06
februari
2018
|
08:04
Europe/Amsterdam

Fontys Kenniscafé laat deelnemers Virtual Reality zien en ervaren

Op 31 januari kwamen meer dan 200 (zorg)professionals, studenten en docenten naar het Fontys Kenniscafé Virtual Reality: een roze bril of goede toepassing in de zorg? Zij lieten zich in het Fontys Explorelab verrassen door zo’n 30 verschillende eindproducten van studenten van de Fontys minoren Exploring Health Behaviour (EHB) en Gezondheid, zorg en technologie (EGT). De variëteit in onderzoeksprojecten en de vele verschillende opdrachtgevers zorgden voor interessante gesprekken. Van het testen van een app voor het Sportcentrum van de TU/e tot aan het stimuleren van positieve gezondheid bij verschillende doelgroepen zoals laaggeletterden en diabetici, van het effect van licht op dementerenden tot het meedenken over de vormgeving van een kinderafdeling in een ziekenhuis.

In beide minoren komen de studenten uit verschillende opleidingen, van zowel binnen als buiten Fontys. Dit zorgt voor interessante kruisbestuivingen in hun projecten. Daarnaast leverde een aantal studenten een bijdrage aan het SIA-RAAK project Shoe-TIMeS. Ook interessant was het project voor een voedingsadvies voor het vrouwenvoetbalelftal.

VR in verschillende toepassingen
Zo’n 10 projecten hadden als thema VR (Virtual Reality). Zo was er de opdracht vanuit het MMC in Eindhoven hoe je VR zou kunnen inzetten om kinderen beter op een operatie voor te bereiden, en wilde het Radboud UMC juist weten of VR patiënten beter kan voorbereiden op een knieoperatie of radiotherapiebehandeling.

 

“(Zorg)professionals van morgen leidt je het beste op samen met het werkveld; zo leren beiden van elkaar en zorgen we samen voor een betere toekomst!”
Thom Rutten, mt lid Fontys Paramedische Hogeschool

Symposium en workshops
Naast de presentaties en demonstraties op de talentenmarkt was er ook een symposium met presentaties en workshops om te zien en ervaren wat je kunt doen met VR als (zorg)professional (in opleiding). Onder leiding van Eveline Wouters, lector Fontys Paramedische Hogeschool en hoogleraar Tranzo namen lector Janienke Sturm (Fontys HRM en Psychologie) en programmacoördinator Teatske van der Zijpp (Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid) de deelnemers mee in wat er op dit moment al gedaan wordt met VR bij Fontys. In hun presentatie ‘VR in de zorg in vogelvlucht lieten ze zien hoe je met VR je beter in kunt leven in (de aandoening van) een cliënt, of hoe je deze meer oefenmogelijkheden en zelfregie kunt geven over zijn herstel en hoe je met VR als professional zelf beter kunt leren omgaan met lastige situaties. Karlijn Schöls, psycholoog en promovenda bij Centrum ’45, hèt landelijk centrum voor specialistische diagnostiek en behandeling van mensen met complexe psychotraumaklachten ging in op ‘3MDR als innovatieve traumabehandeling voor een posttraumatische stressstoornis (PTSS)’. Deze behandeling combineert psychotraumatherapie met virtual reality, beweging en muziek. Zij kreeg niet alleen de hele zaal in beweging, maar zette deze ook aan het denken over deze bijzondere combinatie elementen uit verschillende vakgebieden.

 

Workshops: zelf ervaren wat je met VR kunt
In de workshops door experts van binnen en buiten Fontys kon iedereen ervaren – soms ook echt zelf aan den lijve – wat er nodig is om een goed scenario te schrijven (zie presentatie in pdf rechtsboven), of om zelf in 5 minuten een goed filmpje te maken. Wat zijn de ervaringen met VR in een verpleeghuis, en wat moet je denken van de hololens, een nieuwe ontwikkeling? Ook de workshop van Lumolabs en VRee zorgde voor de nodige inspiratie. En de deelnemers die in het Explorelab een filmpje maakten met een patiënt op een brancard moesten zelf ook hard werken.

Meest kansrijke studentenproject
Een vakjury van mystery guests koos tot slot uit de 30 studentenprojecten 'Healing environment' een advies voor de kinderafdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis als meest kansrijk. De winnaars (Ilias Amhaouch, Technische Bedrijfskunde, Daphne Berckmoes, Verpleegkunde, Danique de Bruin en Sharona van der Doelen (beiden MBRT)) krijgen de mogelijkheid om voor een aantal uur advies te krijgen van het Fontys Centrum voor Ondernemerschap om hun project een stapje verder te brengen!

De reacties van studenten die tijdens dit Fontys Kenniscafé ook getoetst werden waren positief. ‘Erg leuk dat we er zoveel mensen zijn gekomen!Echt super professioneel allemaal; tof dat jullie dat voor studenten ook doen!’