / 09-02-2025

Onderwijsperiode 3
10-02-2025 / 27-04-2025

Onderwijsperiode 4
05-05-2025 / 27-07-2025

Vakanties en feestdagen

Herfstvakantie
21-10-2024 / 27-10-2024

Kerstvakantie
23-12-2024 / 05-01-2024

Carnavalsvakantie
03-03-2025 / 09-03-2025

Goede vrijdag
18-04-2025

2e Paasdag
21-04-2025

Meivakantie
28-04-2025 / 04-05-2025

Bevrijdingsdag
05-05-2025

Hemelvaart + dag na Hemelvaart
29-05-2025 / 30-05-2025

2e Pinksterdag
09-06-2025

Zomervakantie
25-07-2025 / 24-08-2025

Wil je graag een gesprek met iemand van Consumptieve Techniek? Dat kan! Je kunt hiervoor contact opnemen met docent Esther van de Burgt: e.vandeburgt@fontys.nl of tel: 06 - 28 36 66 33

Intakegesprek

Nadat je je hebt aangemeld via Studielink, krijg je van ons een uitnodiging voor een persoonlijk intakegesprek. Dit intakegesprek is oriënterend en informatief van aard. We geven je informatie over je nieuwe opleiding en bereiden je zo goed mogelijk voor op het studiejaar. Na het intakegesprek voltooi je je inschrijving en start je de opleiding.

Voortgangsgesprekken

Gedurende het studiejaar houden we regelmatig individuele voortgangsgesprekken met je. Daarin bespreken we je voortgang en eventuele knelpunten.

Een goede voorbereiding is het halve werk! Daarom organiseren we een introductiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomt leer je je studiegenoten en docenten kennen. Je legt contacten die je tijdens je studie en in je verdere carrière van pas kunnen komen. Ook krijg je een indruk van de campus en je lesgebouw. Bovendien maak je tijdens deze bijeenkomst kennis met je persoonlijke studiecoach. Neem je laptop mee (en zo mogelijk je inloggegevens).

Introductiedag

De introductiedag/startbijeenkomst van jouw opleiding vindt plaats tijdens de eerste lesdag:
dinsdag 5 september 2023, om 09.00uur uur in lokaal 375/376 (3e verdieping) van 'gebouw Nexus' ('ER') op de TU/e Campus in Eindhoven (Adres: de Rondom 1 te Eindhoven). De lunch wordt bij deze eerste bijeenkomst verzorgd.

Zorg dat je je inloggegevens van de Fontys-portal en je studentnummer dan bij de hand hebt.

We maken de boekenlijst kenbaar bij aanvang van je studie.

Aanbevolen bronnenlijst Leraar Consumptieve Technieken

De deeltijdopleiding Leraar Consumptieve Technieken werkt met een aanbevolen bronnenlijstDe boeken in deze lijst dekken voor een groot deel de kennis af die je nodig hebt in de eerste jaren van de opleiding. Vanuit de modules wordt er vaak naar deze bronnen verwezen. Je kunt in overleg met je vakdocent tijdens de eerste lesdagen zelf bepalen welke boeken je aanschaft en wanneer.
Eén boek dat bij de introductie nodig is, is:

Geerts, W., & Kralingen, R. v. (2020). Handboek voor leraren (3e herziene druk ed.). Bussum: Uitgeverij Coutinho. ISBN: 9789046907221 (Prijs € 55,95)

We raden je aan een laptop te gebruiken. Er zijn algemene minimale eisen waaraan de laptop moet voldoen om aan de studie deel te kunnen nemen. Bekijk de pdf voor de laptop requirements. We raden je af om een Chromebook of een laptop met Windows S-mode aan te schaffen, deze voldoen niet aan de minimale eisen.

Surfspot biedt aantrekkelijke aanbiedingen voor Fontysstudenten. Bij Surfspot bestel je ook voordelig je software.

Let op: Apple wordt beperkt ondersteund door de IT helpdesk

Office 365 (gratis voor studenten)

Je hebt als Fontys student of cursist toegang tot de Fontys Cloudomgeving van Office365.

Je krijgt toegaging tot de volgende onderdelen:

 • Office Online: onder andere Word, Powerpoint, Excel, OneNote, Forms, Delve, Teams, Sway
  en OneDrive
 • OneDrive365: 1 TeraByte opslagruimte
 • Software om Office365 te installeren op je eigen apparaten (max. 5 laptops/smartphones)
  Je kunt gebruik maken van de Fontys cloudomgeving zolang je hier studeert.

