juli
Europe/Amsterdam

Fontys participeert in onderzoek naar koolstofarme toekomst

Eindhoven Engine verwelkomt vier nieuwe innovatieprojecten met een waarde van ruim 11 miljoen euro

Eindhoven Engine on TUe Campus

Fontys participeert in een van de vier nieuwe Eindhoven Engine projecten die focussen op energie en gezondheidstechnologie. Het project New Energy Outlook for the Netherlands Eindhoven Engine (NEON EE) richt zich op de maatschappelijke uitdagingen van klimaatverandering, schone energie en slimme mobiliteit. Hiernaast starten de projecten Brain for Buildings, GEM-stage en VIPNOM. De vier projecten zullen in totaal voor ruim 11 miljoen euro aan onderzoek verrichten, Eindhoven Engine steunt deze met een totaalbedrag van 1,4 miljoen euro. De investering voor de Eindhoven Engine OpenCall 2021 komt voort uit de Brainport Regio Deal.

Het project waarin Fontys participeert is NEON EE, onderdeel van het NEON-onderzoeksprogramma. De modellen die worden ontwikkeld geven informatie over manieren om CO2 terug te dringen. Met de verworven informatie wordt onderzoek gedaan naar een koolstofarme toekomst. In NEON EE worden deze modellen nog sneller naar de markt gebracht. Binnen Eindhoven Engine zullen meerdere partijen de tooling gaan testen, waardoor deze met steeds meer data wordt gevoed en daardoor een nog realistischer beeld kan neerzetten. In dit project werken Fontys, Lightyear, TU Eindhoven en Zenmo samen.

In Brain for Buildings wordt een zelflerende module ontwikkeld die klimaatinstallaties in grote gebouwen kan monitoren en diagnosticeren. Hierdoor kan een klimaatsysteem beter presteren; denk aan een lager energieverbruik, beter thermisch comfort en een betere luchtkwaliteit.
Project Demonstration of Green Energy Mill stage (GEM-stage) zoekt naar manieren om afval en vervuiling tijdens grote evenementen te verminderen. De ca. 12.000 festivals in West-Europa zijn aangewezen op grote generatoren die enorm veel diesel verbruiken. De GEM-toren is een grote batterij die de opslag en de distributie van duurzame zon en wind regelt, het project wil het aanbod van duurzame bronnen in de GEM stage complete maken door er waterstof aan toe te voegen.

VIrtual Position NOise Measurement (VIPNOM) richt zich op de doorontwikkeling van meetmethodes van geluid. Geluid is de op één na grootste schadelijke milieufactor in Europa en eist jaarlijks 1 miljoen gezonde levensjaren op als gevolg van stress en slaapstoornissen. Om ongewenst geluid effectief tegen te gaan, is het belangrijk om het te kunnen meten. Om het geluidsniveau nauwkeurig te meten zal VIPNOM de meetmethodes verder ontwikkelen, optimaliseren en implementeren.

Eindhoven Engine
Eindhoven Engine ontsluit de collectieve intelligentie in de Brainport regio. Door een unieke formule verbinden innovators van bedrijven zich met studenten en ervaren medewerkers van kennisinstellingen zich om samen te werken aan versnelling van innovatie, en realisatie van disruptieve co-creatie projecten, waarbij co-locatie voorwaarde is. Founding fathers van Eindhoven Engine zijn de kennisinstellingen Fontys, TNO en Technische Universiteit Eindhoven en bedrijven Philips Healthcare, Signify, ASML, VDL, NTS en NXP. De fondsen van Eindhoven Engine komen uit de Brainport Regio Deal.

Kijk voor meer informatie op eindhovenengine.nl of neem contact op met Hoio-Yan Planjer via +31 40 - 247 8797, of h.y.liu@tue.nl.

Bron: Eindhoven Engine