29
juni
2021
|
11:06
Europe/Amsterdam

‘Ik vergeet je niet’, bordspel rouwverwerking

Brenda 2

Brenda Delahaije, 23 jaar, was van 2015 tot 2019 student aan de opleiding Pedagogiek in Sittard. In het derde jaar heeft zij gekozen voor de minor Spelenderwijs. Voordat ze aan de minor begon wist ze al dat ze een product rondom rouwverwerking wilde ontwikkelen. Na het verzamelen van informatie heeft ze ervoor gekozen om een bordspel te ontwikkelen.

“Mijn interesse in rouwverwerking is heel wat jaren geleden ontstaan. Als pedagoog in spe viel mij op dat het rouwen van mijn broertje op jonge leeftijd verstoord was en dat dit hem nog altijd beperkt wanneer hij een naaste verliest”, aldus Brenda. Docenten attendeerden haar erop dat het innovatieve idee van het bordspel wel eens een mooie inzending voor de Denk Groter Prijs kon zijn.

Aanmoedigingsprijs
In 2019 stuurde ze haar idee in en hield vervolgens een indrukwekkende pitch over haar product. Jurylid Jochem Goedhals was erg enthousiast over het bordspel en kreeg de jury mee om haar de aanmoedigingsprijs toe te kennen. De aanmoedigingsprijs betekende dat Fontys Pulsed haar heeft geholpen bij het professioneel ontwerpen van het bordspel. Hierdoor is het uiteindelijke product tot stand gekomen dat sinds twee weken op de markt is. “Ik heb er veel tijd in gestoken om het product kwalitatief goed te laten produceren en daarbij de kosten in acht te nemen. Het was mijn doel om het bordspel voor eenieder toegankelijk te maken voor maximaal € 40”, vertelt de enthousiaste Brenda. 

Spelenderwijs
Het is een uniek bordspel geworden dat kinderen en volwassenen “spelenderwijs” helpt bij rouwverwerking na verlies van een dierbare. Brenda hoopt dat het spel velen weet te raken, inspireren, interesseren en vooral op weg helpt tijdens het verwerken van rouw. Omdat het haar doel is om zoveel mogelijk aandacht voor het spel te genereren en daarmee te stimuleren dat zoveel mogelijk kinderen hun emoties en gevoelens uiten en rouwverwerking spelenderwijs een plaats krijgt binnen het onderwijs, brengt Fontys het graag onder de aandacht. Het bordspel is in te zetten door een therapeut, in het onderwijs of gewoon thuis aan de eettafel. 
Het doel van ‘Ik vergeet je niet’ is op de eerste plaats om kinderen van 4 t/m 12 jaar, maar in wezen iedereen met een ontwikkelingsleeftijd vanaf 4 jaar, te stimuleren in het verwerken van hun rouw.

Belangstelling
Meer informatie over het bordspel is te vinden op de website www.ikvergeetjeniet.com. Op deze website is het bordspel ook te verkrijgen.

Auteur: Jessy Kouwenberg