In de onderwijs- en examenregeling (OER) vind je alle informatie over de inhoud van de opleiding en de toetsing binnen de opleiding. Ook vind je hier de informatie over de toelatingseisen en de begeleiding die je geboden wordt.

Online regelen

Fontys Studentenkaart

De Fontys Studentenkaart is onmisbaar. Deze is nodig:

 • om te printen en te kopiëren
 • om te parkeren op de campussen

Zorg er daarom voor dat je je kaart op tijd in huis hebt.

Hoe te verkrijgen?

Je Fontys Studentenkaart wordt binnen 10 werkdagen naar je correspondentieadres gezonden wanneer onderstaande stappen zijn afgerond.

Let op: hiervoor heb je je Fontys inloggegevens nodig. Die heb je na je eerste inschrijving per mail ontvangen.

STAP 1. Pasfoto uploaden (alleen desktop/laptop)

STAP 2. Inschrijving volledig afronden, inclusief het afgeven van de digitale machtiging voor de inning van het collegegeld.

Parkeren

Om onze locaties goed bereikbaar te houden zijn er parkeermogelijkheden bij o.a. Sittard, campus Rachelsmolen Eindhoven en campus Stappegoor Tilburg.
Een aantal terreinen zijn voorzien van slagbomen. Als student kun je op sommige campussen gratis parkeren. De slagbomen openen door middel van je Fontyspas of kentekenregistratie. Je kunt je kenteken hier registreren.

In Sittard, op het TU/e terrein Eindhoven en Emmasingel (De Witte Dame) in Eindhoven is betaald parkeren mogelijk.

Meer over parkeren bij TU/e lees je (zodra je je Fontys inloggegevens hebt) in de handleiding op portal/Connect (onder diensten, H&F).

Lees meer over locatie Emmasingel.

Vragen over parkeren?

Mail je vraag naar parkeerbeheer@fontys.nl

Nadat je je hebt aangemeld bij 1 of meer opleidingen bij Fontys maken we een account voor je aan. Hierover ontvang je vrij snel na je aanmelding een mail.

Het account bestaat onder meer uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Wij adviseren je om de mail hierover goed te bewaren. Als je met de opleiding gaat starten heb je de gegevens uit de mail nodig.

Afzender mail: no-reply@fontys.nl

Onderwerp mail: Fontys account creatie/creation

Campus faciliteiten

Op de eerste verdieping van het Nexusgebouw (aan de Rondom) is een kantine aanwezig. Je vindt er een dakterras, bistro en coffeebar. In de hal vind je een koffiecorner en in het gebouw staan verschillende vending machines. Voor deeltijdstudenten zijn er iedere donderdagavond warme maaltijden en snacks (tegen betaling) beschikbaar.

Hier vind je:

Coffeebar in de centrale hal

Jouw favoriete koffie, vers gemaakt door onze barista’s. Naast koffie kun je hier ook terecht voor een assortiment broodjes, warme of een zoete snacks. De Coffeebar is geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur.

Bistro

De Bistro is op maandag, dinsdag en donderdag open van 11.00 tot 20.00 uur.
Op woensdag en vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur.
Je vindt het aanbod voor het avondeten op de aankondigingen in het restaurant.

Go italian

Voor verse pizza’s kies je uit een van de creaties. Je kunt ook zelf je pizza samenstellen: vlees, vis of vegetarisch.

Gezonde keuzes

Wil je liever iets gezonder? Dan is er de 'selfservice saladbar'. Mix & match hier jouw 'signature salad'.

The Grill

Burgers, hot dogs, warme broodjes of frites. 'All meat' of toch liever vegetarisch. Alles is huisgemaakt met kwalitatief hoogwaardige ingrediënten, klaar terwijl je wacht.

Studentenbar 'The Dome': gezelligheid na het studeren

In de Bistro is ook een studentenbar; 'The Dome'. Deze bar heeft een terras. Een plek om gezellig bij elkaar te komen.
The Dome is geopend vanaf 14.00 uur.

De Fontys Mediatheek helpt bij het vinden van vakinhoudelijke kennis voor jouw studie, onderzoek of loopbaan. Fontys stelt een grote collectie aan online en fysieke informatiebronnen beschikbaar.

Alle Fontysstudenten en -medewerkers betalen voor het parkeren op de TU/e campus. Om de enorm hoge parkeerdruk terug te dringen, heeft de TU/e ervoor gekozen om haar parkeerbeleid ook in te stellen voor alle andere organisaties op de TU/e campus.

