15
september
2020
|
10:50
Europe/Amsterdam

Maurits van Buren: Van topsport naar rondvaarten in Volendam

WhatsApp Image 2020-09-03 at 11.44.34

Voor de in Limburg geboren Maurits van Buren (26) kwam een topsportcarrière in het Volendamse handbal vrij abrupt tot een einde. Een knieblessure gooide roet in het eten. Maar waar sommige deuren zich sluiten, gaan andere open. Maurits studeert SPECO- Sportmarketing aan de Johan Cruyff Academy. 

Zijn verbondenheid met het vissersdorpje aan het Markermeer leidde er uiteindelijk toe dat hij ook zakelijk hier zijn geluk ging beproeven. Met zijn bedrijf e-boats biedt hij nu luxueuze rondvaarten aan in Volendam en directe omgeving. 

Begeleiding vanuit Fontys
Deze snelle overschakeling werd mede mogelijk gemaakt door Fontys, zo vertelt Maurits. “Tijdens mijn topsporttijd heeft Fontys me uitstekend begeleid en dat was tijdens mijn switch naar ondernemen niet anders. Ik kreeg een externe begeleider toegewezen die veel ervaring had in het bedrijfsleven en een schat aan theoretische en praktijkkennis met mij deelde." In plaats van de topsportregeling maakt hij nu gebruik van de Fontys Studentondernemersregeling.

Tijdens zijn ondernemersavontuur kreeg Maurits ook te maken met de Coronacrisis. Een turbulente tijd, zo vertelt Maurits. “Het is natuurlijk pittig als je net jouw eigen bedrijfje gestart hebt en je krijgt zo’n tegenslag te verwerken. Maar ook daar was de begeleiding top. Het was dus niet alleen op studievlak, maar ook echt een mentor voor mij. Hierdoor werd ik zelf ook een stuk positiever.” 

Snel overschakelen naar ondernemen
Zijn in Volendam opgebouwde netwerk zorgde ervoor dat hij zich daar ook gemakkelijk in het ondernemerswereldje kon mengen. “Volendam is een kleine, hechte gemeenschap waar iedereen gemoedelijk met elkaar omgaat. Zo ook binnen het professionele handbal. Via jongens waarmee ik speelde en de kring waarin ik in Volendam terecht kwam, kon ik snel overschakelen van topsport naar het opzetten van een bedrijf dat elektrische rondvaarten aanbiedt. De bedoeling is dat e-boats Volendam maar ook de directe omgeving -zoals Marken en Monnickendam- aandoet.”

Met name dat laatste was (pre-corona) een belangrijk punt om voet aan wal te krijgen in Volendam. En dat heeft alles te maken met een overvloed aan toeristen in de meest recente jaren. Maurits: “Juist daarom hebben we besloten om een tour aan te bieden die ook plekken in de omgeving aandoet. Zodat het niet te druk wordt in Volendam en er tegelijkertijd een uniek programma aangeboden wordt.” 

Rondvaart met behulp van smartphone
“Een betere spreiding van toeristen is hard nodig”, zo legt Maurits uit. “Volendam ontvangt bijna twee miljoen toeristen per jaar. Voor een plaats met een bevolking van 22.000 is dat ontzettend veel. Daarnaast is het zo dat er weinig verdieping in het toeristische aanbod zit. Nadat mijn compagnon Alex Moonen en ik dit allemaal in ons bedrijfsplan hebben verwerkt zijn we met de gemeente om de tafel gaan zitten om eens te kijken hoe we dit het beste aan kunnen bieden. 

Uiteindelijk is er gekozen voor een 2,5 uur durende rondvaart tussen Volendam, Monnickendam en Marken waarbij historie gecombineerd wordt met moderne technieken. Via de smartphone wordt achtergrondinformatie gegeven over de verschillende locaties. Maurits vertelt hoe het werkt: “Door naar de speciale webomgeving te gaan kan de passagier de tocht volgen en komt er per stop achtergrondinformatie in het Nederlands, Engels of Duits.” 

...en toen kwam de coronacrisis
Nadat Maurits en Alex de zegen van de gemeente Volendam hadden gingen ze op zoek naar investeerders. Ook die vonden ze al snel. Een van de geldschieters van E-boats is zanger Nick Schilder. En ook alle andere aandeelhouders komen uit Volendam. Maar toen kwam de coronacrisis, een grote klap voor het toerisme. De plannen voor de rondvaarten konden voorlopig de ijskast in, maar de boten waren al aangeschaft. 

De jonge ondernemer liet zich echter niet uit het veld slaan, en besloot het over een andere boeg te gooien: “Momenteel mogen we niet met volle boten varen, dus is het onmogelijk om onze eerste plannen tot uitvoering te brengen. Daarom hebben we gekozen voor een ander concept, waarbij de lokale horeca ook betrokken is. Wij lenen onze boten voor het voorgerecht, waarna men daarna bij de restaurants zelf welkom is. Zo vergroot je de doorstroom bij de verschillende horecazaken, waardoor die meer omzet kunnen draaien. Een win-win situatie, dus.”

Een pilot-periode
Volgens Maurits is corona dus niet alleen maar slecht voor zijn ondernemersplannen geweest. “Deze situatie zorgt ervoor dat we ons als bedrijf op de kaart kunnen zetten. Zo vergroten we de zichtbaarheid van onze bootjes terwijl we een mooi product aan kunnen bieden. We zien deze periode dan ook als een verlengde pilot-periode om onszelf in de markt te zetten. Dus in plaats van stilzitten en boos zijn op corona hebben we een oplossing bedacht waar iedereen van profiteert.”

Die mentaliteit om iedereen in de gemeenschap te helpen is een van de dingen die Maurits zo prettig vindt aan Volendam. “Het gaat er hier allemaal wat gemoedelijker aan toe dan in -bijvoorbeeld- de Amsterdamse Zuidas. Iedereen kent elkaar, en ik eet hier iedere dag tussen de middag bij een vriend die ik nog vanuit de handbal wereld ken. Heel veel dingen gaan nog op gevoel en men kan elkaar altijd nog in de ogen kijken. Voor mij is dat heel belangrijk, want uiteindelijk ben ik voor altijd een teamspeler.”

Auteur: Fontys Centrum voor Ondernemerschap