28
mei
2020
|
15:59
Europe/Amsterdam

Datasupporters schrijven boek over Research Data Management

“Onderzoeksdata opslaan op een USB-stick is verleden tijd”

Schermafbeelding 2020-05-28 om 15.47.33

De datasupporters van Fontys HRM en Psychologie (Andrika Bomas, Jesper Deeben en Mariëlle Rosendaal) hebben de handen ineengeslagen om een boek te schrijven over Research Data Management (RDM). Het boek richt zich op onderzoekers binnen Fontys en dient als praktische gids voor het beheren van onderzoeksdata. Een interview met Andrika Bomas en Jesper Deeben.

Research Data Management (hierna RDM) is niet meer weg te denken uit het huidige onderzoekslandschap. Bij Fontys Hogescholen wordt veel onderzoek gedaan, met name door onderzoekers van de verschillende lectoraten. Vanzelfsprekend worden er binnen deze onderzoeken veel data verzameld en verwerkt.

Subsidieverstrekkers eisen goede dataverwerking
Fontys onderschrijft het belang van zorgvuldige omgang met onderzoeksdata en vraagt daarom van onderzoekers dat zij hun RDM op orde hebben. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan veilige opslag en duurzame toegankelijkheid van data”, geven Andrika en Jesper aan. “Subsidieverstrekkers eisen goede dataverwerking. Het onderzoek wordt gedaan met publiek geld, dus er moet verantwoord worden omgegaan met de gegevens. Data opslaan op een USB-stick is verleden tijd.”

Gebundeld in een praktische gids
RDM is een relatief nieuw onderwerp. De drie auteurs zagen dat er al veel informatie rondom RDM beschikbaar was binnen Fontys, maar dat deze nog versnipperd was. Jesper: “We kwamen vervolgens in gesprek met Mariëlle Rosendaal, die eerder al een boek schreef over AVG & Onderzoek. Daaruit ontstond het idee om de versnipperde Fontys informatie over RDM te bundelen in deze praktische gids.”

Een samenspel van expertises
Met ieder hun eigen expertise droegen Bomas, Deeben en Rosendaal hun steentje bij aan het boek. “Mariëlle had specifieke kennis van aspecten die komen bij onderzoek, zoals financiering en de ondersteuning die binnen Fontys wordt gegeven, geeft Andrika aan. “Jesper en ik richtten ons meer op het datamanagement gedeelte. Het boek is dus vanuit diverse rollen en meerdere kanten belicht en is daardoor een volledige en handige tool voor onderzoekers binnen Fontys.”

Het boek is voor iedereen digitaal beschikbaar via de HBO Kennisbank of voor de medewerkers van HRM&P via de team- en commissiesite Research Data Management. Op deze laatste pagina vind je ook nog aanvullende informatie. Het fysieke boek wordt op aanvraag beschikbaar gesteld zodra dit mogelijk is.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de datasupporters via hrmenprdm@fontys.nl

 

Auteur: Maikel Stams