juni
Europe/Amsterdam

Openbaar college: Robots in het basisonderwijs

Michel Starreveld

Welke rol zou een robot in kunnen nemen in het basisonderwijs? En is die rol eigenlijk wel gewenst vanuit didactisch of sociaal oogpunt? Kunnen robots onze kinderen iets leren of is het juist andersom? Tijdens een online college op woensdag 10 juni van 16.00 tot 17.00 uur deelt docent/onderzoeker Michel Starreveld de bevindingen uit zijn onderzoek naar dit onderwerp. Graag vooraf aanmelden. Daarna ontvang je een link naar het college.

Het basisonderwijs maakt momenteel een enorme versnelling door in de digitalisering van het onderwijs. Wat zou er kunnen gebeuren als je een robot inzet in de klas? Zou je hem gebruiken als een hulpmiddel om te leren programmeren, als leermaatje, voor de begeleiding van kinderen met autisme of zelfs als assistent-docent? Michel Starreveld onderzocht de verschillende rollen die robots zouden kunnen vervullen. Hij deed veel literatuuronderzoek en interviewde leerkrachten, studenten en kinderen. Wat hebben we eraan? En zouden we accepteren dat een robot onze kinderen uitlegt hoe de wereld in elkaar zit?

Michel Starreveld
Michel Starreveld is docent/onderzoeker bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie. Zijn onderzoeksgebied bij het lectoraat Mens en Technologie bestrijkt de impact van technologie op de werkende mens. Hij heeft drie onderzoekslijnen opgezet. Hoe is het werk veranderd door robotisering binnen bedrijven en wat betekent dit voor de medewerker? Hoe kijken mensen aan tegen technologie? Wat zijn de kansen van robotsering in het onderwijs? Bij deze onderzoeken worden met name studenten van de opleiding HRM betrokken, maar ook van de lerarenopleidingen en de PABO.

Wie, wat, waar en wanneer?
Fontys for Society – Robots in het basisonderwijs Digitale editie in samenwerking met Innovation Origins (IO-tv).
Woensdag 10 juni 2020.
Van 16.00 tot ca. 17.00 uur.
Na het openbaar college van circa dertig minuten is er gelegenheid tot live vragen stellen aan Michel Starreveld. Daarvoor gebruiken we de live-chat van YouTube.

Vooraf aanmelden zorgt ervoor dat je de link krijgt toegestuurd en tijdig op de hoogte wordt gesteld van de online colleges die we om de twee weken houden. Meld je aan via dit formulier.

Fontys for Society
In de hedendaagse wereld ben je nooit uitgeleerd. Een leven lang nieuwsgierig blijven, is dan ook geen keuze meer, maar een must. Fontys is als kennispartner actief in de regio om de professionals van de toekomst op te leiden. We willen onze kennis niet alleen delen met onze studenten, maar ook met jou. In toegankelijke openbare colleges gaan onze docenten, studenten en lectoren in op actuele ontwikkelingen en thema’s. Dat levert je niet alleen kennis en informatie op, maar ook verrassende inzichten. Lees hier meer over onze openbare colleges in de reeks Fontys for Society.

Auteur: Ingrid Oonincx