Sprint naar content
Lectoraat van Duurzaamheid en circulariteit / Enabling technologies

Business innovation

Radicale maatschappelijke en economische ontwikkelingen versterken elkaar en vragen om een ​​nieuwe kijk op ondernemerschap. Uitdagingen als klimaatverandering, internationalisering en digitalisering stimuleren nieuwe manieren van produceren en organiseren. Het lectoraat Business Innovation doet praktijkonderzoek naar het vernieuwen van businessmodellen die bedrijven in staat stellen om bovenstaande uitdagingen aan te gaan. Dat onderzoekt voert het lectoraat uit met het onderwijs van Fontys in Venlo en met bedrijven in de regio Limburg.

De thema’s waar het lectoraat zich op richt zijn:
Sfeerafbeelding Fontys

Bedrijven gebruiken bedrijfsmodellen om internationaal concurrerend te zijn. Het is van cruciaal belang om te begrijpen welke bedrijfsmodellen hen concurrerend zullen maken. Globale transities beïnvloeden hun internationale concurrentievermogen. Globale transities die we bestuderen in onze onderzoeksgroep zijn:

  • Circulaire transitie en herontwerp van de supply chain (samenwerken met bedrijven bij het herschikken van hun wereldwijde supply chain naar regionalisatie en circulariteit);
  • Technologische ontwikkelingen voornamelijk geïntroduceerd via Industrie 4.0 (digitalisering, automatisering, robots, AI, IoT) en hun impact op wereldwijde connectiviteit en internationale concurrentiepositie.

    We doen onderzoek om duurzame en circulaire bedrijfsmodellen te ontwikkelen voor bedrijven door inefficiënties in hun wereldwijde supply chains te identificeren, zoals: productieafval, onderbenutte capaciteiten, vroegtijdige productlevens, onduurzame materialen en verspilde restwaarde. Met als doel die bedrijven duurzamer te maken op internationaal niveau.

Sfeerafbeelding Fontys

De trend 'van eigendom naar gebruik' is een van de belangrijkste trends, zowel nationaal als internationaal. Het idee van Product-as-a-Service (PaaS) is dat een bedrijf zijn producten niet verkoopt, maar aanbiedt als een service. Leveranciers en/of fabrikanten behouden het eigendom van de producten die ze aanbieden, vaak inclusief onderhoud.

De kracht en mogelijkheden van digitalisering geeft industriele bedrijven een extra dimensie: de mogelijkheid om te verschuiven van een productgericht bedrijfsmodel naar een oplossingsgericht model. Door hardware, software en services te combineren tot een nauw geïntegreerde, op maat gemaakte oplossing die aan een breder scala van klantbehoeften voldoet, kunnen bedrijven hogere marges behalen door hun klantgerichtheid vergroten.

Sfeerafbeelding Fontys

We richten ons op het toenemende belang van duurzaamheid in het bedrijfsleven. Het creëren van toegevoegde waarde voor de klant door middel van duurzame ontwikkeling resulteert vaak in innovatie van het bedrijfsmodel. Het beïnvloedt de relatie met de klanten en creëert nieuwe inkomsten-modellen voor bedrijven.

Nieuwe online- en offline diensten vereisen aangepaste processen, specifieke kennis en expertise, nieuwe partners en andere leveranciers. De onderzoeksgroep streeft ernaar praktijkgerichte kennis te bieden. Fontys Hogeschool International Business integreert deze kennis en expertise in haar educatieve programma's en kan daarom optreden als een belangrijke partner voor mkb'ers in de regio.

Voedingsindustrie

Een sterke onderzoeksfocus ligt op de transformatie van de voedingsindustrie met zijn multi-stakeholder netwerken en wereldwijde toeleveringsketens. Het grensgebied van Limburg en Noordrijn-Westfalen wordt sterk beïnvloed door voedselproductie en -verwerking en draagt aanzienlijk bij aan de vernieuwing van concepten in de voedingsindustrie. De afstemming van productie en consumptie met mondiale en EU-strategieën is leidend in onze onderzoeksprojecten. Met als doel nul emissies en nul afval (circulaire economie), treden tal van regelgevingen in werking. De EU Green Deal leidt het beleid en geeft de richting aan voor noodzakelijke ontwikkelingen voor de multi-stakeholder netwerken. Met de onderzoekslijn consumentenacceptatie van nieuw voedsel dragen we sterk bij aan duurzaam en gezond eetgedrag en creëren we impact voor de samenleving.

Sfeerafbeelding Fontys

Afstudeerprojecten

Ben jij gemotiveerd, ruimdenkend, betrouwbaar en op zoek naar een afstudeeropdracht?
Dan ben JIJ de perfecte match voor het lectoraat Business Innovation.

Wat mag je verwachten?

Meerdere interessante en innovatieve projecten bij verschillende productiebedrijven uit verschillende sectoren. Met een intensieve begeleiding vanaf het begin tot het einde van het project, word je ondersteund door een groep experts in onderzoek en business modelling. Tijdens het hele proces krijg je multidisciplinaire en precieze feedback, door presentaties te geven of deel te nemen aan discussierondes. Dit zorgt ervoor dat u de best mogelijke resultaten behaalt. Profiteer van ons brede zakelijke netwerk.

Studenten over hun afstudeeropdracht

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Samenwerken met onderzoekers

In deze video vertellen studenten over hun afstudeeronderzoek, dat ze uitvoeren samen met het lectoraat Business Innovation. Ze maken voor dit onderzoek gebruik van de kennis van de onderzoekers van het lectoraat.

Lector

Foto van persoon

Dr. J.L. (Jean Louis) Steevensz

Lector Business Service Innovation

Sinds 2019 is Jean Louis verbonden aan het lectoraat business innovation. Van oorsprong is Jean Louis elektrotechnicus, later aangevuld met marketing & supply chain management en daarna gepromoveerd op een marketing gerelateerd thema.


Kennisteam

Foto van persoon

Dr. J.L. (Jean Louis) Steevensz

Lector Business Service Innovation

Foto van persoon

Dr. D. (Devrim) Eskiyerli

Associate lector

Foto van persoon

Dr. S. (Sonja) Floto-Stammen

Docentonderzoeker

Foto van persoon

E. (Etienne) Engelhart MSc

Docentonderzoeker
Foto van persoon

S.K. (Khalid) Raihan MBA, MSc, CSCM

Docentonderzoeker
Foto van persoon

J.H.M. (Jack) Keulers MSc

Docentonderzoeker
Foto van persoon

J. (Janet) Antonissen

Coördinator Crosslab/Standortleitung Fontys Kempen
Foto van persoon

T.C.C. (Thom) Dirks, BSc

Docentonderzoeker

Contact

Foto van persoon

Dr. J.L. (Jean Louis) Steevensz

Lector Business Service Innovation