februari
Europe/Amsterdam

Duurzaam Organiseren: template voor het ontwikkelen van nieuwe business modellen

jan jonker boek

We zitten midden in een transitie naar een andere, een duurzame en meer circulaire samenleving. Dat betekent voor bedrijven en organisaties een verandering om duurzaam te organiseren, een omslag in hun business- en verdienmodel. Het onlangs uitgebrachte boek  'Duurzaam organiseren: template voor het ontwikkelen van nieuwe business modellen', met bijdrage van Fontys, staat inmiddels op de longlist van 'Management boek van het jaar 2021'.

Het stappenplan tot een nieuw businessmodel
Het Business Model Template biedt ondernemers en studenten een gestructureerde aanpak om in het licht van deze ontwikkelingen een passend duurzaam businessmodel te ontwikkelen. Businessmodellen die een positieve impact hebben op mensen, maatschappij en milieu. Dat doen vraagt een andere kijk op het organiseren van waardecreatie. Van alleen monetaire waarde naar impact die van waarde is. Aan de hand van een stappenplan bestaande uit drie fasen en uitgewerkt in tien bouwstenen worden de verschillende onderdelen van het businessmodel vormgegeven. Zo ontstaat stapsgewijs een nieuwe duurzame of circulaire businesspropositie.

Bijdrage van Fontys
Het Business Model Template is het resultaat van jarenlang onderzoek. Het is uitgebreid getest in het onderwijs en de praktijk. Zo werd er bij Fontys via het RAAK project Circulair Ondernemen een bijdrage geleverd aan het onderzoek. Fontys onderzoeker Fons Claessen heeft bovendien ook als auteur meegeschreven aan het boek.

Meer weten over dit onderwerp of het RAAK project? Neem contact op met Fons Claessen.

Auteur: Michelle Breemans