15
januari
2019
|
16:26
Europe/Amsterdam

Lectoraat Dynamische Talentinterventies presenteert boek over talent mobiliseren

talentmobiboejk

Het blijkt uit vele onderzoeken onder topmanagers van grote bedrijven: het identificeren, ontwikkelen en benutten van talent zien zij als een essentiële factor in het succes van hun organisatie. Tegelijk worstelen ze met een effectieve invulling van hun talentbeleid. Om HR-professionals in de praktijk te helpen met het ontdekken van de insteek en aanpak in talentontwikkeling die het beste bij hun organisatie past, heeft het lectoraat Dynamische Talentinterventies het boek Talent mobiliseren ontwikkeld. Ook al is dat volgens samenstellers Marian Thunnissen en Peter Bos makkelijker gezegd dan gedaan. Thunnissen en Bos zien inmiddels veel organisaties die een programma voor talentontwikkeling hebben opgezet. Tegelijk blijkt dat lang niet alle programma’s even succesvol zijn. Sommige zijn zelfs stopgezet. Deze zorgelijke ontwikkeling was voor hen de reden voor het schrijven en samenstellen van Talent mobiliseren. Het boek is vanaf 14 januari 2019 te koop. Lees hier meer.

“We zien dat veel organisaties voor hun talentvraagstukken andere bedrijven imiteren of teruggrijpen op karig onderbouwde managementboeken en talentscans”, zeggen de samenstellers. “Maar talentbeleid is geen kwestie van copy-paste, het vraagt om maatwerk. Zeker gezien de drie trends die de huidige arbeidsmarkt domineren: digitalisering en robotisering, de flexibilisering van arbeidsrelaties en de noodzaak tot meer diversiteit en het opheffen van de ongelijkheid op de arbeidsmarkt.”

“Door deze technologische, economische en maatschappelijke ontwikkelingen worden bedrijven geconfronteerd met belangrijke vragen over hun personeelsbestand”, aldus Thunnissen en Bos. “Hebben we werknemers met de juiste competenties en specialistische kennis in huis? Zijn we in staat om genoeg jong talent aan te trekken? Is ons zittende personeel in staat en bereid om mee te groeien met de veranderende eisen? Hoe halen we het beste uit onze mensen?”

Doelstelling boek
Met het nieuwe standaardwerk willen Thunnissen en Bos een brug slaan tussen de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van talentontwikkeling en de weerbarstige praktijk. “We brengen tal van vraagstukken uit de praktijk aan de orde. Denk aan het gebruik van talentscans of het ontwikkelen en benutten van talent in teamverband. Maar ook aan de rol van de leidinggevende, de ethische vraagstukken bij het mobiliseren van talent en de manier waarop een HR-afdeling effectieve interventies kan ontwikkelen. Het liefst natuurlijk evidence-based, op basis van solide wetenschappelijke theorieën – maar altijd met de slag naar de praktijk.”

Om die reden onderbouwen de auteurs de tien hoofdstukken van het boek met theorieën uit het Human Resource Management (HRM), de Human Resource Development (HRD), de psychologie en de organisatiekunde, gekoppeld aan kennis die door praktijkonderzoek is opgedaan. Voor een belangrijk deel steunen zij daarbij op onderzoek dat zij zelf hebben uitgevoerd. Vervolgens geven aansprekende interventies, praktijkvoorbeelden en adviezen de lezer handvatten voor een eigen aanpak.

Over de auteurs
Het boek is onder redactie van Marian Thunnissen en Peter Bos geschreven door onderzoekers die zijn betrokken bij het lectoraat Dynamische Talentinterventies van Fontys Hogeschool HRM en Psychologie.

Marian Thunnissen is gepromoveerd op een onderzoek naar talentmanagement bij Nederlandse universiteiten. Sinds 1 april 2016 is zij lector Dynamische Talentinterventies bij Fontys Hogeschool HRM en Psychologie. Ze heeft in internationale wetenschappelijke en praktijkgerichte tijdschriften en boeken diverse publicaties op haar naam staan over talent en talentgericht werken. Ook geeft zij regelmatig presentaties, workshops en masterclasses aan professionals en studenten.

Peter Bos is afstudeercoördinator aan de Fontys-opleiding Human Resource Management en tevens onderzoeker aan het Fontys-lectoraat Dynamische Talentinterventies. Vanuit dit lectoraat concentreert hij zich op het onderwerp leiderschap. Samen met de HR-praktijk kijkt hij naar de invloed van leiderschap op met name de ontwikkeling van medewerkers. Naast onderzoek verzorgt hij graag inspiratiesessies, lezingen en workshops over dit thema.

Algemene informatie
Titel: Talent mobiliseren
Onder redactie van Marian Thunnissen en Peter Bos.
Prijs: € 39,95 (incl. btw)
ISBN: 9789462156159.
Bestellen bij PWnet.nl/boeken of de erkende boekhandel.

 

Geplaatst door: Maikel Stams