30
november
2020
|
15:04
Europe/Amsterdam

Simone Vervoort Handmade Dutch Design: exclusieve leren tassen op maat

DSC06375_

De 22-jarige Simone Vervoort ontwerpt onder de bedrijfsnaam Handmade Dutch Design exclusieve leren tassen en andere leren items op aanvraag. Daarnaast bracht ze haar eigen Nederlandstalige instructieboek uit, waarmee ze lederwarenmakers of tassenmakers wil helpen en inspireren. 

“Eigenlijk was ik altijd al heel creatief en ondernemend,” zo begint Simone haar verhaal. “Met al die creativiteit wilde ik heel graag iets doen, waardoor ik uiteindelijk de opleiding Creatief Vakman op het SintLucas College ben gaan volgen, met als specialisatie lederwaren. Zo ben ik begonnen met het maken van leren producten. Zo’n 2 jaar geleden heb ik Simone Vervoort Handmade Dutch Design opgericht en studeer ik tegelijkertijd Mens & Techniek Orthopedische (schoen)-technologie aan Fontys in Eindhoven.”

Van vilt naar leer
Haar passie voor het creëren van eigen producten komt niet uit de lucht vallen, zo vertelt ze: “Eigenlijk begon het bij mij vanaf heel jonge leeftijd, toen ik zo’n zes jaar oud was. Ik volgde cursussen en was altijd creatief bezig met vilten. Vilt vind ik nog steeds mooi materiaal, maar het is heel arbeidsintensief en er valt lastig geld mee te verdienen. Zo ben ik dus uiteindelijk van vilt overgestapt naar het werken met leer.”
Haar opleiding op het SintLucas College was een ware eye-opener voor Simone. “Hier ontdekte ik mijn passie voor het werken met leer. Eigenlijk ben ik een echte productdenker: wanneer ik met leer werk zie ik het eindproduct veel beter voor me dan wanneer ik iets van -bijvoorbeeld- textiel moet maken.” 

Relatiegeschenken en leren tassen 
Met Simone Vervoort Handmade Dutch Design maakt Simone nu allerlei lederen producten, zowel voor particulieren als bedrijven. “Eigenlijk is het heel divers wat ik maak, ik maak bijvoorbeeld verschillende soorten bedrijfsartikelen en relatiegeschenken. Ook heb ik in samenwerking met zadelmakerij Van der Wiel Harness een tassencollectie opgezet. Van der Wiel Harness behoort tot de absolute top van de zadel- en tuigmakerij.” 

‘Ik vind het geweldig om vanuit een probleemstelling te werken en uiteindelijk samen met de klant een uniek product samen te stellen.’

“Ook verleen ik een custom service , ik ontwerp dus tassen en andere leren producten voor klanten op aanvraag. Ik vind het geweldig om vanuit een probleemstelling te werken en uiteindelijk samen met de klant een uniek product samen te stellen. Ik heb het momenteel erg druk met aanvragen, dus je kan zeggen dat het goed loopt.” 

Nederlandstalig instructieboek
Naast alle aanvragen voor haar creatieve lederwerk is er nog een product waar Simone druk mee is: ze heeft korte tijd geleden namelijk een instructieboek voor ledermakers uitgebracht. Dit kwam voort vanuit een eigen behoefte. “Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat er eigenlijk geen goede Nederlandstalige boeken op de markt waren voor professionele leder- en tassenmakers.” “Na mijn opleiding liep ik hier ook tegen aan. Ik leid namelijk ook ledermakers op en het viel me op dat er behoefte was aan een boek met goede aanwijzingen vanuit de praktijk. Uiteindelijk heb ik het boek De Musthave voor de Creatieve & Professionele lederen tassenmaker genoemd en is een maand geleden de eerste druk uitgekomen. Die was meteen uitverkocht, wat natuurlijk geweldig is. Nu ben ik vooral druk bezig met het promoten van het boek.” 

Toekomstplannen
Haar succesvolle onderneming neemt natuurlijk aardig wat van haar tijd in beslag. Maar ook Simone’s studie Mens & Techniek Orthopedische (schoen)-technologie bij Fontys heeft alles te maken met haar loopbaan en toekomstige plannen. “Ik zou graag speciale schoenen ontwerpen voor mensen die niet terecht kunnen bij een ‘normale’ schoenwinkel. Ik zie het zo: tassen zijn een luxeproduct, maar schoenen zijn een basisbehoefte. Zonder goede schoenen k
unnen clienten met een afwijkende voetvorm niet lopen.”

‘Tassen zijn een luxeproduct, maar schoenen zijn een basisbehoefte. Zonder goede schoenen kun je niet lopen’

De Fontys Studentondernemersregeling
Ook Simone kwam in aanmerking voor de Fontys Studentondernemersregeling, waarbij ze de komende jaren volop de ruimte krijgt om haar onderneming en haar studie te combineren. “Ik merkte soms dat ik vanwege school een belangrijke afspraak miste, dus het is wel fijn dat dit een klein beetje versoepeld kan worden. Ook krijg ik feedback van professionals, waardoor ik als ondernemer weer verder kan. Soms heb je gewoon een beetje hulp nodig, en het Fontys Centrum voor Ondernemerschap biedt die professionele basis.”

Auteur: Fontys Centrum voor Ondernemerschap