Eindhoven,
oktober
Europe/Amsterdam

Flexibele batterijen voor vouwbare smartphones

Innovation Origins

De lancering van de Samsung Galaxy Fold verloopt momenteel nog enigszins moeizaam. Niet in de laatste plaats door een aantal opstartproblemen, zoals het feit dat het scherm tijdens het openen en sluiten regelmatig uitvalt. Maar uit onderzoek blijkt dat deze nieuwe generatie vouwbare mobiele telefoons wel eens het begin van de smartphonetrend van de komende jaren zou kunnen zijn.

Niet alleen mobiele telefoons, maar ook computers en tablets krijgen vaker opvouwbare of oprolbare schermen. En smart kleding wordt steeds verder ontwikkeld en beter afgestemd op het lichaam van de drager. Tot nu toe hebben vooral lithium-ion-accu’s de energie geleverd die nodig is voor deze apparaten en toepassingen. Deze hebben echter één belangrijk nadeel: ze zijn zwaar en onbuigzaam. Professor Markus Niederberger van de Department of Materials van de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (ETH) en zijn team hebben nu een prototype ontwikkeld van een flexibele dunne-film batterij die zonder prestatieverlies kan worden gebogen, uitgerekt en zelfs gedraaid.

Lees verder op Innovation Origins.