Eindhoven,
05
oktober
2022
|
15:59
Europe/Amsterdam

Investering in Umincorp van 40 miljoen helpt circulaire plastic-recycling vooruit

Innovation Origins

Umincorp, de Nederlandse scale-up in duurzame plastic-recycling heeft een nieuwe miljoeneninvestering opgehaald. Het gaat om externe funding in 2021 en 2022 van in totaal 40 miljoen euro, zegt het bedrijf in een persbericht. Umincorp zorgt ervoor dat plastic huisvuil een waardevolle bron van gerecyclede kunststoffen wordt.

Huisvuil recyclen wordt mogelijk, doordat de oprichters de Magnetic Density Separation (MDS)-technologie ontwikkelden en het bijbehorende vernieuwende recyclingproces. Deze aanpak leidt tot een hogere terugwinning en hoogwaardige circulaire plastic grondstoffen, waarmee weer nieuwe plastic (verpakkings)producten kunnen worden gemaakt. Hierdoor wordt meer dan 80 procent CO2 uitstoot vermeden ten opzichte van conventionele methoden.

Nationaal Groeifonds
De meest recente financiering is gedaan door Nationaal Groenfonds, 5 miljoen euro in vreemd vermogen, bestemd voor de bouw van een innovatieve rPET-fabriek in Rotterdam. Eerdere investeringen werden, naast de DGA’s, gedaan door grote en gerenommeerde investeerders die Umincorp in haar groei strategisch en financieel ondersteunen.

Naast de bouw van de fabriek in Rotterdam, waar gerecycled PET kan worden gecompoundeerd en aangeboden als volwaardig alternatief voor virgin plastic, wordt er geïnvesteerd in de verdere optimalisatie en het op volle capaciteit laten draaien van de sorteer- en recyclingfabriek PRA in Amsterdam. Ook worden de mogelijkheden naar een volgende grote gecombineerde sorteer-, recycling- en compoundingfabriek in Nederland of vlak daarbuiten onderzocht. Daarvoor wil Umincorp de gehele organisatie uitbreiden en versterken met het aantrekken van nieuwe medewerkers.

Veel vertrouwen in de techniek
Jaap Vandehoek, ceo en mede-oprichter van Umincorp: “We zien dat Umincorp grote investeringen blijft trekken omdat onze combinatie van innovatie en resultaat op grote schaal traditionele recyclingtechnieken kan overtreffen. Het bewijst dat er veel vertrouwen is in onze techniek en filosofie, en daarmee ook toekomstperspectief. Dat momentum willen we behouden door nu en in de toekomst te blijven investeren in onze technieken, mensen en faciliteiten om marktleider te worden in deze sector. Daarmee kunnen we op nog grotere schaal duurzaam plastic recyclen, waar mogelijk virgin plastic vervangen en als belangrijkste de CO2-impact van plastics drastisch terugdringen.”

 

Lees meer nieuws op Innovation Origins.