25
mei
2020
|
13:57
Europe/Amsterdam

De (verborgen) waarde van praktijkgericht onderzoek op hogescholen

boekje

Met inmiddels bijna 700 lectoren werkzaam bij de hogescholen van Nederland wordt er flink aan de weg getimmerd met praktijkgericht onderzoek. Maar nog lang niet iedereen weet ook de weg te vinden naar de enorme bron van kennis die dit onderzoek oplevert. Om die toegankelijkheid en bereikbaarheid voor de media te vergroten is de publicatie ‘De (verborgen) waarde van praktijkgericht onderzoek op hogescholen’ samengesteld, met daarin aansprekende voorbeelden van praktijkgericht onderzoek bij verschillende hogescholen. Het verhaal van de toegevoegde waarde van praktijkgericht onderzoek is universeel voor alle hogescholen, de publicatie is dat ook.

Kennisinstellingen worden steeds belangrijker bij de aanpak van maatschappelijke problemen op regionaal, landelijk en Europees niveau. Denk hierbij aan de energietransitie, het klimaat en de uitdagingen in de zorg, onderwijs, bouw en landbouw. Hogescholen dragen met hun praktijkgericht onderzoek bij aan de aanpak van deze vraagstukken. Praktijkgericht onderzoek aan hogescholen is onderzoek dat middenin de samenleving staat. De vraag die aan het onderzoek ten grondslag ligt, komt voort uit de dagelijkse praktijk van organisaties en professionals en wordt uitgevoerd in samenwerking met partners uit de praktijk.

Alle 37 hogescholen van Nederland doen samen met de beroepspraktijk onderzoek naar oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken. In de publicatie De (verborgen) waarde van praktijkgericht onderzoek bij hogescholen staan diverse voorbeelden daarvan. De publicatie inspireert om op zoek te gaan naar de kennis en expertise die op hogescholen aanwezig is. Het laat de breedte van de thematiek van praktijkgericht onderzoek, de verspreiding door heel Nederland en de betrokkenheid van 37 hogescholen zien. En het biedt een ingang voor contact voor journalisten en programmamakers. Daarom staat achterin de publicatie een lijst met perswoordvoerders van alle hogescholen in Nederland.

Zie ook de site van de Vereniging Hogescholen en Regieorgaan SIA.

Deze publicatie is een initiatief van Vereniging Hogescholen, het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA en het Netwerk Onderzoekscommunicatie Hogescholen. Lees de pdf van het boekje in de download rechtsboven bij dit artikel.

 

 

auteur: Monique van Laar