Sprint naar content
Project

KwilT: samenredzaamheid in Tilburg

De huidige maatschappij vraagt dat mensen zichzelf met behulp van hun sociale netwerk zoveel mogelijk zelf kunnen redden, met zo min mogelijk professionele hulp. Voor mensen met beperkte (gezondheids)vaardigheden is dat niet eenvoudig. 

Wat houdt het project in?

Mensen kunnen moeite hebben met contacten leggen en met informatie vinden en begrijpen. Dat speelt ook in de buurt Fatima-oost in Tilburg, waar relatief veel ouderen wonen en jongeren met leerproblemen wonen en/of werken met begeleiding van Prins Heerlijk. Er is daarom in deze buurt een project gestart om samenredzaamheid te bevorderen. Op verschillende manieren worden binnen dit project betekenisvolle contacten gestimuleerd. Ook tussen jong en oud. Er is een buurtverbinder, er is een ontmoetingsruimte waar de jongeren de horeca verzorgen en er zijn jongeren die ouderen assisteren bij de diverse activiteiten in de buurt en met hand- en spandiensten.

Het project draagt de naam KwilT, naar ‘ik wil het’, maar ook naar Quilt, omdat dit staddeel namen draagt die naar textiel verwijzen. Het project is een initiatief van Prins Heerlijk, De Wever en TBV Wonen.

Fontys Centre of Expertise Health doet onderzoek naar de werkzame onderdelen van dit project. Hiertoe wordt het bereik van het project in kaart gebracht, evenals ervaringen van buurtbewoners, vrijwilligers, professionals en de jongeren die begeleid worden door Prins Heerlijk. 





Onderzoeksrapportage

In 2024 rondde Fontysonderzoeker Hélène van den Nieuwenhoff haar onderzoek af naar de ontwikkeling van de samenredzame wijk in Fatima-Oost. De onderzoeksrapportage kreeg de naam 'Het patroon van KwilT' en werd overhandigd aan de Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx, tijdens het tweede KwilT-symposium in oktober 2024.

Je kunt het rapport hier downloaden (in pdf). Liever een papieren exemplaar? Stuur een mailtje naar health@fontys.nl

Podcast

Onderzoeksproject KwilT: kwetsbaarheid ombuigen naar sterkte door samenredzaamheid te bevorderen

Symposia

In de zomer van 2023 en in het najaar van 2024 vonden in Tilburg KwilT-symposia plaats.

De eerste editie markeerde het succesvolle eerste jaar van het KwilT-project. Het evenement bracht een divers en boeiend programma aan een ruime vertegenwoordiging van de partnerorganisaties. Lees hier het artikel over het symposium.

Sfeerafbeelding Fontys

Foto's van het symposium

Sfeerafbeelding Fontys

Sfeerafbeelding Fontys

Sfeerafbeelding Fontys

Het symposium in 2024 kreeg de titel 'KwilT: waarom het werkt'. We richtten de aandacht op de werkende mechanismen van het project KwilT en hoe de samenredzaamheid vorm kreeg in Fatima-Oost. De onderzoeksrapportage van Hélène van Nieuwenhoff werd overhandigd aan wethouder Marcelle Hendrickx.

ZorgSaamWonen Award 2023

Begin oktober 2023 is de ZorgSaamWonen Award 2023 uitgereikt. Het project KwilT was genomineerd voor de publieksprijs en is tweede geworden in die categorie. Daar zijn we trots op, in een deelnemersveld vol mooie projecten en programma’s.
Meer lezen.



In de media

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Fontys onderzoekt: KwilT

Meer weten over project KwilT en het praktijkgerichte onderzoek dat Fontys Hogeschool eraan verbindt? Bekijk de video (ca. 4 min).

 


Partners

Sfeerafbeelding Fontys


Contact

Foto van persoon

Hélène van den Nieuwenhoff

Docentonderzoeker

Foto van persoon

Prof. Dr. E.J.M. (Eveline) Wouters

Lector Health Innovations & Technology | Fontys Paramedisch