januari
Europe/Amsterdam

Nieuwe fase circulaire sloop tweede bouwdeel R1 campus Rachelsmolen

Op Campus Rachelsmolen is fase 2 gestart van de sloop van gebouw R1. Half december namen de grote sloopkranen de eerste happen uit het voormalig theoriegebouw van R1. Een bijzonder moment weer in het grootschalige huisvestingsprogramma van Fontys. Want R1 maakt plaats voor nieuwe leer- en werkomgevingen op de campus.

Fontys kiest voor circulair slopen
Bij de ontmanteling en sloop van R1 kiest Fontys voor circulair slopen. Projectleider H&F Jeroen Doreleijers legt deze keuze uit: “Als hogeschool willen wij graag het goede voorbeeld geven aan onze studenten en medewerkers, maar ook een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst voor de volgende generaties. De grondstoffen die wij nu gebruiken zijn niet oneindig. Het is daarom van belang om goede materialen uit de sloop te oogsten en ergens anders opnieuw in te zetten. Door deze circulaire ontmanteling en sloop van het R1 gebouw dragen wij bij een duurzame toekomst.”

Wat is circulair slopen precies?
Wat deze sloop anders maakt dan de traditionele sloop, is dat het grootste gedeelte van het gebouw circulair wordt ontmanteld en gesloopt. Dat wil zeggen dat de materialen in en uit het gebouw zodanig gedemonteerd en gesloopt worden dat de grondstoffen die vrijkomen, weer in andere projecten worden toegepast. Dit kan binnen of buiten Fontys zijn. Circulair slopen is op deze manier een essentiële schakel in de Circulaire Economie. Op deze manier wordt het milieu niet langer belast.

Minimale afvalstroom
Jeroen Doreleijers legt uit: “Fontys heeft samen met sloopbedrijf RGS een aantal geschikte partners gevonden die een bestemming hebben voor de materialen die niet binnen Fontys zelf afgezet kunnen worden. Voordat het gebouw werd gesloopt, is er een materialeninventarisatie gedaan en een gebouwpaspoort opgesteld. Aan de hand van dit paspoort zijn diverse kanalen ingeschakeld om partners te vinden voor de materialen die vrij komen. Vanuit Fontys gaan we voor een minimale afvalstoom en een maximale circulaire afzet. Het circulair slopen van gebouw R1 is pas het begin van de circulaire gedachtengoed van Fontys.”

ive meekijken
Via onze webcam kun je elke dag live meekijken met de sloopwerkzaamheden op Rachelsmolen. https://www.bouwwebcam.nl/fontys/r1

Toekomst Rachelsmolen
De sloop van R1 zal rond april 2021 afgerond zijn. Dan is de grond klaar om te starten met de bouw van een aantal nieuwe gebouwen. In de zomer van 2023 verhuizen de vijf instituten FHSS, FHMG, FHKE, FPH en FHP van TF en S3 naar campus Rachelsmolen in Eindhoven. Fontys bouwt de komende jaren flink aan de toekomst van campus Rachelsmolen. Hier willen we studenten, medewerkers én bezoekers een inspirerende en prettige leer- en werkomgeving bieden. Een omgeving waar je je thuis voelt, waar je graag verblijft en waar je anderen ontmoet. Van campus Rachelsmolen maken we de komende jaren nóg meer zo’n omgeving.

Volg alle ontwikkelingen op www.fontys.nl/bouwtaanjouwtoekomst

Auteur: Judith Tollig