Eindhoven,
28
februari
2023
|
09:39
Europe/Amsterdam

Erdinç Saçan bij het Jeugdjournaal

Het Meisje met de parel van Johannes Vermeer is door het Mauritshuis uitgeleend aan het Rijksmuseum. Om de leegte op te vullen werd het publiek gevraagd een interpretatie van het schilderij te maken. Een gedeelte van de inzendingen wordt op dit moment in het Mauritshuis getoond. Eén exemplaar krijgt in het Jeugdjournaal bijzondere aandacht; een beeld volledig gecreëerd met artificial intelligence, oftewel AI.

In het Jeugdjournaal werd aandacht besteed aan de vraag; hoort zo'n kunstwerk in het museum thuis? Erdinç Saçan, docent-onderzoeker bij Fontys ICT legt de jonge kijkers uit hoe artificial intelligence werkt en waarom dat zo'n mooie kunst kan maken. Het fragment is online terug te kijken, en bevat ook de opvallende conclusies van de jonge museumbezoekertjes. 

 

Generatieve AI 
Computers die creatieve taken overnemen is volop in het nieuws. Niet alleen vanwege computerkunst, maar ook door de eindeloze mogelijkheden van ChatGPT. Generatieve AI noemen we dat, een ontwikkeling waarbij AI ingezet wordt om zelf te 'genereren'. Het lijkt vooralsnog ook het moment te zijn dat het brede publiek zich steeds bewuster wordt van de impact die AI heeft op ons als mensen, hoe we leven en hoe we werken. Dat is een goede zaak, want een vraag als; is kunst door AI ook echt kunst? Die vraag moeten we samen beantwoorden.

Fontys Kenniscentrum Applied AI houdt zich bezig met kennisdeling over en onderzoek naar de impact van AI op onze samenleving. Meer informatie vind je op de website
Erdinç Saçan is docent-onderzoeker bij Fontys ICT en schrijver van het boek 'Inclusieve Artificial Intelligence' 

Auteur: Guido Segers