Programma

Programma

Data: 4 oktober 2025 en 1 november 2025

Tijd: 09.00-16.30 uur

In deze module staan complexe onderwijssituaties waarin internaliserende problematiek, zoals angst, depressie en sociaal teruggetrokken gedrag, voorkomt centraal. De module geeft inzicht in de rol die het onderwijs heeft om alle leerlingen en vooral de leerlingen met internaliserende problemen, professioneel te ondersteunen en hun veiligheid te waarborgen. Daarbij wordt op de verschillende niveaus van gelaagdheid ingegaan; omgaan met internaliserende gedrag in de school, bij kleine groepen leerlingen en bij de individuele leerling.

Data: 4 oktober 2025 en 1 november 2025

óf

28 februari 2026 en 14 maart 2026

Tijd: 09.00-16.30 uur

Binnen schoolorganisaties is er in toenemende mate sprake van ‘gespreid’ leiderschap. Een ieder kan vanuit expertise en bezieling werken aan verbetering van het lerend vermogen van een school. Samen werken vanuit een gezamenlijk gedragen visie is van belang om onderwijsprocessen duurzaam te kunnen optimaliseren.
In deze module leer je hoe je vanuit een (bege)leidende taak of rol richting en sturing kunt geven aan kwaliteitsverbetering van het onderwijs binnen je eigen schoolorganisatie. Het vormen van een professionele leergemeenschap staat hierbij centraal.
Het uitgangspunt is binnen je eigen organisatie toe te werken naar een lerende kwaliteitscultuur waarin beslissingen worden gebaseerd op systematisch verzamelde data. Door dit systematisch te doen kan een PDCA-cyclus worden gerealiseerd waar iedereen in de organisatie verantwoordelijkheid neemt en hierop aanspreekbaar is vanuit eigenaarschap voor die kwaliteit. De wereld om de school wordt ook betrokken bij de kwaliteitscultuur, waarbij het van belang is af te stemmen en samen te werken binnen de bredere contexten en dynamische netwerken waar hedendaagse schoolorganisaties zich in bewegen
Je leert hoe je leiderschap kunt vormgeven waarbij je je baseert op heldere kaders, en je tegelijkertijd maximaal afstemt op individuele talenten, professionele autonomie en diversiteit van collega’s.

Deze module is zowel geschikt voor studenten met een formele leidersrol als voor studenten die zich op het gebied van leidinggeven (willen) bewegen op alle lagen van de schoolorganisatie.

Data: 10 januari 2026 en 24 januari 2026

Tijd: 09.00-16.30 uur

Basisondersteuning gedrag is het afgesproken geheel van preventieve- en licht curatieve gedragsinterventies die binnen de onderwijsondersteuningsstructuur van de school op planmatige wijze en op overeengekomen kwaliteitsniveau, eventueel in samenhang met ketenpartners worden uitgevoerd.
In GSEL 1 staat de basisondersteuning gedrag centraal en daarin komen een aantal thema’s aan bod die van belang zijn voor een goede basisondersteuning gedrag: basisondersteuning als onderdeel van meergelaagdheid gedrag, diverse aspecten van basisondersteuning gedrag en de samenhang tussen basisondersteuning gedrag en basisondersteuning leren. Vanuit verdieping in de verschillende paradigma’s gedrag, leer je jouw eigen visie op (de basisondersteuning) gedrag verder te onderbouwen. Daarnaast vindt er een kritische beschouwing op jouw eigen houding plaats, op basis waarvan je komt tot aandachtspunten voor jezelf.


Vanuit planmatig werken aan de basisondersteuning, gebruikmakend van data, kom je tot onderbouwde keuzes voor interventies op het niveau van basisondersteuning gedrag. Je oriënteert je op het thema schoolbreed werken aan gedrag, waarbij het ook gaat om de samenwerking met ouders en eventuele ketenpartners.

Data: 22 november 2025 en 6 december 2025

óf

16 mei 2026 en 30 mei 2026

Tijd: 09.00-16.30 uur

Als onderwijsprofessional werk je in een complex en snel veranderend werkveld. ‘Standaard’ oplossingen zijn zelden voorhanden. Elke dag opnieuw sta je voor keuzes: doe ik het goede en doe ik dat goed (genoeg)?
Professioneel handelen veronderstelt dat je je handelen kunt verantwoorden naar jezelf, maar ook dat je daar op aanspreekbaar bent door anderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ouders, collega’s, je organisatie, de beroepsgroep. In deze module wordt stilgestaan bij jouw persoonlijke opvatting in je professioneel handelen. Welke waarden zijn voor jou belangrijk in de keuzes die je maakt? Hoe verhoud je je tot anderen? Welke dilemma’s kom je tegen en hoe ga je daar mee om? Hoe blijf je in balans? Professionele ruimte en eigenaarschap staan daarbij centraal. Jouw eigen concrete praktijkervaringen en de betekenis die je daaraan geeft staan op de voorgrond, waarbij je een koppeling maakt met passende theoretische concepten.
Deze module kan een belangrijke bijdrage geven aan de ontwikkeling van jezelf als professional en daarmee ook aan jezelf als student in de opleiding tot master Educational Needs.

Deze module is te integreren met alle overige modules binnen de domeinen Leren, Gedrag en Begeleiden. Er wordt geen specifieke voorkennis verondersteld. Er wordt van je gevraagd dat je bereid bent om concrete praktijkdilemma’s te delen en te bespreken met anderen.