Eindhoven,
02
december
2020
|
11:25
Europe/Amsterdam

Audi ziet geen toekomst meer in waterstofauto

Innovation Origins

De waterstofauto sterft in Europa een langzame dood. Bij vrachtwagens, bussen, treinen, schepen en vliegtuigen blijven de verwachtingen hooggespannen. 

Audi stopt met de ontwikkeling van waterstofauto’s. Dat blijkt uit een interview van het weekblad Die Zeit met bestuursvoorzitter Markus Duesmann. Hij zegt daarin geen toekomst meer te zien voor waterstofauto’s en brandstofcellen omdat het vrijwel onmogelijk is de komende decennia voldoende CO2-neutrale waterstof te produceren voor een substantieel aantal personenauto’s.

Dat maakt het voor Audi oninteressant om verder te gaan met de dure ontwikkeling. Volgens Duesmann is er maar een oplossing voor een duurzame personenwagen en dat is een elektroauto met accu.

Bij Audi betekent dit het einde van de de h-tron, een auto die eigenlijk in 2025 op de markt had moeten komen en waar het bedrijf uit Ingolstadt tot voor kort nog behoorlijk enthousiast over was.

Langzame dood

Met het vertrek van Audi lijkt de waterstofauto in Duitsland en Europa een langzame dood te sterven. Daimler (Mercedes) en Volkswagen staakten al eerder hun investeringen op dit gebied. Ook het Franse PSA ziet er niet veel brood in. BMW is nog zo half in de boot, minder voor Europa dan bijvoorbeeld Japan waar de infrastructuur voor waterstof verder gevorderd is. Audi-zusterbedrijf Porsche is nog het meest positief, blijkt uit een recent interview van het blad Auto Motor Sport met Porsche-ceo Oliver Blume.

Een van de problemen is dat zowel de EU als milieuorganisaties kritisch staan tegenover waterstofauto’s. De kans op investeringen in de broodnodige infrastructuur is daardoor gering.

Aziaten

Wereldwijd zijn de Aziaten nog het meest serieus bezig met waterstofauto’s. De absolute marktleiders zijn het Japanse Toyota met zijn waterstofmodel Mirai en het Koreaanse Hyundai met de Nexo. Verder doet bijvoorbeeld Honda testen met de Clarity.

De Berlijnse brandweer heeft dit jaar 4 Toyota Mirai’s aangeschaft , Foto Toyota Deutschland

Vrachtwagens en bussen

Dat het langzaam steeds stiller wordt rondom waterstofauto’s, zegt niks over vrachtwagens, bussen, treinen, schepen en vliegtuigen. Voor deze vormen van transport zijn de verwachtingen voor waterstof als duurzame alternatieve brandstof nog altijd hooggespannen.

Voor vrachtwagens is er in Europa ook een speciaal platform opgericht, H2Haul waarin 15 bedrijven samenwerken. H2Haul staat voor “Hydrogen Fuel Cell Trucks for Heavy Duty Zero Emissions Logistics”.

 

Lees meer nieuws op Innovation Origins.