26
januari
2022
|
15:17
Europe/Amsterdam

Vinden studentenwoning is voor internationale student flinke uitdaging

Het viel CO IEMES-student Maysa Amjahad op dat het voor internationale studenten moeilijk is om passende huisvesting te vinden. In het kader van haar opleiding besloot ze er een tijdschrift over te maken. Daarin schetst ze de problematiek, laat ze een internationale student aan het woord en geeft ze tips. Dit zijn haar teksten. 

foto huizen

De studententijd is de mooiste tijd van je leven. Het is een bekende uitdrukking. Veel jongeren kiezen er dan ook voor om tijdens hun studententijd uit huis te gaan om op eigen benen te staan. Ze maken kennis met een nieuwe vorm van vrijheid en ontdekken het ‘studentenleven’. Maar dit ‘uit huis gaan’ is steeds moeilijker, onder andere door het woningtekort en de coronapandemie. Vooral internationale studenten lopen hier tegenaan.

De vraag naar studentenkamers is momenteel groter dan het aanbod. Zo haalt Ama Boahene, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, aan dat de woningnood nu groter is dan ooit. De studentenaantallen nemen alsmaar toe, het aantal kamers niet. Met name voor internationals wordt het steeds lastiger om aan een woning te komen. Zij spreken hun onvrede dan ook uit, onder meer door klachten achter te laten bij de Landelijke Studentenvakbond. Meer dan de helft van de klachten van buitenlandse studenten gaat hierover. 

‘No internationals’
De makkelijkste manier om aan een kamer te komen is door te reageren op berichten die voorbijkomen in Facebookgroepen als ‘woningruimte aangeboden/gezocht in …’. Toch geldt dat niet voor internationale studenten, omdat ze in veel studentenhuizen niet welkom zijn. Vaak bevatte de berichten teksten als ‘Dutch only’ of ‘no internationals’. Redenen hiervoor kunnen zijn dat de bewoners geen Engels willen spreken, dat ze slechte ervaringen hebben met buitenlandse studenten of omdat de huisbaas ze niet wil.

Internationale studenten leggen zich hier niet bij neer. Ze proberen mensen bewust te maken van het probleem door tóch te reageren met hun persoonlijke verhaal of een boze/verdrietige smiley. Daarnaast kaarten ze hun probleem aan bij organisaties zoals de Landelijke Studentenvakbond. Ook de media kaarten dit probleem regelmatig aan. Toch is er vooralsnog geen concrete oplossing.

Auteur: Maysa Amjahad

Internationaal student Panagiotis Gogos (33)
‘Ik begrijp het als studentenhuizen liever iemand hebben die Nederlands spreekt’

Veel internationale studenten ervaren moeilijkheden met het vinden van een studentenkamer.  Internationaal student Panagiotis Gogos is het wel gelukt om een studentenkamer te bemachtigen. ‘Ik heb geluk gehad.’

foto panosPanagiotis Gogos, afgekort Panos zit in zijn studentenkamer als hij zich meldt op zoom. Met op de achtergrond een bibliotheek vertelt hij dat hij blij is om zijn verhaal te doen. Hij wil graag helpen. Panos kwam twee jaar geleden naar Nederland voor een master Internationaal Management aan Tilburg University. Na negen jaar voltijd gewerkt te hebben in Griekenland wilde Panos een beter leven voor zichzelf creëren. Dit is de reden waarom hij is gaan wonen en studeren in Nederland.

Geluk gehad
Facebookgroepen, woningsites zoals Kamernet of via een agency, Panos heeft er alles aan gedaan om een studentenkamer te vinden. Uiteindelijk lukte het via Facebook. Twee jaar later is hij nog altijd blij met zijn kamer. Maar Panos beseft dat hij geluk heeft gehad. Hij reageerde in een maand tijd op zo’n vijftig posts, waar maar één bezichtiging uitkwam. Juist die ene bezichtiging heeft uiteindelijk zijn studentenkamer opgeleverd. Toch zijn er genoeg verhalen die niet zo eindigen. Hij noemt het verhaal van een student die niet op stage kon, omdat hij geen woning kon vinden. Andere internationals besluiten om die reden om toch maar niet in Nederland te gaan studeren. Om een kamer te kunnen bemachtigen, moet je een goed netwerk hebben, of geluk hebben in combinatie met doorzettingsvermogen en positiviteit. En vooral aan dat netwerk ontbreekt het vaak.

Als Panos wordt gevraagd of de situatie waar veel internationale studenten zich in bevinden, een maatschappelijk probleem is, weet hij het even niet. Hij geeft aan dat de huizenmarkt sowieso enorm onder druk staat met hoge prijzen. Dat is voor alle studenten een probleem. Wel geeft hij aan dat universiteiten zich meer mogen inzetten voor de woonomstandigheden van zowel Nederlandse als internationale studenten. ‘Zij hebben namelijk de kracht om iets te kunnen betekenen voor hun studenten.’

'Niet in de mood'
De advertenties met ‘only Dutch’ heeft Panos geskipt. Volgens hem plaatsen Facebookgroepen die kamers aanbieden dagelijks ongeveer tien nieuwe posts. In zeven of acht daarvan staat dat alleen Nederlandse studenten gewenst zijn. Op de vraag wat hij daarvan vindt, geeft hij aan dat hij het  jammer vindt, maar kan begrijpen. ‘Soms ben je niet in de mood om Engels te praten. Ik oordeel niet.’

Nu Panos zelf bezichtigingen organiseert, heeft hij wel een  voorkeur voor internationale studenten. Hij weet namelijk hoe moeilijk het kan zijn. Toch gaat het bij Panos nog steeds om iemands persoonlijkheid. Als iemand hem op een positieve manier verrast zou hij diegene kiezen. De nationaliteit maakt dan niet uit.

Auteur: Maysa Amjahad

  

foto let life suprise you

Vijf redenen om een internationale student in huis te nemen
 Zoek je een nieuwe huisgenoot? Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor een internationale student. Vijf voordelen op een rij. 

1.      Je leert over nieuwe culturen
Als je nieuwe mensen leert kennen, leer je ook over hun gewoontes en culturen. Dit kan enorm interessant en leuk zijn. Wist je bijvoorbeeld dat Spanjaarden vaak op een laat tijdstip avondeten. Vooral in de zomer en tijdens weekenden. De tijden kunnen oplopen van 21.00 tot 23.00 uur. 

2.      Je verbetert je Engels 
Waarschijnlijk communiceer je met elkaar in het Engels. Je bent dus voortdurend aan het oefenen, waardoor je Engels steeds beter wordt. 

3.      Je kunt een nieuwe taal leren
Met een internationale student als huisgenoot, kun je wellicht woorden uit zijn of haar taal oppikken. Omgekeerd kan ook. De student kan van jou Nederlands leren. 

4.      Je verbreedt je netwerk wereldwijd 
Het is altijd handig om te netwerken. Wellicht bezoek je in de toekomst het land van jouw huisgenoot. Dan heb je meteen connecties daar. 

5.      Je hebt een excuus om toerist in eigen stad te zijn
Dit is misschien wel één van de leukste punten. Je kunt er samen op uitgaan om de ander wegwijs te maken in de stad. Hierdoor kun jij toerist in eigen stad zijn.

Dus mocht je ooit op zoek zijn naar een nieuwe huisgenoot, denk er dan zeker over na om een internationale student in huis te nemen.