Registratie voor parkeren tegen reductietarief

Net als de TU/e maken wij voor het parkeren op de TU/e campus gebruik van het betalingssysteem '(H)Eerlijk Parkeren'. Hiermee krijgen medewerkers en studenten een gereduceerd tarief. Als je gebruikmaakt van (H)Eerlijk Parkeren, betaal je € 3,50 per dag voor het parkeren op de TU/e campus. Je registratie verloopt in twee stappen:

Stap 1: 
Registreer je via fontysconnect.nl/betaaldparkeren, doorloop alle stappen en bevestig je registratie. Let op: je hebt hiervoor je Fontys pas nodig. 

Stap 2: 
Activeer je account op heerlijkparkeren.nl en vul je saldo in je account aan.
Kijk voor meer informatie over (H)Eerlijk Parkeren op: heerlijkparkeren.nl/hoe-werkt-het.

Meer weten?

Antwoorden op de meest gestelde vragen tref je hieronder aan:
FAQ parkeren
Staat jouw vraag er niet bij? Je kunt deze vragen mailen naar betaaldparkeren@fontys.nl.

Parkeermogelijkheden op de TU/e-campus:

Sfeerafbeelding Fontys

Duurzame alternatieven 

Kom je altijd met de auto? Dan is dit een goed moment om eens na te denken over duurzame manieren om naar Fontys te reizen. Bijvoorbeeld met het openbaar vervoer, met de fiets of door samen te rijden.

Openingstijden Nexusgebouw

De lestijden van de verschillende opleidingen in het gebouw zijn leidend voor de openingstijden van het gebouw:

 • Maandag, dinsdag en donderdag: 07.30 uur tot 22.00 uur.
 • Woensdag en vrijdag: 07.30 uur tot 18.15 uur.

In de onderwijsvrije weken is het gebouw open van 08.00 uur tot 17.00 uur.

Openingstijden TU/e terrein

Het TU/e-terrein is 24/7 geopend. De voorzieningen uiteraard niet.

Studentbegeleiding

Bij Fontys kijken we graag samen met jou wat je nodig hebt om zo succesvol mogelijk te kunnen studeren. Als student word je in jouw eerste jaar gekoppeld aan een studentcoach binnen je opleiding. Hij of zij is jouw eerste aanspreekpunt bij (studiekeuze)vragen, volgt jouw prestaties en geeft waar nodig handige tips en begeleiding.

Er is meer

Soms zijn er omstandigheden die extra aandacht vragen tijdens je studie. Bijvoorbeeld bij faalangst, een moeilijke thuissituatie of het overlijden van een dierbare. Op Fontys Helpt vind je een overzicht van alle mogelijkheden voor jou!

Niet over maar mèt studenten
Heb je goede ideeën? Fontys denkt en doet graag samen met jou mee! Je levert jouw bijdrage aan de verbetering van het onderwijs en de organisatie, maar werkt ook aan je eigen skills en ervaring. Denk bijvoorbeeld mee over de studentenapp, de catering, Fontys Connect, de inrichting van een curriculum, onderwijsfacilitering en nog veel meer! Of laat ons weten waar jij zelf nou graag een punt van maakt. Hoe? Mail naar cvm@fontys.nl  en samen kunnen wij het verschil maken.

Meedenken

Wil jij invloed uitoefenen op het beleid van Fontys? Dat kan. Fontys vindt het belangrijk om in gesprek met jou te gaan om tot kwalitatief goed onderwijs en een transparante organisatie te komen, waarin jij het beste uit jezelf kunt halen.

Je doet ervaring op met bestuurlijke activiteiten en werkt nauw samen met medewerkers van Fontys. Interesse? Mail ons (cvm@fontys.nl) en wij vertellen jou alle ins en outs over onze diverse medezeggenschapsraden.

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Locaties en contact

Je vindt de balie van Bureau Onderwijs (Service desk) op de derde verdieping van het Nexus gebouw. De balie is open van 11.00 - 14:00 uur. Bureau Onderwijs is doordeweeks bereikbaar van 08:30 tot 16:00 uur per telefoon, WhatsApp en e-mail. ** Tijdens de zomervakantie is Bureau Onderwijs gesloten van 24 juli tot 16 augustus 2023. Heb je toch een vraag? Mail deze dan naar pth-e@fontys.nl. De mailbox wordt wel gelezen, maar minder regelmatig dan je van ons gewend bent. **