EINDHOVEN,
oktober
Europe/Amsterdam

‘We hebben in drie weken een robot gebouwd die zelfstandig kan navigeren’

‘We hebben in drie weken een robot gebouwd

FotoFluvius-FontysKarstenVink-20180618-001

Karsten Vink is vierdejaars student Mechatronica. Hij is dit jaar regelmatig op pad met de robot Faraday en besteedt een deel van zijn tijd aan een start-up die logistieke bedrijven adviseert over automatisering.

Ik ben altijd met sleutelen en techniek bezig geweest, als kind al. Op de havo was het vanzelfsprekend dat ik het NT-profiel ging doen. Niet alle docenten hadden daar vertrouwen in: voor wiskunde B had ik een negatief advies en ook de natuurkundedocent twijfelde. Ik heb toch doorgezet. Al met al heeft mij dat een half jaar studievertraging gekost, ik moest steeds met herkansingen mijn wiskunde-achterstand inhalen. Maar dat is totaal niet erg, ik heb veel extra geleerd.

Zo heb ik de minor Adaptive robots gedaan. Met onze Kuka-robot zouden we meedoen aan een wedstrijd in Duitsland, maar drie weken voor vertrek ging hij kapot. Toen is ons team, zes minorstudenten en een ict-student plus twee docenten, een nieuwe gaan bouwen. We hebben hem Faraday genoemd, we werkten er met man en macht aan, wel 50 uur per week, en we moesten hem ter plekke nog afmaken.Je leert daar ontzettend veel van: op het technische vlak maar ook op het creatieve. Je kunt wel zeggen: er moeten wielen onder de robot, maar wat voor wielen? Hoe groot, wat moeten ze kunnen, hoe moeten ze er uit zien? Om daar uit te komen, hielden we brainstorms. Onze Faraday kon uiteindelijk tijdens de wedstrijd nog geen dingen oppakken maar wel zelfstandig navigeren en daar waren we heel trots op. Hij zag er ook beter uit, stoerder, minder schattig dan de standaard Kuka waarmee iedereen aankwam. In juni 2019 is het WK robocup in Sydney, tegen die tijd heeft hij het wel onder de knie, denk ik. Mijn minor is dan allang afgelopen maar ik blijf er wel bij betrokken.

We staan regelmatig met de robot op beurzen. Je praat dan met bedrijven die geïnteresseerd zijn in robotisering maar niet goed weten wat ze ermee kunnen. Logistieke bedrijven bijvoorbeeld, zitten zelf niet in die techniek. Daardoor zijn ze terughoudend met bijvoorbeeld het inzetten van robots. We beginnen daarom met studenten uit het robotteam een start-up die dergelijke bedrijven kan adviseren. Zo zijn we laatst bij een grote logistieke dienstverlener alle locaties af geweest om een inventarisatie te maken.

Ik ben door deze start-up anders tegen het ondernemerschap aan gaan kijken. Ik kom uit een familie die bedrijven heeft, in de kleding en benzinestations. Ik moest er niet aan denken om een van die zaken over te nemen. Nu ik zie hoe het kan met iets waarin ik geïnteresseerd ben, word ik steeds enthousiaster. Ik zie mezelf later ook wel een eigen bedrijf runnen.Maar eerst wil ik meer ervaring opdoen. Ik heb een hele leuke stage gelopen bij een bedrijf in Son, daar heb ik een bijbaan aan overgehouden voor een dag per week en in de vakanties. Mijn afstudeerstage is bij VDL, ik vind het belangrijk om ook in een groot bedrijf te kunnen functioneren.

Auteur: Debbie Langelaan