13
juli
2021
|
09:17
Europe/Amsterdam

De nieuwe reiskostenregeling: alles op een rij

00-FO-107949_small vierkant

Na de thuiswerkregeling is ook de reiskostenregeling vastgesteld door het college van bestuur en goedgekeurd door de CMR. Goed nieuws voor jou als medewerker, want hiermee krijg jij vanaf september 2021 nog meer keuzevrijheid om te bepalen hoe je op een duurzame manier van en naar Fontys reist. Naast de vergoeding voor de auto, vergoedt Fontys ook jouw gewandelde of gefietste woon-werkkilometers. En last but not least: iedere medewerker ontvangt deze zomer een OV-kaart. Met de nieuwe reiskostenregeling word je dus volop gefaciliteerd om gezonder en schoner naar Fontys te reizen en de auto wat vaker te laten staan.

Over de reiskostenregeling
Door COVID hebben we afgelopen jaar voornamelijk vanuit huis gewerkt. In het nieuwe studiejaar zullen we vaker op locatie aanwezig zijn. Toch is de mindset veranderd; jullie geven aan ook vaker vanuit huis te willen gaan werken, wat inmiddels met de thuiswerkregeling ook wordt gefaciliteerd. We maken minder reisbewegingen en hebben de keuze uit meerdere duurzame vervoersopties. Om dit verder kracht bij te zetten maakt de vaste maandelijkse reiskostenvergoeding zonder keuzemogelijkheid plaats voor een regeling waarbij keuzevrijheid en flexibiliteit het uitgangspunt is. Je kunt de regeling hier doorlezen.

Wat wordt de hoogte van mijn vergoeding?
De hoogte van jouw vergoeding is afhankelijk van de vervoersopties die jij dagelijks kiest. Zo blijft de vergoeding voor woon-werkverkeer met een eigen motorvoertuig op het huidige niveau bestaan. Nieuw daarbij is dat vervoer te voet of per fiets wordt vergoed tegen €0,19 per kilometer. Daarmee hopen we jou te verleiden om te kiezen voor een gezonder en schoner alternatief. De vergoedingen voor iedere vervoersoptie staan overzichtelijk in deze infographic. Dit betekent ook iets voor de dienstreizen: zoals je hier kunt zien gaat de vergoeding voor dienstreizen van € 0,24 naar €0,19 per kilometer. Hier staat natuurlijk tegenover dat je straks een OV-kaart hebt (waarover je de nodige informatie thuisgestuurd krijgt) en je gebruik kunt maken van de e-deelauto Amber en de e-deelfiets.


Hoe declareer ik mijn reis?
Met ingang van september ontvang je niet meer de standaard maandelijkse reiskostenvergoeding maar op declaratiebasis, omdat je helemaal vrij bent in jouw reisopties. Misschien neem je de ene dag wel de fiets, ga je de andere dag lopend en kies je op een regenachtige dag voor het OV. Declareren van je woon-werkverkeer doe je in HR2day. Je stuurt jouw declaratie met alle gekozen woon-werkreizen bij voorkeur één keer per maand door. Als je tijdig jouw declaraties indient en jouw leidinggevende keurt deze voor de 16e van de maand goed, dan weet je zeker dat deze bij de eerstvolgende salarisuitbetaling wordt meegenomen. Als je alle reizen in een keer invoert in HR2day behoudt jouw leidinggevende het overzicht en kan deze jouw declaraties snel accorderen. Zelf heb je gemakkelijk overzicht of je alle reizen in een periode hebt door gegeven. Voor zowel het declareren als het goedkeuren van de declaraties door de leidinggevende ontwikkelen we een aantal handige instructiefilmpjes. Deze volgen direct na de zomervakantie.


Uitgangspunten op een rijtje:

  • Nieuw binnen de reiskostenregeling: lopen en fietsen wordt vanaf een reisafstand van 1 km ook vergoed. Vergoeding bedraagt € 0,19 per gelopen of gefietste kilometer.
  • First mile (reisafstand tussen het woonadres en de OV-halte of het OV-station) vanaf 1 km wordt ook vergoed in geval van lopen of fietsen.
  • Iedereen ontvangt een NS Business Card (OV-kaart).
  • Vergoeding van dienstreizen gaat van €0,24 naar €0,19 per kilometer.
  • Niet dagelijks declaraties indienen, maar maandelijks zodat het overzichtelijk blijft.

Vragen?
Heb je vragen over de nieuwe reiskostenregeling? Lees alle informatie over de nieuwe regeling nog eens na op deze pagina of bekijk de FAQ. Staat je vraag er niet tussen, stuur dan een email naar podiensten@fontys.nl. We reageren zo snel mogelijk op je vraag.
Auteur: Inge de Kruijf