februari
Europe/Amsterdam

RISE staat op tegen zitten!

RISE device 2_met logo

Dat bewegen belangrijk is weten we allemaal. Bewegen heeft zoveel voordelen, dat zijn er te veel om op te noemen. Toch lukt het ons maar niet om in beweging te komen. Ruim 45% van de Nederlanders voldoet niet aan de Beweegrichtlijn van tenminste 150 minuten per week matig-intensief bewegen (zoals fietsen, stevig doorwandelen, sportactiviteiten). Nog maar te zwijgen over onze Europese titel ‘zitten’. Want wij, Nederlanders, zitten het meest van alle Europeanen. Kortom: actie is nodig!

Maar wat als je een beroerte hebt doorgemaakt? Dan wordt het om allerlei redenen misschien nog wel moeilijker om te bewegen. Post-doc onderzoeker en projectmanager binnen het huidige onderzoek, Roderick Wondergem, vond in eerder onderzoek dat 32% van de mensen niet aan de richtlijn voldoet en meer dan 12 uur per dag zit. Dit beweeggedrag verhoogt het risico op een tweede beroerte of vroegtijdig overlijden substantieel. Helaas bleek uit datzelfde onderzoek dat het bijna niemand van deze groep ‘zitters’ lukt om het beweeggedrag te veranderen. Daarom is het RISE-consortium opgestaan om juist deze mensen te ondersteunen.

Face-to-face en online
Bijna twee jaar na de start heeft het RISE-consortium, onder penvoering van Fontys Paramedische Hogeschool (profileringsteam Empowering Healthy Behaviour), veel bereikt. Zo is het gelukt om -ondanks tegenslagen door de coronapandemie- de RISE-interventie te ontwikkelen. Met een zogenaamde blended interventie voor de specifieke groep ‘zitters’. Hierbij zijn face-to-face coaching door de fysiotherapeut en e-coaching geïntegreerd in één behandeling. De face-to-face coaching is gebaseerd op huidige coachingsmodellen. De e-coaching wordt gedaan door een innovatieve beweegmonitor (de RISE-tracker) die real-time feedback geeft en door een applicatie voor de smartphone (de RISE-app). Voor fysiotherapeuten is een dashboard ontwikkeld om cliënten goed te kunnen coachen. “De innovatie zit hem in dit blendend gedeelte. En in het feit dat we de interventie aan de juiste groep mensen aanbieden”, aldus lector en projectleider Martijn Pisters.

Voor en met de praktijk
De interventie met bijbehorende beweegmonitor en applicatie is samen met alle betrokken partijen ontwikkeld, zodat het zo goed mogelijk aansluit bij de praktijk. Mensen die een beroerte doorgemaakt hebben, naasten, fysiotherapeuten, technisch experts, gedragsexperts en zorgprofessionals; vanuit allerlei richtingen kwam waardevolle input voor de ontwikkeling van de interventie. Ook hebben zij in verschillende fases meegeholpen met het ontwerp, de inhoud en het testen van de RISE-tracker en RISE-app.

RISE-interventie
Eind 2020 zijn de RISE-tracker en RISE-app door de technische partners 2M Engineering en APPbakkers opgeleverd. Het moment waarop promovenda Wendy Hendrickx (Fontys Paramedische Hogeschool) aan de slag kon gaan met de eerste metingen bij deelnemers aan de RISE-interventie studie. Elke RISE-interventie neemt 15 weken in beslag. Voor de zomer van 2021 ronden de deelnemers de interventie af en zien we de eerste resultaten van het onderzoek.

Consortiumleden en samenwerkingspartners
Het RISE-onderzoek wordt uitgevoerd door het consortium van technische partners, 2M Engineering en Appbakkers, de Academische Werkplaats Fysiotherapie (een structurele samenwerking tussen Fontys Paramedische Hogeschool, UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht en Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra), internationale partner University of Newcastle en Stichting Gezondheidscentra Eindhoven. Samenwerkingspartners binnen het project zijn Máxima Medisch Centrum, Catharina Ziekenhuis, Sint Antonius Ziekenhuis, Diakonessenhuis, sport- en zorgatelier WYzorg, Fysio Sport & Therapie en het CVA-netwerk Eindhoven-de Kempen.

Uiteraard gaan we graag met je in gesprek over RISE! Neem contact op met Roderick Wondergem: r.wondergem@fontys.nl. Wil je meer lezen over het RISE-onderzoek, ga dan naar de website van Fontys Paramedische Hogeschool.

Auteur: Rianne van Hoek