19
november
2020
|
09:05
Europe/Amsterdam

Vitaminebrein: Laat je inspireren en kruip in het 'brein' van anderen om ze beter te begrijpen

Online webinar op vrijdag 20 november

webinar-photo-hippo

Fontys Hogeschool Mens en Gezondheid en Fontys Hogeschool Sociale Studies organiseren op vrijdag 20 november het webinar Vitaminebrein. Tussen 12.00 en 17.00 uur behandelen vijf sprekers interessante, spraakmakende en inspirerende thema’s. Meest bekende spreker op 20 november: Jan Tromp, journalist en mede-auteur van ‘Nederland drugsland’. Vitaminebrein is vanaf 12.00 uur te volgen via deze link.

 

De line up van Vitaminebrein is als volgt:

  • 12.00 – 13.00 uur: Crisis en de nieuwe wetgeving Wvggz (Marion Coppus Brankaert)
    Op 1 januari 2020 ging ter vervanging van de wet BOPZ de Wet verplichte ggz (Wvggz) van kracht. Men hoopt met deze nieuwe wet om verplichte zorg zoveel mogelijk te voorkomen en beter af te stemmen op de cliënt en de patiënt.

    Over Marion Coppus Brankaert:  Marion is sociaal psychiatrisch verpleegkundige (spv’er) en werkt als voorwacht binnen de crisisdienst/IHT van de GGzE. Binnen haar werk beoordeelt zij samen met een psychiater of er sprake is van een psychiatrisch toestandsbeeld in een crisissituatie en welke interventie het meest passend kan zijn. Marion komt vertellen over wat de Wvggz betekent voor haar werkzaamheden.
     
  • 13.00 – 14.00 uur: De Wondere Wereld van Slaap (Mirjam Mulder)
    Slaapzorg is een relatief nieuw vakgebied in Nederland. Slaap is een erg krachtig medicijn tegen een veelheid aan kwalen. Slaap grijpt direct in op je prestaties, emoties en gezondheid. Voor zorgprofessionals is het belangrijk om te kunnen signaleren wanneer een cliënt slaapzorg nodig heeft. Vandaag neemt Mirjam Mulder jullie mee in de Wondere Wereld van Slaap.
    Over Mirjam Mulder: Mirjam is oefentherapeute Mensendieck, bedrijfskundige en slaaptherapeute bij Sens beweegt je. Hier werken slaaptherapeuten in samenwerking met somnologen (slaapneurologen) aan een betere en snellere diagnostiek en behandeling van slaapproblemen.
     
  • 14.00 – 15.00 uur: Nederland drugsland (Jan Tromp)
    In het boek Nederland drugsland laten Pieter Tops en Jan Tromp zien dat we gidsland zijn in meer dan kaas en tulpen. Er is een fascinerende schaduweconomie ontstaan die geleid wordt door mensen die zich onaantastbaar wanen. Drugsmiljarden vernevelen ergens in de schemer tussen onder- en bovenwereld, kwetsbare jongeren worden geronseld voor hand- en spandiensten en grof geweld is altijd dichtbij. Autoriteiten ontbreekt het aan macht en uithoudingsvermogen.

    Over Jan Tromp: Jan Tromp is journalist en mede-auteur van Nederland drugsland. Hij was chef van de politieke redactie van de Volkskrant, adjunct-hoofdredacteur van dezelfde krant en correspondent in Amerika. Hij was dertien jaar presentator van het radioprogramma Met het oog op morgen. Samen met Pieter Tops schreef hij de bestseller De achterkant van Nederland, waarvan bijna 20.000 exemplaren zijn verkocht.

     
  • 15.00 – 16.00 uur: IkPas (Martijn Planken)
    Gewoontepatronen kunnen handig, maar ook bedrieglijk zijn. Soms gaan ze onbewust een rol spelen in je leven, waardoor je feitelijk niet meer weet wat de invloed van een gewoonte is op je gezondheid. Veel mensen hebben onbewust een patroon aangenomen waarbij het vanzelfsprekend is om vrijwel dagelijks één of meerdere glazen alcohol drinken. IkPas is een online evenement gericht op het creëren van bewustwording om wel of niet te drinken. Jaarlijks zijn er veel mensen die hieraan meedoen om erachter te komen wat alcohol met hun gezondheid doet en zij zetten gezamenlijk het alcoholgebruik voor 30 of 40 dagen op pauze. 


    Over Martijn Planken: Martijn is van meet af aan betrokken bij het optuigen van IkPas. “Een initiatief geboren uit pure noodzaak”, aldus Martijn. Want alcohol is een geniepige boosdoener. Een boosdoener, die dankzij de machtspositie van de alcoholindustrie alle ruimte krijgt om zich te etaleren. Alcohol verbieden is niet de oplossing: aan banden leggen wel.
     
  • 16.00 – 17.00 uur: Verwarde mensen (Esther Pullen)Al staan ze een voor een dichte deur of moeten ze een compleet gesprek door een brievenbus voeren, de wijk-GGD’ers doen er alles aan om met verwarde personen in contact te komen. Wijk-GGD’ers bieden zorg aan personen met verward gedrag om te voorkomen dat hun gedrag escaleert.

    Over Esther Pullen: Esther werkte jarenlang bij bemoeizorg en is sinds 2015 een van de eerste wijk-GGD'ers in Nederland en werkt in Vught als de schakel tussen Zorg en Welzijn en de Openbare Orde en Veiligheid. Zij komt vertellen over haar bijzondere en soms onorthodoxe werkwijze.

 

Vitaminebrein is vanaf 12.00 uur te volgen via deze link.