21
februari
2024
|
13:38
Europe/Amsterdam

Openbaar college. Polarisatie: meer dan zwart-wit

Vierkant Polarisatie

Soms lijkt het alsof we het in Nederland en in Europa nergens meer over eens zijn. Onderwerpen zoals klimaat en migratie veroorzaken felle discussies in de politiek, de (sociale) media, op scholen en in huiskamers. In een nieuw openbaar college gaan we onderzoeken waar dit verschijnsel vandaan komt, hoe het zich uit, maar ook hoe we ermee om kunnen gaan. Docent-onderzoekers Uwe Krause en Stef Dingemans delen hun kennis en tips met ons op dinsdag 26 maart om 19.30 uur in de LocHal in Tilburg. Gratis toegankelijk, maar graag wel vooraf even aanmelden via deze link.

Komen we echt steeds meer tegenover elkaar te staan of lijkt dat alleen maar zo door de aandacht voor polariserende onderwerpen in de media? Kan polarisatie ook positief zijn? Hoort het bij een functionerende democratie? Is er nog voldoende ruimte en begrip voor nuance? In dit college bespreken Stef Dingemans en Uwe Krause de theoretische kant van polarisatie en laten ze zien hoe we het gesprek aan kunnen gaan.

Uwe Krause werkt bij de vakgroep Aardrijkskunde van Fontys lerarenopleiding in Tilburg. Hij is projectleider van het Erasmus+ project Teaching Controversial Issues. Als lerarenopleider doet hij al vijftien jaar onderzoek naar methoden en werkvormen die leraren kunnen helpen om controversiële onderwerpen in hun klas te bespreken.

Stef Dingemans werkt bij Fontys Social Studies. Hij houdt zich veel bezig met maatschappelijke en politieke betrokkenheid. Zo onderzoekt hij onder andere hoe sociaal werkers om kunnen gaan met polariserende onderwerpen die zij tegenkomen in hun werk in de wijken.

Wat, waar en hoe? 
Openbaar college, dinsdag 26 maart 19.30-21.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg. 
Toegang gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht via dit formulier.
Fontys Hogeschool organiseert dit college in samenwerking met de Kennismakerij (bibliotheek Midden-Brabant). 

Openbare colleges Fontys
In de hedendaagse wereld ben je nooit uitgeleerd. Een leven lang nieuwsgierig blijven is dan ook geen keuze meer, maar een must. Fontys is als kennispartner actief in de regio om de professionals van de toekomst op te leiden. We willen onze kennis niet alleen delen met onze studenten, maar ook met jou. In toegankelijke openbare colleges gaan onze docenten, onderzoekers, studenten en lectoren in op actuele ontwikkelingen en thema’s. Dat levert je niet alleen kennis en informatie op, maar ook verrassende inzichten. Meer informatie over onze colleges vind je op de website