EINDHOVEN,
18
april
2019
|
12:59
Europe/Amsterdam

Eindhoven Engine officieel gelanceerd

BvOF+2019_0415_BES+-+Eindhoven+Engine+kickoff+-+groepsgesprek

Met een druk op de knop is deze week Eindhoven Engine officieel gelanceerd. Dat gebeurde in een volle Blauwe Zaal in het Auditorium van de TU/e, in het hart van de Brainport regio. In Eindhoven Engine gaan teams van onderzoekers van bedrijven en kennisinstellingen én ambitieuze studenten samenwerken binnen projecten die voortvloeien uit maatschappelijke vraagstukken. Dit alles om innovaties sneller naar de markt te brengen. Fontys, TU/e en TNO zijn verantwoordelijk voor de aansturing.

Het Multimedia Paviljoen op de TU/e Campus vormt straks het kloppend hart van Eindhoven Engine. Op die plek werken binnen nu en vijf jaar honderden onderzoekers, studenten en medewerkers uit de industrie samen aan tal van projecten. De bedoeling is om zo innovaties sneller en succesvoller naar de markt te brengen.

Knappe koppen
De initiatiefnemer van Eindhoven Engine is Maarten Steinbuch. Tijdens de kick-off bijeenkomst stond hij uitgebreid stil bij het idee. ‘Als ik iemand moet uitleggen wat Eindhoven Engine is, dan vertel ik dat de inspiratie voortkomt uit het vroegere NatLab van Philips, de kenniswerkersregeling van tien jaar geleden (mensen uit bedrijfsleven werden tijdelijk ondergebracht bij kennisinstellingen red.) en de succesvolle studententeams. Net als in de NatLab-tijd brengen we knappe koppen samen op één fysieke locatie. Het gaat daarbij om wetenschappers, ingenieurs en ontwerpers uit het bedrijfsleven en studenten die intensief samenwerken aan een project. Belangrijk om te vermelden is dat de projecten van Eindhoven Engine steeds wisselen’, er moet veel reuring en dynamiek zijn. Die tijdelijke samenwerkingsverbanden moeten leiden tot innovaties waar de maatschappij in het dagelijks leven van kan profiteren. Steinbuch: ‘Je kunt denken aan projecten op het gebied van medische innovaties of duurzaamheid, maar bijvoorbeeld ook aan zelfrijdende auto’s.’

Sneller oplossen
Na een aantal korte speeches van onder andere Jan Mengelers (voorzitter van het College van Bestuur van de TU/e), Clément Goossens (de ‘opstart’-directeur van Eindhoven Engine) en Katja Pahnke (opvolger van Goossens) kon het publiek zelf ervaren hoe Eindhoven Engine straks functioneert. De aanwezigen werden verdeeld in groepen. Aan interactieve gesprekstafels gingen zij vervolgens in gesprek over een aantal maatschappelijke uitdagingen die ook zomaar behandeld zouden kunnen worden in Eindhoven Engine. ‘Door met verschillende disciplines samen te gaan zitten en vanuit verschillende invalshoeken naar een probleem te kijken, kom je sneller tot betere oplossingen. Dat is ook precies waar het bij Eindhoven Engine om draait’, aldus Steinbuch.

Fontys-studenten & TEC-skills
Vervolgens was het tijd voor een paneldiscussie. Naast burgemeester John Jorritsma en Guustaaf Saveneije (CEO VDL ETG), zat ook Nienke Meijer aan tafel. De voorzitter van het College van Bestuur van Fontys Hogescholen is laaiend enthousiast over Eindhoven Engine: ‘In deze snel veranderende wereld is het van belang om snel te kunnen schakelen, om snel in te kunnen spelen op ontwikkelingen. En om te innoveren moet je samenwerken. Dat is de enige manier om maatschappelijke uitdagingen te lijf te gaan. Met onze 45.000 studenten kunnen we als Fontys een wezenlijke bijdrage leveren. Zij zijn als geen ander in staat om innovaties naar de markt te brengen. Onze studenten krijgen skills mee die vandaag de dag nodig zijn. Binnen Fontys spreken we van TEC-skills. Onze studenten zijn niet alleen op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen, maar ze zijn ook ondernemend en creatief. Daarnaast staan ze met hun voeten in de maatschappij. Fontys staat te popelen om een bijdrage te leveren aan Eindhoven Engine. Samen gaan we ervoor zorgen dat de Brainportregio haar naam wederom waarmaakt.’

Lancering
Na de paneldiscussie was het tijd voor de officiële opening. Met een druk op de knop werd Eindhoven Engine officieel gelanceerd. Volgende maand moeten de eerste projecten van Eindhoven Engine draaien.