19
september
2022
|
09:27
Europe/Amsterdam

Sneller productfoto's maken met artificial intelligence

diego-eyesonai

Vaak denken we bij toepassingen van AI aan complexe vraagstukken en technologische uitdagingen, maar soms is het veel simpeler dan dat. Student ICT & Media Design Diego van Loenen startte tijdens zijn studie een eigen studio en specialiseerde zich in productfotografie. Normaal een tijdrovend proces, maar dankzij zijn slimme inzet van AI nu een stuk makkelijker en sneller.

Repetitief proces 
Productfoto's worden eigenlijk continue op dezelfde manier gemaakt, dat is dus een repetitieve taak. Product plaatsen, foto maken, nabewerken. Kan je daar stappen in automatiseren? In eerste instantie had Diego het idee dat het nabewerken geautomatiseerd kon worden, maar de conclusie was al snel dat de tijdswinst er juist in zat om het nabewerken tot een minimum te beperken door een slimmer fotografieproces. 

Meer foto's, minder werk 
Normaal maak je één productfoto, die je gaat bewerken. Wat Diego doet in zijn proces, is 3 foto's maken. De productfoto, een silhouetfoto en een highlights/schaduwfoto. Dat silhouet wordt met een Fresnellens gemaakt, en gebruikt om meteen de uitsnede te maken. AI helpt hierbij als het om grotere objecten gaat, die niet geheel in focus zijn. Vervolgens wordt de highlight/schaduwfoto gebruikt om over de foto heen te leggen om deze af te werken. Hoe dat precies werkt, dat legt Diego uit in de video. 

 

Resultaat 
Met deze techniek is in 5 seconden elke foto gemaakt, in plaats van 15 minuten. Studio Litstill vroeg om deze techniek te perfectioneren een HBO-startsubsidie aan, samen met Fontys en het lectoraat AI & Big Data van Gerard Schouten en het SIA. Met dat budget wil de studio een fotografierobot ontwikkelen, die ook het fotograferen zelf verder automatiseert. 

Dit project is uitgevoerd door Diego bij zijn eigen studio Litstill, als deel van zijn studie ICT & Media Design. De subsidie is tot stand gekomen in samenwerking met Gerard Schouten, Lector AI & Big Data en leading lector van het Kenniscentrum Applied AI For Society

Auteur: Guido Segers