Student Tijs over de lerarenopleiding Natuurkunde (voltijd)

‘Onthoud dat je je opleiding niet alleen doet, maar écht samen.’ 

Tijs van den Nouweland 
Student Leraar Natuurkunde bachelor voltijd 


Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?  

“In het laatste jaar van mijn middelbare school heb ik veel bijles gegeven. Iets bijbrengen aan leerlingen en de omgang onderling heb ik als heel fijn ervaren. Een logisch vervolg daarop leek de lerarenopleiding. Nu alleen het vak nog… Kijkend naar mijn cijferlijst kwam ik al snel uit bij de vakken Natuurkunde en Wiskunde. Doorslaggevend was de practica van Natuurkunde.” 

Wat is voor jou tot nu toe een hoogtepunt in je studie? 
“Een project op een basisschool waarbij we kinderen van groep 8 alles mochten uitleggen over de wetenschap, heeft op mij het meeste indruk gemaakt. Hier kwam ik voor het eerst in aanraking met didactiek en veel uitleg geven aan leerlingen. Waarbij we de uitleg ook speels en creatief mochten maken. Dat was heel bijzonder! Een ander hoogtepunt is ons klassenuitje. Onze klas is zo divers. Iedere student is anders. Maar iedereen waardeert elkaar enorm. Het maakt niet uit met wie je samenwerkt aan een project, er wordt altijd naar je geluisterd.” 

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen? 
“Wat ik zelf bijzonder leerzaam vind: de Academische Opleidingsschool. Hier worden bepaalde lessen gegeven door mensen uit het werkveld. Deze lessen worden heel erg dicht bij de praktijk gebracht: hoe je bijvoorbeeld kunt handelen in bepaalde situaties. Dit maakt dat je nog meer mensen hebt waarvan je iets kunt leren. Zo kun je met je verhaal naar docenten van de opleiding gaan, maar net zo goed je vraag stellen aan opleiders van de Academische Opleidingsschool. Bij deze opleiding leer je het vak echt vanuit meerdere invalshoeken.” 

Hoe wil jij met deze bachelor nog meer het verschil in het onderwijs maken? 
“Ik vind het heel belangrijk dat leerlingen zich op hun eigen manier kunnen ontwikkelen. Iedereen is speciaal. Iedereen is uniek. Ik wil leerlingen de aandacht schenken die ze verdienen, zodat leerlingen zich gehoord voelen. Als kinderen zich veilig bij jou in de klas voelen, dan durven ze ook makkelijker met hun verhaal naar je toe te komen.” 

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen? 
“Stel al je vragen aan medestudenten, docenten of aan opleiders van de Academische Opleidingsschool. Onthoud dat je je opleiding niet alleen doet, maar écht samen. In je eentje gaat het niet lukken. Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Profiteer van de mensen om je heen die goed aansluiten op jouw karakter.”