Eindhoven,
Europe/Amsterdam

Onderschat de combinatie van topsport en studeren niet!

Judoka+Michel+Verhagen

Sporten op topniveau naast je studie is niet iets wat je zomaar even doet. En dan hebben we het niet over een voetbaltraining op dinsdagavond en een wedstrijd op zondagochtend, maar échte topsport. Vijf dagen in de week sporten en vaak zelfs ook in het weekend presteren. Gelukkig ondersteunt Fontys die topsportstudenten met de Topsportregeling. Fontys Topsportcoördinator Dirma Eisenga vertelt daar meer over.

“Zo’n regeling is er eigenlijk altijd al geweest. Toen ik in 2015 begon als topsportcoördinator Fontysbreed was er al een versie uit 2009, maar die moest geüpdatet worden. Uiteindelijk heb ik die afgestoft en opgefrist tot de huidige versie. Ik had het vermoeden dat er best veel topsportstudenten waren binnen Fontys, maar dat die niet allemaal in beeld waren. Van een aantal instituten wist ik het al wel, maar niet van allemaal. Dat krijgen we nu steeds beter in beeld.”

Aanmelden
Als een aankomend of huidig student zich (her)inschrijft via Studielink krijgt deze een melding met de vraag of de student graag zijn studie wil combineren met topsport. Na een controle van de status ‘topsporter’ bij het NOC*NSF of de status ‘talent’, bekijken Dirma en collega’s van de Dienst Studentenvoorzieningen alle aanvragen en kennen de topsportstudentregeling dan wel of niet toe. Dat gaat niet altijd even soepel. “Sommige buitenlandse studenten kennen het begrip topsport niet helemaal. Zij verwarren dit dan met een sportabonnement en denken dat ze dan met korting kunnen gaan sporten of iets dergelijks.”

Brede steun binnen Fontys
Dat er veel waarde wordt gehecht aan het hebben van een Topsportregeling binnen Fontys valt ook wel op te maken uit de steun die de regeling krijgt van het College van Bestuur. Nienke Meijer, voorzitter van het CvB, onderschrijft dat. “Niemand moet onderschatten hoe zwaar de combinatie van studeren en sporten op topniveau is. Met deze regeling word je gehoord bij Fontys. Want als het alternatief is dat je geen studie kunt volgen, dan gaat er iets mis in Nederland. Waar mogelijk proberen we maatwerk te leveren bij het combineren van studeren en sporten.”
Daar kan ook Dirma zich in vinden: “Het is een heel bijzonder talent als je naast je studie ook nog 20/30 uur aan sport kan besteden. Het ontplooien van het talent van studenten is onderdeel van de visie van Fontys en dus pakken we daarop door met deze regeling.”

Video's: Fontys Paramedische Hogeschool student Maarten Brzoskowski en Fontys Sporthogeschool student Uschi Freitag vertellen over hun weg naar de Olympische Spelen van 2016 in combinatie met hun studies.

Langer studeren
Studenten die gebruik maken van de regeling doen wel langer over hun studie dan ‘normale’ studenten. “Als je gebruik maakt van de regeling kies je zelf de tijd waarin je afstudeert. De meeste topsportstudenten doen dat in 5 à 6 jaar. Dat zorgt er soms wel voor dat je de binding met je klas kwijtraakt of dat niet iedereen weet waarom je zo vaak niet aanwezig bent. Die onbekendheid van topsportstudenten binnen hun klas, jaar of zelfs instituut proberen we ook wat te doorbreken. Maar daar moet de student ook zelf voor open staan”, aldus Dirma.

Overal aanwezig
Bij bijna alle instituten van Fontys is er minimaal één student die gebruik maakt van de regeling. Dirma is trots op de ondersteuning die zij en haar collega’s bieden aan deze studenten. “We hebben nu ongeveer 160 studenten die gebruik maken van de Topsportregeling. Om die 160 studenten heen zit er voor hen bij bijna elk instituut een aanspreekpunt. Dat aanspreekpunt bestaat uit één of meerdere collega’s. Voor de een is topsportcoördinator van een instituut zijn een taak, voor de ander is het zijn of haar functie. Ik ben zelf de back-office voor al die contactpersonen. Maar ik werk ook veel samen met andere topsportcoördinatoren van bijvoorbeeld de TU/e, Avans en Centrum voor Topsport & Onderwijs Zuid-Nederland.”

Wat doet een topsportcoördinator?
Als overkoepelende topsportcoördinator heeft Dirma een veel omvattend takenpakket, zowel intern als extern.
Intern verwerkt ze samen met collega’s van de Dienst Studentenvoorzieningen alle topsportregeling aanvragen, organiseert en ondersteunt ze de topsportcoördinatoren en voert ze overleg over het beleid en regeling betreffende de topsportstudenten.
Extern neemt ze deel aan regionaal overleg, zoals het overleg met de onderwijsregio Zuid-Nederland (MBO –HBO – WO) en op landelijk niveau aan het overleg over onder andere het ‘Flexibele leergang onderwijs en topsport’ convenant.

Al die taken maken haar heel trots op de topsportstudenten en haar collega’s. “Ik heb erg veel respect voor de topsporters. Ze zetten mooie prestaties neer naast hun drukke studie. Daarnaast ben ik erg blij met de samenwerking met de andere coördinatoren die op de werkvloer de studenten begeleiden.”

Auteur: Björn Rommens