Omgaan met zelfvertrouwen

Voel jij je regelmatig onzeker? Iedereen voelt zich wel eens onzeker of angstig. Echter bij sommigen zorgt het voor blokkades of last op een bepaald moment in het leven.
Wat is het?

Als mens worden we geboren met basisemoties. Echter weten we als baby niet hoe om te gaan met deze lichamelijke sensaties. Doordat hechtingsfiguren met ons omgaan, leren we de emoties herkennen en leren we hoe we ermee dienen om te gaan. Onzekerheid en angst zijn gezonde en normale emoties, echter wanneer er weinig efficiënt mee wordt omgegaan, kunnen ze je gaan hinderen in jouw leven.

Het hoeft niet altijd zo te zijn, maar op momenten in jouw leven waar deze emotie jou meer uitdaagt door je levensfase, situatie, enz... kan het de kop op steken.

Uitingsvormen zijn bijvoorbeeld:

    Wat kun je zelf doen?

    Leren je angst herkennen en aanvaarden. Dat klinkt natuurlijk simpel, maar de eerste stappen zijn namelijk bewustwording van je eigen “coping” met angst. In het merendeel van de gevallen lukt dit enkel in een relatie met iemand (vriend, vriendin, ouder, therapeut, psycholoog, coach etc.). Dat komt omdat jouw reageren op jouw eigen emoties een automatisme is geworden door de jaren heen en daardoor moeilijk is om bewust van te worden. Het is net alsof ik je zou vragen om terug bewust te gaan fietsen, probeer maar eens. 

    Sfeerafbeelding Fontys