Eindhoven,
07
april
2022
|
08:56
Europe/Amsterdam

De mogelijkheden van het InnovationLab zijn grenzeloos

Jolijn Jansen in de Jungle

Jolijn Jansen is onderzoeker bij Fontys en houdt zich bezig met het in kaart brengen van de impact van het Fontys ICT InnovationLab als hybride leeromgeving midden op Strijp T. Tijdens haar onderzoek, werkt ze vaak op locatie. In haar blogs deelt ze de persoonlijke kant van haar ervaringen en belevingen. Eerdere blogs lees je hier en hier

Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik van reizen houd. Hoe verder hoe beter. Extreme culturen of woeste natuur, dat fascineert me. En ja, verassend genoeg heb ik een zwak voor jungles. Daarin kan je jezelf zo lekker verliezen en verwonderen om al het leven om je heen (en gestoken worden door van alles, dat dan ook weer). Door al het natuurschoon kan ik me dan ineens heel klein voelen en tegelijk onderdeel van iets dat zoveel groter is.  

Horizon verbreden
In mijn vorige blogs associeerde ik het Fontys ICT InnovationLab met een levendige jungle. Collega’s maken een belangrijk onderdeel uit van deze jungle. Ze werken, leren en onderzoeken hier dagelijks met hart en ziel samen met studenten. Deze collega’s hebben misschien ook gemerkt dat ze mij hier de afgelopen tijd wat minder zijn tegengekomen. Dit had wat te maken met coronaperikelen, maar zeker ook met het feit dat ik mijn horizon heb verbreed. Ik ben op reis geweest, was nieuwsgierig hoe ver de jungle waar we ons in bevinden eigenlijk reikt. En wat blijkt, de grenzen lijken eindeloos.  

Buurtonderzoek
Het begon met een verkenning bij de buurtbewoners op Strijp T. Hier ontdekte ik al snel dat er op het gebied van innovatie veel ontwikkelbehoeften en vraagstukken leven die vergelijkbaar zijn met de vragen waar we ons in het InnovationLab mee bezig houden. Hier en daar worden al krachten gebundeld en werken we samen met buren aan innovatievraagstukken uit hun praktijk. Toch blijkt ook dat Fontys en de buren elkaar nog niet zo goed weten te vinden, hoewel we daar wel voor open staan. We kijken nog een beetje naar elkaar op veilige afstand, zoals dat gaat in de jungle. Aftastend. Wat zou het mooi en krachtig zijn als we hier en daar wat meer bruggetjes bouwen of olifantenpaadjes maken om elkaar wat vaker tegen het lijf te lopen en kennis te delen.  

Thematiek
Dit is nog niet alles, want mijn reis bracht me ook ver buiten Strijp T. Ook daar is er interesse in innovatiethema’s waar het InnovationLab zich mee bezig houdt. Een grootschaliger onderzoek laat zien dat binnen de Brainport Regio veel interesse is in de ICT-innovaties waar wij aan werken, en ook om in dit kader samen te werken met het Fontys ICT InnovationLab. In aanraking komen met jong talent, nieuwe kennis opdoen en complexe vraagstukken op ICT gebied oplossen zijn veelgehoorde argumenten. Ook wordt waardering uitgesproken voor het feit dat Fontys haar onderwijs in het bedrijfsleven plaatst met het InnovationLab en zo de kloof tussen onderwijs en beroepspraktijk wat meer weet te dichten. Deze nabijheid zorgt, naast het eerder overwegen en aangaan van samenwerking, ook voor een stuk waardering bij het bedrijfsleven voor de innovatiekracht die het onderwijs hiermee uitstraalt. Kortom, we worden met open armen ontvangen en er wordt met interesse gekeken naar eventuele verbinding. Wel is het nog wat nieuw en onwennig en is er nog wat onbekendheid over de mogelijkheden. Het doet me denken aan op reis gaan. Je stapt bewust uit je bekende bubbel en verkent nieuwe terreinen en nieuwe mogelijkheden. Dat kan spannend zijn, maar vaak steek je er veel van op en in het beste geval leidt het tot bijzondere ervaringen om nooit te vergeten.  

Reiskansen
Volgens mij zijn we met het InnovationLab en haar positionering buiten de campus begonnen aan een mooie reis en is er nog zoveel meer te ontdekken. Ik zal er niet gek van opkijken als er binnenkort weer vaker toeristen in onze jungle opduiken, nieuwsgierig om te zien wat er allemaal gebeurt en mogelijk is. En andersom zouden we dat ook mogen doen. Waarschijnlijk is er veel meer mogelijk dan we denken 😊.  

 Meer weten over de Analyse Impact & Ontwikkeling van het Fontys ICT InnovationLab? Je vindt meer informatie over het project op deze pagina. Je mag natuurlijk ook Jolijn mailen met vragen.  

Auteur: Jolijn Jansen