30
november
2023
|
13:49
Europe/Amsterdam

Prijs voor onderzoek naar het voorkomen van een tweede beroerte

Camille Biemans RISE

Afgelopen vrijdag ontving docent-onderzoeker Camille Biemans de George Beusmans wetenschapsprijs voor de π‘πˆπ’π„ 𝐒𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧𝐭𝐒𝐞 op het jaarlijkse Kennisnetwerk CVA Nederland symposium. Met deze prijs spreekt het kennisnetwerk de waardering uit voor bijzondere initiatieven die de zorg voor mensen met een CVA/NAH verbeteren. 

Camille ontving de prijs voor een poster en een vlog. Haar reactie: β€œOntzettend leuk om waardering te ontvangen voor dit mooie project, waar we met ons hele consortium, zes ziekenhuizen, 21 RISE fysiotherapeuten en vele Fontys studenten hard aan werken!”.

π‘πˆπ’π„ 
Wereldwijd maken jaarlijks 16 miljoen mensen een beroerte door. De helft van de mensen overlijdt binnen vijf jaar na de beroerte en bijna de helft maakt een tweede beroerte door binnen 10 jaar. Voldoende fysieke activiteit kan het risico op een tweede beroerte verminderen. 
De RISE interventie richt zich op het verbeteren van dit beweeggedrag, met een focus op het verminderen en doorbreken van zitten, om zo het risico op een tweede beroerte te verminderen. De jury roemt de koppeling tussen het ontwikkelen van de samengestelde innovatie, onderzoek naar impact en onderwijs. 

De interventie wordt gegeven door een eerstelijns fysiotherapeut. Daarnaast draagt de patiΓ«nt een monitor die het beweeggedrag meet, wat direct terug te zien is in de RISE app. Via de app krijgt de patiΓ«nt inzicht in het eigen beweeg- en zitgedrag en informatie over het verbeteren hiervan.  Deze maand is gestart met de inclusie vanuit zes ziekenhuizen (in Eindhoven, Den Bosch en Utrecht) en 21 fysiotherapeuten hebben de vierdaagse RISE scholing gevolgd om de interventie te kunnen geven.

π•πšπ§ 𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫𝐳𝐨𝐞𝐀 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐦𝐚𝐚𝐭𝐬𝐜𝐑𝐚𝐩𝐩𝐒𝐣 
Door de uitreiking van deze prijs stimuleert het kennisnetwerk dat anderen leren van betekenisvolle zorginnovaties en dat wetenschappelijk onderzoek zijn weg vindt naar alle betrokkenen bij de zorg voor mensen met een CVA/NAH. 

De RISE-interventie studie wordt uitgevoerd binnen de Academische Werkplaats eerstelijns Fysiotherapie, een samenwerkingsverband van het UMC Utrecht Brain Center, Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra (LRJG), Hogeschool Utrecht en Fontys Paramedisch, lectoraat Health Innovations & Technology. 

Meer weten? Bekijk de winnende vlog van Camille.

Auteur: Claudia Hermans