EINDHOVEN,
oktober
Europe/Amsterdam

‘Hier leer je echte problemen oplossen, van echte mensen’

mihaidef

Mihai Eliuhin is vierdejaars student Electrical and electronic engineering. Hij is afkomstig uit Moldavië en legt zich toe op praktijkonderzoek in de gezondheidszorg en kunstmatige intelligentie.

Het bijzondere aan studeren in Nederland vind ik dat je zo’n hoog niveau kunt halen en toch praktisch bezig zijn. In Moldavië kennen we geen hoger beroepsonderwijs. Ook het voortgezet onderwijs is daar puur theoretisch. Ik heb de afgelopen jaren ervaren dat het veel beter werkt om iets in de praktijk te leren. Als je het voor je ziet, onthoud je het beter.

Heel bijzonder aan het onderwijs hier vind ik ook dat je over de muren van de opleiding heen kijkt. We werken vanuit de hogeschool ICT and Engineering samen met de TU/e, met bedrijven binnen Brainport, met instellingen in de gezondheidszorg. Daar leer je zoveel van.

Een recente opdracht was voor een bedrijf dat een oplossing heeft bedacht voor kinderen die niet in de gaten hebben dat hun blaas vol is. Een draagbaar apparaatje meet dat met behulp van echografie, zodat ze op tijd een toilet kunnen opzoeken. Onze opdracht was om dat voor meer mensen geschikt te maken. Het is een echt probleem voor deze mensen, dat leer je hier oplossen.

Zo heb ik me de afgelopen jaren met allerlei onderwerpen bezig gehouden: van het ontwikkelen van een elektronisch/mechanisch voorbehoedsmiddel tot het aanleren van menselijke handbewegingen aan een robot. Ook interessant was een onderzoek naar breinactiviteit. We bestudeerden hoe de impulsen in de hersenen lopen als je bijvoorbeeld je rechterhand wilt optillen. Die patronen brachten we over op een apparaat dat dit omzet in impulsen waarmee een kunsthand inderdaad die beweging maakt.

Mijn plan is om na mijn studie een jaar of drie, vier te gaan werken bij een bedrijf in gezondheidszorg of kunstmatige intelligentie. Op die manier wil ik voldoende ervaring opdoen om voor mezelf te beginnen. Ik heb de afgelopen jaren veel in teamverband gewerkt en ontmoetingen gehad met klanten, ik denk dat het kortom een professionele omgeving was waarmee je een basis kunt leggen voor ondernemerschap.

Ik heb volop ideeën voor een eigen bedrijf! Ik vind de ontwikkeling van de chatbot heel interessant. Het gebeurt al dat je wordt gebeld door een robot die je aan je kappersafspraak herinnert. De concurrentie in deze sector is inmiddels ook wel groot, maar ik weet zeker dat ik creatief genoeg ben om nieuwe toepassingen te bedenken. Dat geldt voor iedereen in engineering eigenlijk: je wordt constant gestimuleerd om buiten de gebaande paden oplossingen te bedenken.Een brede interesse helpt bij het bedenken van oplossingen. Ik ben geïnteresseerd in fotografie, lezen, mensen, muziek en kunst. Als er creativiteit van je gevraagd wordt, ga je alles wat je weet en kan met elkaar verbinden.

Ik heb geen spijt van mijn keuze om bij Fontys te gaan studeren. Ik weet zeker dat er hier vraag is naar mensen met mijn kennis en vaardigheden. Sinds het tweede studiejaar heb ik al bijbaantjes in mijn vakgebied. Ik denk dat ik na mijn studie hier blijf en hier mijn eigen bedrijf opzet. Maar waar dat uiteindelijk toe leidt, weet ik niet. Ik ga daarheen waar de meeste kansen liggen.

Auteur: Erwin Hoeks