24
september
2020
|
12:54
Europe/Amsterdam

Opleiding Hybride Techniekopleider gestart in Limburg

2020_09 01_TcL-groepsfoto

Op 1 september startte de opleiding ‘hybride techniekopleider’ in Limburg. Achttien deelnemers, allen in de Limburgse regio werkzaam als specialist in een technisch vak zoals metaal, installatiewerk en bouw, gingen aan de slag om docent te worden in hun vakgebied. Met als doel hun specifieke kennis te gaan delen met jonge techneuten, om de toekomst van hun vak te waarborgen. De krapte op de technische arbeidsmarkt is groot en het werkveld verandert continu door ontwikkelingen als digitalisering en robotisering. Deze groep gaat na afronding van de opleiding voor de klas staan, maar blijft ook werken binnen het eigen vakgebied. Zo blijft de overdracht van actuele vakkennis gewaarborgd.  

Tijdens de opleiding leren deelnemers hoe je kennis en vaardigheden overdraagt op leerlingen. Naast het leren lesgeven, lesmateriaal ontwikkelen en coachen bestaat het opleidingstraject uit het leren organiseren van trainingen, cursussen en workshops. Voor de aankomend docenten is de overstap van de werkplaats naar de klas is een behoorlijke stap, maar het geeft ook een nieuwe impuls aan hun loopbaan. Zo dragen zij niet alleen hun kennis over, maar blijven zij zichzelf ook ontwikkelen. Een ‘Leven Lang Leren’ is niet voor niets een belangrijk thema voor werkend Nederland. Als je je blijft ontwikkelen, blijf je relevant op de arbeidsmarkt. 

Fontys werkt in Limburg, Brabant en Zeeland samen met regionale techniekfondsen. Ook marktpartijen als Metaalunie en Techniek Nederland participeren en in Limburg wordt bijvoorbeeld ook samengewerkt met het UWV. Dat maakt dat dit opleidingstraject breed gedragen wordt.  

Op 29 september is er een voorlichting over de opleiding hybride techniekopleider in Vlissingen, op 7 oktober in Terneuzen.  

Meer informatie over de opleiding en de verschillende voorlichtingsbijeenkomsten vind je op de website.  

 

Auteur: Linda Koster