Eindhoven,
24
november
2021
|
12:39
Europe/Amsterdam

Betalen met een digitale portemonnee onder je huid

Innovation Origins

Elke dag zetten we een start-up in de spotlights. Vandaag is dat het Britse Walletmor, dat een implantaat voor contactloze betalingen heeft ontworpen.

Het lijkt iets uit een science fiction. Even met je hand boven een apparaat zwaaien en je hebt je groenten betaald. Toch is dat is nu mogelijk dankzij Walletmor, een Britse start-up die een betaalimplantaat aanbiedt. Deze is getest is op veiligheid en beveiliging, zodat er geen gezondheidsproblemen of datalekken zijn. Innovation Origins had een gesprek met Wojtek Paprota, de CEO van Walletmor.

Wat doet Walletmor?
“Walletmor is het eerste bedrijf ter wereld dat betaalimplantaten met Near Field Communication (BFC) ontwikkelt die wereldwijd worden geaccepteerd. Ons product is veilig. Het werkt als een contactloze betaalkaart en het heeft geen batterij of stroombron. Het implantaat is ook veilig voor wat je gezondheid betreft. Onze missie is om de weg te effenen naar een nieuw tijdperk van contactloze transacties. Je hoeft geen contant geld of betaalpasje meer mee te nemen. Je hebt je betaalpas namelijk altijd bij je.”

Hoe kwam je op het idee?
“Het oorspronkelijke idee ontstond tijdens het lezen van ‘Internet of People’. Het boek ging over een wetenschapper die werkte met Artificiële Intelligentie (AI). Een futuristisch verhaal dat ook sprak over het gebruik van implantaten. De roman inspireerde me om er iets mee te doen. Het betaalsysteem was het eerste wat in me opkwam.”

Wat is de grootste uitdaging? 
“Sociale acceptatie is de grootste uitdaging. Iets in je lichaam laten implanteren is nog niet echt iets alledaags. Tenzij het om een apparaatje gaat dat je nodig hebt omdat je bijvoorbeeld een bepaalde ziekte hebt. We staan wat dat betreft voor een enorme communicatieve uitdaging. Want we moeten de mensen duidelijk maken dat het normaal, superveilig en heel gemakkelijk is. Daarbij leggen we uit dat het product allerlei veiligheidscertificaten heeft gekregen. Die bewijzen dat ons product goed is, en dat verschillende studies ons idee ondersteunen. Mensen overtuigen is niet gemakkelijk. We zijn immers emotioneel. Maar vroeg of laat zal het hebben van een implantaat voor betaling heel gewoon zijn. Het is echter moeilijk om die barrière te overwinnen.”

Wat kost het?
“Voor een bedrag van € 350,00 krijg je een complete behandeling bestaande uit het chip-implantaat, de activatie en de implantatie. De chip is ongeveer een halve millimeter dik en heeft, inclusief het flexibele bio-omhulsel, ongeveer het formaat van een paperclip. De kunststof mantel is gemaakt van plastic dat ook in de medische wereld voor dergelijke toepassingen wordt gebruikt. Momenteel zijn er rond de vijftig professionele Walletmor-implanteerders verspreidt over de Europese Unie.”

En verder? Hoe ziet de toekomst van Walletmor eruit?
“In de toekomst willen we meerdere toepassingen in ons implantaat hebben. In je portefeuille heb je niet alleen je betaalkaarten, maar ook je documenten. Daarom zouden we mensen de mogelijkheid willen bieden om zich te identificeren, bijvoorbeeld bij grenscontrole of bij een medische controle in het ziekenhuis. Een ander idee zou zijn om het mogelijk te maken de deuren van kantoren te openen of toegang te krijgen tot privé-vertrekken. In principe willen we zoveel mogelijk NFC-toepassingen implementeren. Uiteindelijk willen we dat het de brug wordt tussen fysieke en digitale identiteit.”

 

Lees meer nieuws op Innovation Origins.