08
december
2022
|
11:15
Europe/Amsterdam

Verse frieten, zo van het platteland

Arjan Ardts_Pataad

Je zou kunnen zeggen dat Arjan Ardts (23) en zijn drie jaar oudere broer Willem het ondernemen met de paplepel ingegoten kregen, door op te groeien op een boerenbedrijf in de omgeving van Nijmegen. Met hun bedrijf Pataad Haps willen ze de horeca, groothandels én consumenten voorzien van een eerlijk Hollands product. Arjan volgt de minor Ondernemerschap om meer kennis op te doen om Pataad Haps te laten groeien. 

Wie aan typisch Nederlands eten denkt, denkt al gauw aan friet. Hoewel de precieze nationaliteit van de uitvinder van de lekkernij een onderwerp van discussie blijft, is de liefde voor een frietje mét of speciaal iets wat alle Nederlanders verbindt. Eigenlijk gek dus, dat veel aardappelen uit Nederlandse velden geëxporteerd worden naar het buitenland. 

Dicht bij de bron 
Eigenlijk is dat het idee achter Pataad, het bedrijf van Arjan en Willem Ardts. Zo’n twee jaar geleden begonnen zij met hun bedrijf. “Al snel merkten we dat er vraag naar was, een gat in de markt dus. We telen, snijden en verzenden vanuit eigen huis, dus zitten dicht bij de bron. Inmiddels hebben we al aardig wat klanten in de regio Nijmegen-Venray, en is het tijd om op te schalen.” 

Arjan studeert Commerciële Economie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Maar dat was geen probleem om de minor Ondernemerschap bij Fontys te gaan volgen, vertelt hij. “Ik ben bewust op zoek gegaan naar welke minor het best te combineren is met het runnen van Pataad. Zo kwam ik al snel bij de minor Ondernemerschap uit bij het Fontys Centrum voor Ondernemerschap.” 

Praktijkgericht 
Zo gezegd zo gedaan. Inmiddels is Arjan halverwege de minor, en het bevalt. “Ik wilde vooral meer kennis opdoen over ondernemen, en tot nu toe ben ik erg tevreden. Wat me vooral aanspreekt is dat de minor erg praktijkgericht is. Samen met je begeleiders - zelf ook allemaal uit de ondernemerswereld- ga je aan de slag om je bedrijf te verbeteren. Zo werk je heel gericht aan je onderneming.” 

Tijdens de minor Ondernemerschap leert Arjan meer over de dagelijkse praktijk van het runnen van een bedrijf. Hij heeft al een aantal dingen opgepakt en toegepast, legt hij uit. “Zowel het benaderen van klanten als het gebruikmaken van modellen om te bepalen wie jouw klant nou eigenlijk is, is iets waar ik voorheen geen gebruik van maakte. Je leert veel efficiënter en gerichter ondernemen.” 

Met Pataad gaat het goed, en Willem en Arjan hebben al uitbreidingsplannen. Arjan: “We zijn momenteel op zoek naar personeel en willen de komende tijd groter worden. Het volgen van de minor Ondernemerschap komt dan ook op het juiste moment voor mij: nu is het tijd om het professioneler aan te gaan pakken. Door de kennis te combineren die ik op mijn opleiding Commerciële Economie en tijdens de minor Ondernemerschap leer, gaat dit vast lukken.” 
 

Auteur:  Fontys Centrum voor Ondernemerschap