17
mei
2019
|
11:30
Europe/Amsterdam

Nieuwe vierdaagse Fontys-opleiding ‘Talentontwikkeling’

46884967-efc7-4761-9613-939a7951baf5_image2583781462718951562

Voor veel organisaties is het binden en boeien van talent één van grootste uitdagingen voor de toekomst: hebben we werknemers met de juiste competenties en specialistische kennis in huis? Zijn we in staat om genoeg jong talent aan te trekken? Is ons zittende personeel in staat en bereid om mee te groeien met de veranderende eisen? Hoe halen we het beste uit onze mensen? Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel organisaties inzetten op het aantrekken, ontwikkelen en benutten van talent. Toch is dit niet altijd even makkelijk en zijn organisaties zoekend naar de juiste insteek en aanpak.

Fontys Hogeschool HRM en Psychologie gelooft dat persoonlijke visie en drive talenten productief maakt. En dat talenten op de arbeidsmarkt langer mee gaan dan competenties. Daarom wordt er in oktober 2019 gestart met een vierdaagse opleiding ‘Talentontwikkeling’, waarin deelnemers leren wat belangrijke aandachtsgebieden zijn voor een effectief talentbeleid binnen organisaties.

Talent ontdekken, ontwikkelen en benutten
De opleiding richt zich op HR-professionals en leidinggevenden die verantwoordelijk zijn dan wel vorm willen geven aan het ontwikkelbeleid in hun organisatie. Na het afronden van de opleiding zijn deelnemers beter in staat de organisatie te ondersteunen in het ontdekken, ontwikkelen en benutten van talent. Onderwerpen die onder andere aan bod komen, zijn: ‘wat is talent?’, ‘hoe meet je talent?’, ‘hoe werk je als team talentgericht samen?’ en ‘hoe creëer je een talentgericht werkklimaat?’. Door middel van praktijkopdrachten gaan deelnemers aan de slag met deze onderwerpen om talent in de organisatie te versterken. De vierdaagse opleiding ‘Talentontwikkeling’ start 24 oktober 2019 in Eindhoven.Meer informatie en aanmelden: fontys.nl/opleidingtalentontwikkeling.

Leiderschap
In de vierdaagse opleiding is er tevens aandacht voor talentgericht leiderschap. HRM-docent-onderzoeker Peter Bos doet praktijkgericht onderzoek naar leiderschapsstijlen die talentmobilisatie kunnen stimuleren. Bos: “Binnen de sportwereld is het heel vanzelfsprekend dat leiders de ontwikkeling van hun spelers stimuleren. In veel organisaties blijft dit aspect nog onderbelicht. Echter, leidinggevenden kunnen een cruciale rol vervullen in de ontwikkeling van medewerkers."

Mensvisie
Volgens Marian Thunnissen (lector Dynamische Talentinterventies bij Fontys) is talent in organisaties hét thema van deze tijd. Organisaties kunnen talentontwikkeling op allerlei manieren stimuleren en faciliteren. Niet alleen door scholingsactiviteiten, maar ook door uitdagend en leerzaam werk aan te bieden, waarderend leiderschap en door slimmer samen te werken in teams op basis van talent. “Het gaat om het creëren van een talentmindset en de consequente inbedding daarvan in de organisatiestructuur en alle andere activiteiten en gedragingen van de organisatie. Geef gezamenlijk één duidelijk gezicht aan talent."

 

 

 

Auteur: Maikel Stams